Πολιτιστικά
Δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου συζήτησαν φορείς της Λάρνακας με Τμ. Αρχαιοτήτων
Πηγή: politis.com.cy
Σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία, την ανάδειξη και τη διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας συζητήθηκαν σε χθεσινή συνάντηση μεταξύ της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, με τη συμμετοχή των Προέδρων των δυο φορέων, Ντίνου Λευκαρίτη και Νάκη Αντωνίου, αντίστοιχα, με τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Γιώργο Γεωργίου.
Σε ανακοίνωση η Εταιρεία Τουριστικής Προβολής Λάρνακας αναφέρει πως ένα «πρωταρχικής σημασίας έργο που συζητήθηκε αφορά τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου Λάρνακας, το οποίο περιλαμβάνει την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και την ανάδειξη του ψηφιδωτού των Άθλων του Ηρακλή, που αποτελεί ένα σημαντικότατο μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου. Το θέμα, τόσο της ανασκαφής όσο και της συνεπακόλουθης ενοποίησης, σκοντάφτει στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων και συνεπώς εξετάστηκαν εναλλακτικοί τρόποι επιτάχυνσης του έργου», αναφέρεται.
Αναφορικά με το θέμα «της ένταξης της εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης και του συμπλέγματος Αλυκής και Χαλά Σουλτάν στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO που εκκρεμεί από το 2015 και 2016, αντίστοιχα, υπήρξε ενημέρωση ότι και αυτό καθυστερεί λόγω διαδικασιών, ενώ οι δύο φορείς τόνισαν έντονα την ανάγκη άμεσης προώθησης των τελικών αιτήσεων», προστίθεται.
Σημειώνεται ακόμη πως η αποκατάσταση και η βελτίωση «του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος, που αποτελεί κοινό αίτημα με τη Μητρόπολη Κιτίου, θα εξεταστεί για προώθηση καθ’ ότι υπάρχει, σε πρώτη φάση θετική προσέγγιση και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων για συντήρησή του».
Έγινε επίσης ενημέρωση «αναφορικά με τη δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας, έργο το οποίο, κατά το Τμήμα Αρχαιοτήτων, δεν έχει ακόμη ωριμάσει. Τέθηκε, παράλληλα, η θέση των δύο φορέων που αφορά την ανάγκη το εν λόγω Κέντρο να έχει και μουσειακό χαρακτήρα».
Υποβλήθηκε τέλος εισήγηση «προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων για ενθάρρυνση των ιδιοκτητών αρχαίων μνημείων πίνακα β’ για αποκατάστασή τους μέσω της αναβάθμισης των κινήτρων, όπως ισχύουν για τις διατηρητέες οικοδομές, δεδομένου και του σχετικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στη Λάρνακα».
Αναφέρεται πως «η συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητική για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων που θα συμβάλουν στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Λάρνακας».