Breaking News

Γενικά

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος TRACE

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος TRACE (Co-funded by the European Union: Project: 101085893 — TRACE — SMP-COSME-2021-TOURSME) που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Οκτωβρίου 2024 στη Λάρνακα. Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου (ΑΝΕΤΕΛ) ως Εταίρος στα πλαίσια του έργου και είχαν ως στόχο την ενίσχυση της βιωσιμότητας στον τουριστικό τομέα, εστιάζοντας στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ).

Το έργο TRACE (SMEs TRAnsition for a European Circular Tourism Ecosystem –  συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Project: 101085893 — TRACE — SMP-COSME-2021-TOURSME και έχει ως στόχο να ενισχύσει και να παρακολουθεί την απόδοση βιωσιμότητας των ΜΜΕ στον τομέα του τουρισμού, προωθώντας την αειφορία, την ανθεκτικότητα και την κυκλικότητα ως βασικούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας. Το πρόγραμμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμμετέχει σε 5 ευρωπαϊκές χώρες: Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ρουμανία, υποστηρίζοντας 100 ΜΜΕ.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε ένα σεμινάριο που εστίασε στη βιώσιμη ανάπτυξη και τις πιστοποιήσεις στον τουριστικό τομέα. Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες από διάφορες χώρες, οι οποίοι παρουσίασαν βέλτιστες πρακτικές και συζήτησαν τις προκλήσεις της εφαρμογής βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η αξιολόγηση της βιωσιμότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, η Πιστοποίηση και πράσινες πρακτικές μέσω εργαλείων και επιτυχημένα παραδείγματα από τουριστικές μονάδες που έχουν υιοθετήσει πράσινες πρωτοβουλίες και πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Πραγματοποιήθηκε επίσης επίσκεψη εργασίας στο ξενοδοχείο Radisson Beach Resort  στην Λάρνακα, όπου παρουσιάστηκαν βέλτιστες πρακτικές στη διαχείριση πόρων, την ενέργεια και τη διαχείριση αποβλήτων.  Ακολούθησε επίσκεψη εργασίας στα Λεύκαρα, τα οποία έχουν βραβευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) ως ένα από τα καλύτερα τουριστικά χωριά του κόσμου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις βιώσιμες πρακτικές του χωριού και να ανταλλάξουν ιδέες για την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν δίκτυα συνεργασίας, με στόχο την υπογραφή συμφωνιών για τη βελτίωση της βιωσιμότητας στον τουρισμό. Το Δείπνο Δικτύωσης που παρατέθηκε, προσέφερε ένα εξαιρετικό πλαίσιο για συζητήσεις μεταξύ των ΜΜΕ και των τοπικών φορέων.

Οι εκδηλώσεις του TRACE στη Λάρνακα απέδειξαν τη σημαντικότητα της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων για την προώθηση βιώσιμων πρακτικών στον τουρισμό. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου δεσμεύεται να συνεχίσει τη συνεργασία με τους εταίρους του προγράμματος και τις τοπικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της αειφορίας στον τουριστικό τομέα της περιοχής μας.

Disclaimer

“Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or EISMEA – European Innovation Council and SMEs Executive Agency. Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.”

 

Σχετικά νέα

X
Translate »