Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Παίρνει τα κινητά η Υπουργός Παιδείας – Διαφωνεί το ΑΚΕΛ με τον τρόπο που προσεγγίζει το ΥΠΑΝ το θέμα

Αμετακίνητη παραμένει στην άποψή της για απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων την ώρα του διαλείμματος από μαθητές Λυκείων και Γυμνασίων η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Μάλιστα, όπως φάνηκε μέσα από τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, από τα κοινοβουλευτικά κόμματα μόνο το ΑΚΕΛ έχει διαφοροποιήσει τη θέση του.

H υπουργός σημείωσε ότι τα διαλείμματα θα μπορούν οι μαθητές να κοινωνικοποιούνται ή να απασχολούνται με άλλους τρόπους. Είπε ότι προχώρησε ο εξωραϊσμός του σχολείου στο «πρασινίζω το σχολείο», «στο να κάνω χώρους κατά το διάλειμμα ελκυστικούς για τα παιδιά και έχουμε ανοίξει τις βιβλιοθήκες κατά την ώρα των διαλειμμάτων και πέραν αυτού δημιουργούμε και χώρους δημιουργικής απασχόλησης, όπως για να παίζουν σκάκι, να μελετούν λογοτεχνικά βιβλία». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα που έχουμε παγκόσμια, αλλά και στην Κύπρο, κατά το διάλειμμα δημιουργούνται ευκαιρίες στα παιδιά να κάνουν κατάχρηση του κινητού και οδηγεί σε παραβατικές συμπεριφορές.

«Γιατί και το διάλειμμα τονίζουμε ότι είναι χρόνος σχολικός, είναι χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να πάνε στη βιβλιοθήκη, κατά τον οποίο μπορούν να συζητήσουν θέματα μεταξύ τους και όχι ξανά να είναι μπροστά στην οθόνη ενός κινητού». Αναφέρθηκε επίσης και στην εγκατάσταση θυρίδων στα σχολεία για να μπορούν να φυλάνε τα κινητά τους οι μαθητές.

Σωστή διαπαιδαγώγηση και όχι πλήρης απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές είναι αυτό που θέλει το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον βουλευτή Χρίστο Χριστοφίδη.

«Ως ΑΚΕΛ διαφωνούμε με τη φιλοσοφία και τον τρόπο που προσεγγίζει το Υπουργείο Παιδείας το ζήτημα. Η θέση μας είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, της ζωής μας και της κοινωνικής εξέλιξης. Το σχολείο θα πρέπει να δρα με διαπαιδαγωγικό τρόπο ώστε η χρήση των κινητών, αλλά και της τεχνολογίας γενικότερα να γίνεται με ορθό και ωφέλιμο τρόπο από τα παιδιά μας. Το Υπουργείο θα έπρεπε αντί να απαγορεύσει πλήρως τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία, να προσπαθήσει μέσα από τα αναλυτικά προγράμματα εκπαίδευσης να διαπαιδαγωγήσει τους μαθητές για τη σωστή χρήση και αξιοποίησή τους».

Πρόσθεσε ακόμη ότι εδώ και χρόνια απαγορεύεται η χρήση των κινητών εν ώρα μαθήματος. «Τώρα, με την πλήρη απαγόρευση το πρόβλημα θα ενταθεί και θα δημιουργηθούν αστυνομοκρατούμενα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς να ασκούν το ρόλο του αστυνομικού και την ώρα του διαλείμματος. Η προσέγγιση του Υπουργείου προσομοιάζει τους Λουδίτες δύο αιώνες πριν, που κατέστρεφαν τα μηχανήματα από φόβο μην τους πάρουν τις δουλειές τους. Η τεχνολογία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εχθρός, αλλά ως εξέλιξη και πρόοδος. Εξαρτάται πάντοτε από το ποιος την χρησιμοποιεί, με ποιον τρόπο και για ποιο σκοπό. Έχουμε έγνοια και έντονη ανησυχία ότι ο τρόπος με τον οποίο θα αποκλειστούν πλήρως τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα».

Επίσης, εντός της Επιτροπής ο Χρ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι στο 75% των χωρών δεν απαγορεύονται τα κινητά, ενώ σημείωσε και το γεγονός ότι με τα λίγα λεπτά που διαρκεί ένα διάλειμμα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της εξάρτησης.

Σχετικά νέα

X
Translate »