Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Ξέρει ποιον θα διορίσει Ελεγκτή ο Κουλίας, αν δεν προχωρήσει μέχρι Τετάρτη ο ΠτΔ

Πηγή: alphanews.live

Αποφασισμένος να προχωρήσει στον διορισμό Ελεγκτή αν δεν έχει διοριστεί μέχρι τις 10:20 το πρωί της Τετάρτης είναι ο Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντα του Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού θα απουσιάζουν στο εξωτερικό τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η Πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο κ. Κουλίας τονίζει την ανάγκη διορισμού Ελεγκτή και δηλώνει ότι έχει στο μυαλό του ήδη πρόσωπο για διορισμό αν χρειαστεί να το πράξει.

«Δεν είναι θέμα μπλόφας, ούτε εκβιασμού, είναι θέμα πολιτικής θέσης. Εάν όλοι αναγνωρίζουν ότι σε αυτή τη χώρα βασιλεύει η διαφθορά και η Ευρωπαϊκή Ένωση μας χαρακτήρισε στον πάτο, ως την χειρότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το κράτος δικαίου, ασφαλώς η παρουσία Ελεγκτή στην Ελεγκτική Υπηρεσία είναι καθοριστικό σημείο.»

Προσθέτει ότι είπε στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να διορίσει Γενικό Ελεγκτή πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη και σχολίασε ότι θα μπορούσε να συνεννοηθεί με την Πρόεδρο της Βουλής για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

«Αν δεν προχωρήσουν να διορίσουν Ελεγκτή, την Τετάρτη 12:20 που αναλαμβάνω καθήκοντα θα διορίσω Ελεγκτή στην Ελεγκτική Υπηρεσία.»

Ερωτηθείς αν έχει επιλέξει το πρόσωπο που θα διορίσει σε μια τέτοια περίπτωση, αναφέρει ότι γνωρίζει από που πρέπει να είναι και απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι από την Ελεγκτική Υπηρεσία, απαντά καταφατικά.

 

Πώς σχολιάζει η Κυβέρνηση τη διαμαρτυρία υπέρ Οδυσσέα και τις αναφορές Κουλία

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί διαφθοράς και ότι χρονολογούνται τα φαινόμενα από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κουλίας αντιδρά αναφέροντας ότι τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνται τα τελευταία 10-15 χρόνια.

Κληθείς να απαντήσει στα σχόλια ότι αν προχωρήσει ο ίδιος σε διορισμό Ελεγκτή θα πρόκειται για μια ανευ προηγουμένου ενέργεια και για μια «δική του πολιτική», ο κ. Κουλίας δηλώνει:

«Δεν κάνω δική μου πολιτική, μιλούμε για έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο ο οποίος ήταν ο στενότερος συνεργάτης της Επιτροπής Ελέγχου, έχει σχέση μαζί μας, με την Επιτροπή της οποίας προεδρεύω, με την Βουλή γενικότερα. Η δουλειά του Ελεγκτή ήταν να συντάσσει εκθέσεις και να έρχεται στην Επιτροπή Ελέγχου. Δεν θα κάνω Υπουργικό Συμβούλιο για να πάρω πολιτικές αποφάσεις ή για να περάσω προϋπολογισμό.»

«Ο λόγος που δήλωσα αυτή την πρόθεση είναι η αναγκαιότητα να υπάρχει Ελεγκτής στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να πάρει το μήνυμα η Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να κωλυσιεργεί και να το αφήνει και να λέει πως δεν υπάρχει διαδοχή στην Ελεγκτική Υπηρεσία, χρειάζεται Ελεγκτής», επισημαίνει.

Διευκρινίζει ότι δεν έχει κάποιο προηγούμενο με τον Πρόεδρο και τονίζει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη να διοριστεί Ελεγκτής.

Όσον αφορά την νομιμότητα της πρόθεσής του, ο κ. Κουλίας εξηγεί ότι το άρθρο 115 του Συντάγματος επιτρέπει τον διορισμό και δεν καθορίζει κριτήρια για τη θέση αυτή.

«Στου τάφου άκρα σιωπή στον κάμπο βασιλεύει, λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει», απαντά ερωτηθείς αν δέχθηκε κάποιο τηλεφώνημα στον απόηχο των δηλώσεων του και συνεχίζει αναφέροντας «ουδείς ετηλεφώνησε, ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από την Βουλή, ούτε από το κόμμα μου, ούτε από άλλα κόμματα».

Αναφέρθηκε επίσης στις εξουσίες που έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, σχολιάζοντας ότι είναι ανώτερες από αυτές του Προέδρου της Δημοκρατίας και χαρακτηρίζοντάς τις «ανεξέλεγκτες», φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαδικασία των αποφυλακίσεων οι οποίες γίνονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα.

Όσον αφορά τη θέση του ΔΗΚΟ επί του θέματος της απόλυσης του Γενικού Ελεγκτή και υπεραμύνθηκε της στάσης του κόμματός του, αναφέροντας ότι πάντα τασσόταν υπέρ του Γενικού Ελεγκτή.

Σχετικά νέα

X
Translate »