Εκπαίδευση
Λαρνακείς μαθητές κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση»
Μαθητές της 6ης και 7ης τάξης της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση» που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ομάδα κατασκεύασε μια στιγμιαία 3D κάμερα / σαρωτή που μπορεί να σαρώσει αντικείμενα και ανθρώπους σε 3D σε λιγότερο από 1/30 του δευτερολέπτου και είναι ένας από λιγότερο από 30 γνωστούς σαρωτές στον κόσμο.
Η συσκευή αποτελείται από 36 ειδικά προσαρμοσμένες κάμερες που συνδέονται σε ένα τοπικό δίκτυο, 144 επεξεργαστές, 36 αισθητήρες από πέντε εκατομμύρια εικονοστοιχεία, πάνω από 1000 επεξεργαστές CUDA για επεξεργασία των φωτογραφιών και συναρμολόγηση, 40 μέτρα του φωτισμού LED, τέσσερις προβολείς, εκατοντάδες μέτρα διάφορα σύρματα και τροφοδότες για όλα τα ηλεκτρονικά.
Το λογισμικό έχει αναπτυχθεί για τη λήψη των εικόνων, και το λογισμικό φωτογραμμετρίας χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τρισδιάστατων μοντέλων πουμπορεί να χρησιμοποιηθούν για εκτύπωση αγαλμάτων ή εξαγωγή σε άλλο λογισμικό. Οι δυνατότητες της συσκευής είναι τεράστιες.
Ένας στιγμιαίος σαρωτής που αναπτύχθηκε από την Panasonic κοστίζει πάνω από $180.000, ενώ το μηνιαίο ενοίκιο άλλων εμπορικών συστημάτων υπερβαίνει το συνολικό κόστος αυτού του τρισδιάστατου σαρωτή.
Ο καθηγητής Κυριάκος Βύρας καθοδήγησε την ομάδα στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές της 7ης Στέφανος Δημητρίου, Παντελής Χρυσηλίου και Παντελής Μαραγκός και μαθητές της 6ης τάξης (3η λυκείου) Ανδρέας Βραχίμης, Σταύρος Σιήκκης, Στέφανος Κωνσταντίνου, Γιώργος Καρακατσάνης, Μιχάλης Νικολάου και Ιωάννης Τουμάζου.
Όλα τα μέλη της ομάδας είναι μαθητές του μαθήματος Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών μαθητές και γνωστοί «γκατζετάκηδες». Συλλογικά, χρησιμοποίησαν τις δεξιότητες προγραμματισμού τους και τα ατομικά τους ταλέντα για να σχηματίσουν την ιδέα του έργου και την εφαρμογή σε τελικό προϊόν με κόστος που είναι 60 φορές μικρότερο από εμπορικές λύσεις.
Πολλοί από την ομάδα είναι επίσης ικανοί φωτογράφοι, που τους βοήθησε να κατανοήσουν τη θεωρία πίσω από 2D φωτογραφίες και τη χρήση τους στη φωτογραμμετρία, που είναι η τεχνική μετατροπής πολλών φωτογραφιών σε τρισδιάστατο αντικείμενο.
Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015, ενώ η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 7 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, όπου τα μέλη της ομάδας θα παραλάβουν το βραβείο τους και θα επιδείξουν τη στιγμιαία τρισδιάστατη κάμερα τους στο θέατρο σαρώνοντας τόσο τους άλλους μαθητές όσο και τους επισκέπτες.