Οικονομία

Πράσινο στον πρώτο πύργο 28 ορόφων στη Λάρνακα

Πηγή: stockwatch.com.cy

Η Περιβαλλοντική Αρχή, άναψε πράσινο στην ανέγερση ενοποιημένης ανάπτυξης σύνθετων χρήσεων «Larnaca Tower» της εταιρείας «Lanomex Development Ltd» στην περιοχή Φοινικούδες του Δήμου Λάρνακας.

Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από ένα κτίριο συνολικά 28 ορόφων, συνολικού ύψους 109 μέτρων, με σύνθετη χρήση, η οποία θα περιλαμβάνει οικιστικές μονάδες, εμπορικές αναπτύξεις, χώρους εστίασης, γραφεία και χώρους ευεξίας.

Tο project, αφορά την κατασκευή ενοποιημένης σύνθετης ανάπτυξης 28 ορόφων η οποία θα περιλαμβάνει οικιστικές μονάδες, εμπορικές αναπτύξεις, χώρους εστίασης, γραφεία και χώρους ευεξίας, με υπολογιζόμενο κόστος πέραν των €100 εκατ., στην πιο προνομιούχα περιοχή του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων Λάρνακας, στο χώρο που σήμερα λειτουργεί το εστιατόριο «Hobos».

Η συνολική έκταση εδάφους που αναμένεται να σφραγιστεί είναι περίπου 3,150 τ.μ. , που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 70% της επιφάνειας των τεμαχίων ανάπτυξης του προτεινόμενου έργου.

 Πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής του προτεινόμενου έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες κατεδάφισης για την απομάκρυνση των υφιστάμενων υποδομών εντός των τεμαχίων ανάπτυξης, για τις οποίες  ήδη εξασφαλιστεί σχετική άδεια οικοδομής.

Στην οροφή του κτιρίου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του προτεινόμενου έργου κατά 25%.

Για την υλοποίηση του έργου προγραμματίζεται να γίνουν οι εξής εργασίες: εκσκαφές και επιχωματώσεις, εργασίες θεμελίωσης, οικοδομικές εργασίες, εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, και ενδεχομένως εργασίες αποστράγγισης υπόγειων υδάτων.

Σύμφωνα με τους μελετητές του έργου, οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση του προτεινόμενου έργου δεν αναμένεται ότι θα διαρκέσουν για διάστημα μεγαλύτερο από τρία χρόνια.

Η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση 90 μέτρα στα ανατολικά. Τα όμβρια ύδατα της περιοχής μελέτης καταλήγουν στο υφιστάμενο δίκτυο όμβριων του δήμου Λάρνακας.

Τα τεμάχια ανάπτυξης εφάπτονται με τουριστικές αναπτύξεις, μεικτές (εμπορικές, γραφειακές και οικιστικές) και εστίασης.

 Όσον αφορά τα είδη πανίδας, πραγματοποιήθηκε 1 ημερήσια επιτόπια πτηνοπαρατήρηση στην περιοχή μελέτης, τον Νοέμβριο του 2023, κατά την οποία καταγράφηκαν 8 είδη πτηνοπανίδας, εκ των οποίων 3 αναγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ της Ευρωπαϊκής Οδηγίας των Πτηνών.

Η περιοχή μελέτης δεν εμπίπτει σε καμία περιοχή του δίκτυου Natura 2000, καθώς απέχει περίπου 1,1 Km από την προστατευόμενη περιοχή «Αλυκές Λάρνακας», ενώ δεν αποτελεί περιοχή ευπρόσβλητη σε νιτρορύπανση

Μέτρα για αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατά την λειτουργία του έργου

-Ετοιμασία και εφαρμογή προγράμματος Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης

– Να ληφθούν οι κατάλληλες πρόνοιες για τη δημιουργία υποδομών που να διευκολύνουν τη χωριστή διαλογή αποβλήτων στην πηγή, καθώς και υποδομών χώρων προσωρινής αποθήκευσης αποβλήτων.

-Ετοιμασία και εφαρμογή προγράμματος αειφόρου διαχείρισης νερού.

– Να γίνεται τακτικός καθαρισμός του δικτύου συλλογής και διαχείρισης των όμβριων υδάτων.

-Εκπαίδευση του τεχνικού προσωπικού και του προσωπικού του κλάδου συντήρησης στις διαδικασίες που αναφέρονται στα σχετικά εγχειρίδια των κατασκευαστών

-Η τοπιοτέχνηση να γίνει με δέντρα και βλάστηση που ευδοκιμούν στην περιοχή και ενσωματώνουν την αισθητική των αναπτύξεων με αυτή του υφιστάμενου περιβάλλοντος στην περιοχή.

Σχετικά νέα

X
Translate »