Γενική Επικαιρότητα

Έρχεται πιο ενισχυμένο το νέο Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για Όλους», τι θα αλλάξει

Πηγή: alphanews.live

«Πιο ενισχυμένο» θα είναι είναι το νέο Σχέδιο Φωτοβολταϊκά για Όλους, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας. Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται και η προκήρυξη των Σχεδίων Αποθήκευσης.

Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι θα προκηρυχθεί σύντομα και κριτήριο πλέον θα είναι η ισχύς του συστήματος, η οποία θα περιοριστεί στο 4,2kWh.

«Θα φύγει η ‘οροφή’ εκείνη των 6.000 κιλοβατώρων τον χρόνο κατανάλωσης, ώστε να ανοιχτεί και σε οικογένειες που μένουν σε μικρά και μεσαία σπίτια, αλλά μένει πολύς κόσμος στο σπίτι και υπάρχει υψηλή κατανάλωση.»

Η αποπληρωμή του συστήματος θα γίνεται, όπως εξήγησε ο Υπουργός, με διμηνιαίες δόσεις των €150. «Πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο ίσως και την επόμενη εβδομάδα», προσέθεσε.

«Ένα σπίτι που έχει κατανάλωση €200 π.χ., όταν υπάρχει παραγωγή πλέον και υπάρχει μόνο ένα πάγιο €30, καταλαβαίνετε ότι αποπληρώνεται το σύστημα για κάποια χρόνια μέσα από τη δόση.»

Σχέδια Αποθήκευσης
Όσον αφορά το Σχέδιο «Αποθήκευση για Όλους», ο κύριος Παπαναστασίου εξέφρασε την άποψη ότι οι μελέτες βρίσκονται σε πολύ προκαταρκτικό στάδιο. Ωστόσο, άμεσα θα προκηρυχθεί το Σχέδιο Αποθήκευσης που θα μετατρέπει τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε υβριδικά.

«Θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον και μετά θα ακολουθηθεί μια διαδικασία προσφορών, ώστε να κατακυρωθεί στους ενδιαφερόμενους η αποθήκευση η οποία θα μπει σε στρατηγικά σημεία μέσα στο δίκτυο της ΚΔ, κατά κύριο λόγο κοντά σε αστικά κέντρα.»

Ερωτηθείς αν θα είναι ανά οικιστική μονάδα, ο ίδιος απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι θα πρόκειται για κεντρικά συστήματα.

Σχετικά νέα

X
Translate »