Γενική Επικαιρότητα
«Κόντρα» για το κινητό στο διάλειμμα: Τι λέει η Επίτροπος Παιδιού και τι το ΥΠΑΝ
Πηγή: alphanews.live
Ξεκαθαρίζει τη θέση της η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σχετικά με την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στα δημόσια σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.
Η Επίτροπος, εξήγησε μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, τους λόγους για τους οποίους έχει διαφορετική άποψη, με αφορμή τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας για το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Θα έπρεπε να διαχωρίσουμε ηλικιακά τη χρήση των κινητών. Η απαγόρευση στα σχολεία μέσα στην τάξη για οποιαδήποτε ηλικία και βαθμίδα είναι απόλυτα σεβαστή, αποδεκτή και επιβεβλημένη. Η τάξη χρησιμοποιείται για διδασκαλία, αλληλεπίδραση και εκπαίδευση. Εκείνο με το οποίο διαφώνησα είναι η απαγόρευση κατά την ώρα των διαλειμμάτων, όσο αφορά τουλάχιστον τα μεγαλύτερα παιδιά. Εκείνο που είπα και βασίζεται πάνω στις αρχές της σύμβασης των δικαιωμάτων του παιδιού, είναι ότι θα πρέπει να μάθουμε τα παιδιά να αυτορυθμίζονται, να αυτοελέγχονται, να τα εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε να γνωρίζουν όλες τις κακές συνέπειες και τη χρήση του κινητού».
Η μία ώρα του διαλείμματος, σύμφωνα με την Επίτροπο, δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της χρήσης του κινητού. Το ερώτημα, προσθέτει, είναι το από ποια ηλικία μεταξύ άλλων τα παιδιά έχουν κινητά και το τι κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο.
Στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση απάντησε από πλευράς της στις αναφορές της Δέσπως Μιχαηλίδου η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Μέσης Εκπαίδευσης, Ειρήνη Ροδοσθένους.
«Η κα Μιχαηλίδου χαρακτήρισε και τα παιδιά του Λυκείου “παιδιά”. Χρειάζονται την αυτορρύθμισή τους, ανέφερε, σε όλες τις ηλικίες. Η αυτορρύθμιση ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία και φτάνει μέχρι το Λύκειο και αργότερα, επομένως θεωρώ ότι είναι ακόμη παιδιά και ο χώρος του σχολείου είναι για να εστιάσουν στα μαθήματα, να μην αποπροσανατολίζονται, να δίνεται η ευκαιρία ακόμη και στα διαλείμματα για αλληλεπίδραση, για χαλάρωση, για επικοινωνία. Επομένως θεωρούμε ότι αυτή η εισήγηση για απαγόρευση των κινητών και την ώρα των διαλειμμάτων, θα είναι προς όφελος των παιδιών μας, αφού θα τους δώσει τη δυνατότητα να ξεφύγουν απ’ αυτό τον εθισμό έστω και για λίγο».
Ήδη σε πολλά σχολεία υπάρχουν ειδικές αίθουσας δημιουργικής δραστηριότητας, προσθέτει η κα Ροδοσθένους και δημιουργούνται δράσεις δημιουργικές και καινοτόμες, έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος παιδαγωγικός και στοχευμένος, για να ξεφεύγουν τα παιδιά από τα κινητά έστω και για την ώρα του διαλείμματος.
«Ακόμα και η ώρα του διαλείμματος, είναι ώρα επικοινωνίας, δεν είναι αστυνόμευση. Ο κανονισμός προνοεί να μεταφέρεται το κινητό τηλέφωνο, να είναι στην τσάντα απενεργοποιημένο καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού χρόνου. Άρα θα πρέπει να υπάρχει αυτή η πειθαρχία, η υπακοή, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος. Γνωρίζουμε ότι πλέον τα κινητά έχουν γίνει προέκταση των χεριών των παιδιών, ένας εθισμός. Θεωρούμε πως θα είναι ένα καλό μέτρο».