Εκπαίδευση

Πρόγραμμα ERASMUS+ “Imagine” από την Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας

Η οργάνωση νεολαίας Ένωση Νέων Αγίων Αναργύρων Λάρνακας (ΕΝΑΑΛ) φιλοξενεί στα Περβόλια Λάρνακας τη διεθνή ανταλλαγή νέων με τίτλο Imagine, η οποία πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 17 Οκτωβρίου 2024 στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+. Συνολικά, στο σχέδιο συμμετέχουν 60 νέοι, ηλικίας 18-30 ετών, από 8 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τίτλος της δράσης είναι εμπνευσμένος από το γνωστό τραγούδι “Imagine” του John Lennon, το οποίο προάγει ένα όραμα για μια κοινωνία ισότητας, ελευθερίας, ειρήνης και δικαιοσύνης, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι νέοι θα ενημερωθούν για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η Ευρώπη. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι σημαίνει πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση – μια Ένωση αλληλεγγύης, συνεργασίας και ίσων ευκαιριών. Θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να εξετάσουν θεμελιώδεις αξίες, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Παράλληλα, θα αναλύσουν πώς οραματίζονται το μέλλον της Ευρώπης, ενώ θα αντιληφθούν τον δικό τους ρόλο ως νέοι στην οικοδόμηση αυτού του μέλλοντος, ενδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα και συνείδηση.

Δραστηριότητες του Προγράμματος

Μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες, όπως διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια, ανοικτές συζητήσεις, δραστηριότητες άτυπης μάθησης και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Κάθε χώρα θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στοιχεία από τον πολιτισμό, την κουζίνα, την κουλτούρα, την παιδεία και την τέχνη της. Με αυτό τον τρόπο, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν διαφορετικούς πολιτισμούς, ήθη και έθιμα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εκπαιδευτικές εκδρομές σε πολιτιστικά μνημεία και ιστορικούς θησαυρούς της Κύπρου.

Στόχοι και Θεματικές Ενότητες

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής νέων, οι συμμετέχοντες θα:

  • Ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών, μέσα από αλληλεπιδράσεις τόσο με εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας προσφύγων όσο και με τους ίδιους τους πρόσφυγες.
  • Μοιραστούν και καταρρίψουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • Εκπαιδευτούν στο πώς να αντιμετωπίζουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις στην κοινωνία τους και θα ορίσουν κοινές αξίες δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Προτείνουν ιδέες και λύσεις σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα και θα συνεισφέρουν στη διαμόρφωση στρατηγικών για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
  • Γνωρίσουν την άτυπη εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση σε προσωπικό επίπεδο, ενώ θα βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες.
  • Ενημερωθούν για τις αξίες και τους στόχους του ERASMUS+, ενισχύοντας τη γνώση τους για τις ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα.

Το Erasmus+  ενισχύει τις προσπάθειές της ΕΕ για την αύξηση των ευκαιριών συμμετοχής νέων ανθρώπων και οργανισμών, εστιάζοντας στον ποιοτικό αντίκτυπο του προγράμματος. Παράλληλα, προωθεί τη διαμόρφωση κοινωνιών πιο συνεκτικών, με έντονο οικολογικό προσανατολισμό και καλύτερη ψηφιακή προετοιμασία για το μέλλον.

Σχετικά νέα

X
Translate »