ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Η υποστελέχωση φρενάρει τον ΕΟΑ Λάρνακας

Πηγή: philenews.com

«Μέχρι σήμερα ο οργανισμός δεν μπορεί να προχωρήσει σε στελέχωση και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες του προκλήσεις», παραδέχθηκε κάνοντας απολογισμό των πρώτων 100 ημερών από τη λειτουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λάρνακας (ΕΟΑΛ) ο πρόεδρός του, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους.

Στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και των φορέων της Λάρνακας, ανέφερε πως ο ΕΟΑΛ αναμένει την έγκριση του προϋπολογισμού του στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και να μπορέσει να παράσχει καλύτερες υπηρεσίες.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις του οργανισμού, στους πρώτους τρεις μήνες της λειτουργίας του, αφορούν, όπως διαφάνηκε μέσα από την παρουσίαση του κ. Χατζηχαραλάμπους, στον τομέα των αδειοδοτήσεων, αλλά και της ύδρευσης στους οποίους, κυρίως λόγω της υποστελέχωσης, καθυστερούν οι διαδικασίες. Στον τομέα της έκδοσης πολεοδομικών αδειών, μάλιστα, υπάρχει μόλις ένας λειτουργός και γι’ αυτό τον λόγο έχουν ήδη προκηρυχθεί θέσεις για πρόσληψη άλλων τεσσάρων λειτουργών αδειοδότησης.

Σ’ ό,τι αφορά στις πολεοδομικές αιτήσεις μεταφέρθηκαν στον ΕΟΑΛ 1.709, ενώ παραλήφθηκαν άλλες 238. Από αυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, διεκπεραιώθηκαν 249 ενώ εκκρεμούν άλλες 1.698. Ακόμα περισσότερες είναι οι οικοδομικές αιτήσεις αφού ενώπιον του οργανισμού εκκρεμούν 2.769. Στον ΕΟΑΛ μεταφέρθηκαν 2.641 αιτήσεις, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου παραλήφθηκαν άλλες 554. Συνολικά το τελευταίο τρίμηνο διεκπεραιώθηκαν 426 αιτήσεις. Ο πρόεδρος του ΕΟΑΛ τόνισε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα στον τομέα της αδειοδότησης ήταν η διαχείριση της αλλαγής της εργασιακής κουλτούρας, η αντιμετώπιση του αυξημένου όγκου αιτήσεων, η εφαρμογή και λειτουργία του νέου μηχανογραφικού συστήματος «Ιππόδαμος», η ανεπαρκής εκπαίδευση του προσωπικού, η επιστροφή των εσόδων σε ποσοστό 60% προς τις τοπικές Αρχές και η διαχείριση της πρόσφατης πολεοδομικής αμνηστίας. Στο πλαίσιο αυτών των προκλήσεων, ο ΕΟΑ Λάρνακας, όπως είπε, «προχωρά σε ορθολογική οργάνωση των εργασιών, απλοποίηση των διαδικασιών, σωστή στελέχωση και εφαρμογή δεικτών παρακολούθησης, οι οποίοι επιμετρούνται και αξιολογούνται σε συνεχή βάση».

Μεγάλα -και δεν έχουν σχέση μόνο με την υποστελέχωση- είναι τα προβλήματα που καλείται να λύσει ο οργανισμός στον Τομέα της Ύδρευσης. Αυτό καταδεικνύεται και από τα στοιχεία, αφού στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του ο ΕΟΑΛ κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει περίπου 1.450 διαρροές στην πόλη και επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους παραλήφθηκαν δίκτυα που είχαν παραμεληθεί για δεκαετίες, με αποτέλεσμα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και απώλειες νερού που, σε ορισμένες περιοχές, υπερβαίνουν το 50%. «Μετά από καταγραφή και αξιολόγηση της κατάστασης, ο ΕΟΑΛ εκπόνησε ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αναβάθμιση των δικτύων και τη μείωση των απωλειών νερού» σημείωσε, προσθέτοντας πως στόχος είναι και η τοποθέτηση υδατοδεξαμενών τρίτης γενιάς σε περιοχές με μη επαρκή κάλυψη.

Στον τομέα της αποχέτευσης παρουσιάστηκαν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως η Γ΄ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος, καθώς και αντιπλημμυρικά, ενώ εξαγγέλθηκε και η Δ΄ Φάση του Αποχετευτικού που θα κοστίσει €270 εκατ.  Όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και πράσινων σημείων, ο οργανισμός στοχεύει, όπως είπε, στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για το σχεδιασμό νέων πολιτικών διαχείρισης και μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στη χωματερή.

Ο κ. Χατζηχαραλάμπους αναφέρθηκε και στη δημιουργία 24ωρης γραμμής εξυπηρέτησης, καθώς και στη λειτουργία τριών γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών στην Αθηένου, το Κίτι και τα Λεύκαρα. Το επόμενο διάστημα υπάρχει πλάνο, όπως είπε, για δημιουργία νέων καναλιών εξυπηρέτησης, συμπεριλαμβανομένων και των one stop shops.

Η υποστελέχωση, πάντως, δεν αφορά μόνο στον ΕΟΑ Λάρνακας, αλλά και στους υπόλοιπους τέσσερις οργανισμούς γεγονός το οποίο ανέδειξε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Ιωάννου είπε πως οι πρώτες 100 μέρες ήταν περίοδος προσαρμογής για τους νεοσύστατους Οργανισμούς. «Η μεταφορά του προσωπικού των Συμβουλίων Αποχετεύσεων και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα η συνένωση του προσωπικού αδειοδότησης από 46 αδειοδοτούσες Αρχές σε ένα μόνο Οργανισμό, συνιστούσε εξ αρχής ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως απαιτείται χρόνος ειδικά στον κλάδο της αδειοδότησης προκειμένου να λειτουργήσει ομαλά και με ομοιογένεια. Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ θα εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και έπειτα θα κατατεθούν αμέσως στη Βουλή. «Μόλις δοθεί το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο, θα προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες πρόσληψης», τόνισε, σημειώνοντας πως η στελέχωσή των ΕΟΑ με μόνιμο προσωπικό θα συμβάλει ουσιαστικά στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Σχετικά νέα

X
Translate »