Γενική Επικαιρότητα

Έρευνα philenews (Δείγμα 15.452): Συντριπτική απόρριψη της παύσης Οδυσσέα – Στον πάτο Πρόεδρος και Γ. Εισαγγελέας (πίνακες)

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι προκάλεσε οργή σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως μέσα από την διαδικτυακή έρευνα κοινής γνώμης την οποία διενήργησε το philenews σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Market Research & Consulting Ltd.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά θετικά για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Παράλληλα, καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλη αμφισβήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα επιρρίπτει ευθύνη για την κατάληξη της υπόθεσης. Στην έρευνα καταγράφεται επίσης, και η τεράστια αμφισβήτηση πλέον των θεσμών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μέγεθος του δείγματος της έρευνας. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ο αριθμός εκείνων που απάντησαν επιτυχώς τις ερωτήσεις έφτασε τις 15.452. Αριθμός ο οποίος δεν επιτρέπει την παραμικρή αμφισβήτηση για το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

82% διαφωνεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστήριου

Στο βασικό ερώτημα της έρευνας «Συμφωνείτε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία καθιστά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντα του;», ποσοστό 78% απάντησε ότι διαφωνεί πολύ και ποσοστό 4% ότι διαφωνεί (συνολικά διαφωνεί το 82%).

Ποσοστό 12% συμφωνεί πολύ, 3% συμφωνεί και 3% δεν απάντησε. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ψηλότερο ποσοστό διαφωνίας καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, όπου φτάνει το 90% (83% διαφωνεί πολύ, 7% διαφωνεί).

Ποσοστό 60% δήλωσε ότι ανέμενε την απόφαση του Ανωτάτου και ποσοστό 37% ότι δεν την ανέμενε.

Στον πάτο η δημοφιλία του Γενικού Εισαγγελέα

Σε συνάρτηση με τα προηγούμενα αποτελέσματα και οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία καταγράφουν τη δημοφιλία Γενικού Εισαγγελέα και του τέως Γενικού Ελεγκτή.

Για τον Γενικό Εισαγγελέα τα αποτελέσματα είναι: 81% αρνητική (65% πολύ αρνητική, 16% αρνητική), 8% θετική (4% πολύ θετική, 4% θετική).

Αντιθέτως, για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ποσοστό 81% εκφράζει θετική άποψη (59% πολύ θετική, 22% θετική), ενώ μόλις 10% εκφράζει αρνητική άποψη.

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Εξαιρετικής σημασίας και ταυτόχρονα συντριπτικά είναι τα αποτελέσματα στην ερώτηση αν μετά την απόφαση του Ανωτάτου κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Όσον αφορά τη Νομική Υπηρεσία, ποσοστό 87% (81% πάρα πολύ, 6% πολύ) δηλώνει ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους.

Αντιθέτως, όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ποσοστό 55% δηλώνει καθόλου, 17% λίγο, 9% πολύ και 19% πάρα πολύ.

Τουλάχιστον την στιγμή της απόφασης, η κοινή γνώμη δηλώνει σε ποσοστό 86% ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της και για την Δικαστική Εξουσία (78% πάρα πολύ, 8% πολύ).

Η ταυτότητα της έρευνας

Μέγεθος δείγματος: 15.452 επιτυχημένες συνεντεύξεις

Κάλυψη: Παγκύπρια

Δειγματοληψία: Τυχαία με κλειδί επιλογής

Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας philenews

Περίοδος συλλογής πληροφοριών: 18/09/2024-19/09/2024

Στατιστικό σφάλμα: +/-1.5% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)

***ΔΕΙΤΕ Η ΩΡΑ 1.30 Μ.Μ.: ΠΟΙΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΗΜΟΦΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ – ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ;

Σχετικά νέα

X
Translate »