Εκπαίδευση
Πως το Brexit επηρεάζει τους Κύπριους φοιτητές στη Βρετανία
Θα τερματιστούν τα χαμηλότοκα δάνεια, ενώ τα δίδακτρα θα αυξηθούν
Αρνητικές εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται για τους Κύπριους φοιτητές που θα επιλέξουν τη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσουν μετά και την απόφαση των Βρετανών η οποία δείχνει την πόρτα εξόδου της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι όποιες αρνητικές εξελίξεις αναμένεται να διαφανούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια και θα επηρεάσουν τους μελλοντικούς φοιτητές με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Σημειώνεται πως σήμερα υπάρχουν γύρω στις 12.000 εγγεγραμμένους Κύπριους φοιτητές στα βρετανικά πανεπιστήμια.
Οι υφιστάμενοι Κύπριοι φοιτητές σε βρετανικά πανεπιστήμια δεν θα πρέπει να ανησυχούν, εκτιμά ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης. Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, εκτιμά πως οι υφιστάμενοι φοιτητές θα συνεχίσουν τις σπουδές τους υπό το ίδιο καθεστώς που ίσχυε μέχρι και σήμερα.
Δηλαδή, δεν θα πρέπει να αναμένονται άμεσες μεταβολές στο ύψος των διδάκτρων που καταβάλλουν οι Κύπριοι φοιτητές, ενώ θα είναι σε ισχύ τα χαμηλότοκα δάνεια που τους παρέχει η βρετανική κυβέρνηση και τα οποία αποπληρώνονται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους και εφόσον εξεύρουν εργασία οι απόφοιτοι.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο κ. Μαυρίδης επισήμανε πως η υποτίμησης της αγγλικής στερλίνας, η οποία όπως εκτιμά θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο, θα επηρεάσει θετικά τους Κύπριους γονείς οι οποίοι αποστέλλουν χρήματα στα παιδιά τους που φοιτούν στη Βρετανία.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, θα πρέπει να αναμένεται και ο τερματισμός των όποιων διευκολύνσεων παρέχονται προς τους Κύπριους φοιτητές και συγκεκριμένα της χορήγησης του ευρωπαϊκού φοιτητικού δανείου για την κάλυψη του κόστους των διδάκτρων των σπουδών τους.
Με βάση το υφιστάμενο καθεστώς το μέγιστο ποσό του δανείου εξαρτάται από τα δίδακτρα που χρεώνει το πανεπιστήμιο και δεν επηρεάζεται από το οικογενειακό εισόδημα του φοιτητή. Το σημαντικότερο είναι ότι οι φοιτητές άρχιζαν την αποπληρωμή του δανείου τους αφού ολοκλήρωναν τις σπουδές τους και το ετήσιο εισόδημα τους ξεπερνούσε τις €24.000.
Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, θα αυξηθεί και το ύψος των διδάκτρων που καταβάλλουν οι Κύπριοι φοιτητές καθώς ορισμένες σχολές, όπως οι σχολές της ιατρικής, χρεώνουν υψηλότερα δίδακτρα σε φοιτητές από τρίτες χώρες.
Tου Χαράλαμπου Μιχαήλ