ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Βύρας: Αρχές του 2024 ξεκινά το Σχέδιο Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας
Πηγή: dialogos.com.cy
Η πιο µεγάλη τοµή στον τρόπο διακίνησης στην πόλη της Λάρνακας θα ξεκινήσει στις αρχές του 2024 µε την έναρξη των κατασκευαστικών έργων υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας.
Τι περιλαµβάνει το Σχέδιο
Το µεγαλεπήβολο έργο περιλαµβάνεται στα νέα έργα τα οποία παρουσίασε στον πρόσφατο απολογισµό του ο δήµαρχος Ανδρέας Βύρας, τοποθετώντας χρονικά την έναρξη εργασιών στις αρχές του νέου έτους. Όπως είπε, το πρότζεκτ εκτιµάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και θα κοστίσει 13 εκατοµµύρια ευρώ µε χρηµατοδότηση από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας.
Σύµφωνα µε τον δήµαρχο, το σχέδιο προνοεί την ποιοτική αναβάθµιση πέραν των δεκαπέντε βασικών λεωφόρων και οδών της Λάρνακας, 30 χιλιόµετρα ποδηλατολωρίδων, 11 χιλιόµετρα λεωφορειολωρίδων, µονοδροµήσεις οδών, µείωση οχηµατικών λωρίδων σε κύριες λεωφόρους, φυτεύσεις δέντρων (δηµιουργία πράσινων αξόνων), ανακατασκευή οδοστρώµατος και συµπλήρωση πεζοδροµίων, µείωση του ορίου ταχύτητας, πύκνωση των διαβάσεων πεζών και ποδηλατιστών, νέα σήµανση και διαµορφώσεις συµβολών για παροχή ασφάλειας σε πεζούς και ποδηλάτες.
Το ΣΒΑΚ Λάρνακας εγκρίθηκε από το ∆ηµοτικό Συµβούλιο την περασµένη άνοιξη και βασίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος είναι η επέκταση του δικτύου ποδηλατόδροµων που αποτελούν και τον πυρήνα των αλλαγών και στόχος του είναι η πόλη να γίνει φιλική προς τους πεζούς και τους ποδηλάτες και ο δεύτερος είναι η ριζική αναµόρφωση της λεωφόρου Γρίβα ∆ιγενή – Γρηγόρη Αυξεντίου, σε συνεργασία µε το Τµήµα Πολεοδοµίας και Οικήσεως, που υιοθετεί όµως την ίδια λογική.
Οι αλλαγές θα έρθουν σε ορίζοντα επταετίας, µε την αρχή να γίνεται άµεσα µε έργα σε 15 βασικές λεωφόρους και οδούς. Σήµερα, στη Λάρνακα υπάρχουν περίπου 13 χιλιόµετρα ποδηλατικού δικτύου σε µόλις τέσσερις περιοχές, στη Βεργίνα, στην περιοχή του Metropolis Mall και στις λεωφόρους Αλέξανδρου Παναγούλη και Πιαλέ Πασά. Στόχος είναι, µέσω του ΣΒΑΚ, σε άµεσο ορίζοντα, αυτό το δίκτυο να αυξηθεί κατά περίπου 30 χιλιόµετρα µέσω µιας µεγάλης τοµής µε την οποία σχεδόν όλες οι κεντρικές λεωφόροι της πόλης θα µετατραπούν σε πράσινους οδικούς άξονες, όπου θα δίδεται προτεραιότητα στους πεζούς και τους ποδηλάτες.
Το δεύτερο έργο είναι η πλήρης ανάπλαση της λεωφόρου Γρίβα ∆ιγενή – Γρηγόρη Αυξεντίου, η οποία διασχίζει την πόλη από τα βορειοδυτικά µέχρι τα νοτιοανατολικά, αποτελώντας την κύρια είσοδο της Λάρνακας. Στόχος είναι αυτός ο µήκους τεσσάρων χιλιοµέτρων, κεντρικός οδικός άξονας να γίνει µια επιβλητική είσοδος στην πόλη, δηλαδή ένας άξονας µε πλατιά πεζοδρόµια, πολύ πράσινο και πλατείες προσδίδοντας αίγλη στην πόλη του Ζήνωνα.
Ο σχεδιασµός προνοεί τη δηµιουργία µεγάλων πεζοδροµίων, ποδηλατόδροµων, λεωφορειολωρίδων, φύτευση ψηλών δέντρων, καθώς και την τοποθέτηση ειδικού φωτισµού και σύγχρονου αστικού εξοπλισµού. Στο δεύτερο τµήµα από το ύψος του ∆ηµοτικού Κήπου µέχρι το τέρµα της λεωφόρου προς Φοινικούδες θα δηµιουργηθεί ένας γραµµικός άξονας µε πλατειακό χαρακτήρα, όπου δεν θα κυριαρχεί η άσφαλτος και ο οποίος θα συνδυαστεί µε το αναπαλαιωµένο παλιό νοσοκοµείο όπου θα στεγαστεί ο ∆ήµος Λάρνακας και από την άλλη πλευρά µε το εντυπωσιακό πάρκο Σαλίνα. Ταυτόχρονα, θα διέρχεται των νέων πλατειών Αλκής και Ακρόπολης φτάνοντας µέχρι την αρχή της λεωφόρου Αθηνών στις Φοινικούδες.
Σε αντίθεση µε τις υποδοµές που προνοεί σε άµεση βάση το ΣΒΑΚ, αυτό το έργο θα είναι πολεοδοµικό και θα ξεκινήσει αµέσως µετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διετίας 2024-2026 µε στόχο να ολοκληρωθεί το 2029.
Οι στόχοι της βιώσιµης κινητικότητας
Τα Σχέδια Βιώσιµης Αστικής Κινητικότητας έχουν ως στόχο την ικανοποίηση των αναγκών κινητικότητας των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στις πόλεις και τα προάστια για µια καλύτερη ποιότητα ζωής και λαµβάνουν δεόντως υπόψη τις αρχές της ενσωµάτωσης, της συµµετοχής και της αξιολόγησης.
Η βιώσιµη κινητικότητα συνδέεται µε τους ευρύτερους στόχους, στους οποίους η Κύπρος είναι δεσµευµένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πράσινη µετάβαση των µεταφορών, για την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής και τη µείωση εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου από τις µεταφορές και την αποδοτικότερη χρήση ενέργειας. Η ΕΕ έχει δεσµευτεί να καταστεί κλιµατικά ουδέτερη έως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό στοχεύεται µείωση των ρύπων από τις µεταφορές κατά 49%.