Εκπαίδευση

Βύρας: Μετσόβιο και Καποδιστριακό ενδιαφέρονται να ανοίξουν παραρτήματα στη Λάρνακα

Πηγή: offsite.com.cy

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Λάρνακας στην OffsiteNews – Σε συζητήσεις και επαφές με δύο ελληνικά πανεπιστήμια

Σε συζητήσεις βρίσκεται ο Δήμος Λάρνακας με δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια για το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στη Πόλη μετά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος που εξέφρασαν. 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, μίλησε στην OffsiteNews για το ενδιαφέρον και τους στόχους της πόλης να φέρει Πανεπιστήμια, εξηγώντας τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν τα παραρτήματα αυτά.  Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, παρά το όποιο ενδιαφέρον επιδυκνείεται από τον Δήμο και τα δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια, ζητούμενο είναι να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί η σχετική Νομοθεσία για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Κύπρο. 

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, ανέφερε στην OffsiteNews για το γεγονός ότι πρέπει να αλλάξει η Νομοθεσία και να επιτρέπεται να δημιουργηθούν παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων και ιδιαίτερα των δύο Ελληνικών. Όπως είπε, ήδη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εξέφρασαν ενδιαφέρον να έρθουν στην Κύπρο.

Ο Δήμαρχος πρόσθεσε πως η πόλη της Λάρνακα είναι μία από τις επιλογές τους, σημειώνοντας ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία βλέπουν και θεωρούν πως μπορούν να ανοίξουν παραρτήματα, μη απορρίπτοντας και τις επιλογές των άλλων Επαρχιών.

>>> Διαβάστε επίσης – ΥΠΑΝ: Δικλείδες ασφαλείας για δημιουργία Παραρτημάτων Ξένων Πανεπιστημίων στην Κύπρο <<<

Ο κ. Βύρα ξεκαθάρισε ότι ήδη ο Δήμος ήρθε σε επαφή και είναι σε συζητήσεις με τα δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια, ωστόσο ανέφερε πως εάν δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της Νομοθεσίας, δεν μπορεί να γίνει κάτι παραπάνω.

 

 

Πλεονεκτήματα

Σε ερώτημα για τα πλεονεκτήματα της Λάρνακας, συγκριτικά με τις άλλες Επαρχίες, αναφορικά με το ενδεχόμενο να ανοίξουν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι:

•    Η πόλη είναι δίπλα από το αεροδρόμιο και αυτό βοηθάει και στο ότι θα έρχονται και ξένοι φοιτητές.

•    Είναι μέσα στη μέση των άλλων πόλεων (Λεμεσού, Αμμοχώστου Λευκωσίας).

•    Τα ενοίκια και η αξία των ακινήτων είναι συγκριτικά πιο χαμηλά από τις άλλες πόλεις

•    Είναι μία πόλη ασφαλής για κάποιον για να μείνει

 

 

Πλάνο και σκέψεις για το χώρο που θα παραχωρηθεί

Ο Δήμαρχος Λάρνακας απάντησε και στο γεγονός ότι γίνονται σκέψεις και υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το χώρο που μπορεί να παραχωρηθεί για τη λειτουργία τω παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

 

 

Η θέση του ΥΠΑΝ

«Η ενημέρωση ως Υπουργείο Παιδείας είναι ότι εκδηλώθηκε ενδιαφέρον όμως δεν έγιναν ακόμα αιτήσεις από τα Πανεπιστήμια. Ακόμα, μέχρι στιγμής εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη η όποια αίτηση και πρέπει να περάσει η Νομοθεσία», ανέφερε στην OffsiteNews αρμόδια πηγή από το Υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, η πηγή από το ΥΠΑΝ σημειώνει ότι επιτρέπεται να γίνουν οι όποιες προκαταρκτικές επαφές, ωστόσο τονίζει πως πρέπει να περάσει η σχετική Νομοθεσία για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, παρά το ότι υπάρχει σχετική Νομοθεσία για τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο, πρέπει να ρυθμιστούν οι κανονισμοί με το να περάσει η Νομοθεσία.

Σχετικά νέα

X
Translate »