ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Λάρνακα: Μέχρι το τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός για τα αντιπλημμυρικά σε Καμάρες και Βεργίνα
Πηγή: dialogos.com.cy
Μέχρι το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή Καμάρων και Βεργίνας στη Λάρνακα. Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, δήλωσε στη «Χ» ότι έχει ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της εκτίμησης δαπάνης και απομένουν ορισμένες μικρές λεπτομέρειες για να εξασφαλιστεί η έγκριση από την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, ούτως ώστε να δημοσιευτεί ο διαγωνισμός για κατασκευαστικές εργασίες. Στόχος, τόνισε ο διευθυντής του ΣΑΛ, είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες το καλοκαίρι του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η δαπάνη έχει επανεκτιμηθεί σ’ ένα ποσό λίγο πάνω από τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, που θεωρείται ικανοποιητικό για να προσελκύσει ενδιαφέρον από εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες είχαν γυρίσει την πλάτη στον αρχικό διαγωνισμό ένεκα της λανθασμένης κοστολόγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως αποκαλύψαμε στη «Χ», το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας, το οποίο έχει αναλάβει ως φορέας υλοποίησης του έργου με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, αναγκάστηκε ν’ ακυρώσει τον αρχικό διαγωνισμό ένεκα μεγάλης διαφοράς ανάμεσα στην κοστολόγηση και τη μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε υποβάλει κοστολόγηση 4,1 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η μοναδική προσφορά ήταν στα 5,3 εκατομμύρια, γεγονός που ανάγκασε το ΣΑΛ να ακυρώσει το διαγωνισμό. Αυτό σημαίνει νέα καθυστέρηση πάνω από την ήδη τεράστια καθυστέρηση 8 χρόνων από την εξαγγελία του έργου, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο τα θαλάσσωσε με την εκτίμηση της δαπάνης, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το «πολύπαθο» έργο εκκρεμεί από το 2015 και την εξαγγελία του τότε Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 13ης Δεκεμβρίου του 2014 και ευχής έργο είναι τώρα, με τον νέο διαγωνισμό, να κυλήσουν όλα ομαλά και να ξεκινήσει η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών υποδομών που σχεδιάστηκαν για να προστατευτεί ίσως η πιο επιρρεπής περιοχή σε πλημμυρικά φαινόμενα.