Γενικά

Έλλειψη νεφρολόγων στο Νοσοκομείο Λάρνακας – Ενέργειες ΟΚΥπΥ για επίλυση του προβλήματος

Πηγή: offsite.com.cy

Τα προβλήματα των νεφροπαθών στη Λάρνακα σήμερα τίθενται ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.

Την έλλειψη κλινών και την απουσία στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νεφρολογικών τμημάτων και των τμημάτων αιμοκάθαρσης των κρατικών νοσηλευτηρίων συζητά σήμερα 24/10 η Επιτροπή Υγείας της Βουλής. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην OffsiteNews ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, καθημερινά διαπιστώνεται με έντονο προβληματισμό η αυξανόμενη πίεση που δέχονται οι νεφροπαθείς λόγω της έλλειψης κλινών και του ανεπαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νεφρολογικά τμήματα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του νοσοκομείου Λάρνακας, η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο επιτακτική, γεγονός που θα εξεταστεί σε σημερινή συνεδρίαση.

Ο κ. Διπλάρος επισημαίνει ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και επηρεάζει σχεδόν όλες τις επαρχίες της Κύπρου, με εξαίρεση την Πάφο, όπου οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Καθώς οι ελλείψεις κλινών στα τμήματα αιμοκάθαρσης είναι σοβαρές, προτείνεται η ενίσχυση του ΟΚΥπΥ αλλά και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία νέων ιατρικών κέντρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση που βιώνουν οι νεφροπαθείς.

Η θέση του ΟΚΥπΥ ενόψει της συνάντησης

Σε επικοινωνία της OffsiteNews με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΟΚΥπΥ, κ. Χαράλαμπο Χαριλάου, διαβεβαιώθηκε απο τον ίδιο, ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη κλινών ή νοσηλευτικού προσωπικού σε καμία νεφρολογική κλινική ή μονάδα αιμοκάθαρσης.

Επισήμανε ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετίζεται με την έλλειψη ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, καθώς πρόσφατα παραιτήθηκε ένας γιατρός, με αποτέλεσμα να παραμένουν μόνο τρεις νεφρολόγοι. Για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου, ζητήθηκε από έναν εκ των δύο νεφρολόγων της Αμμοχώστου να παρέχει βοήθεια κατά το πρωινό ωράριο και να αναλαμβάνει ορισμένες εφημερίες.

Αναφορικά με την κατάσταση, ο κ. Χαριλάου επεσήμανε ότι παρόμοια στήριξη έχει ζητηθεί και από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, προκειμένου να καλυφθούν κάποιες ημέρες τα εξωτερικά ιατρεία. Αυτές οι διευθετήσεις είναι προσωρινές, μέχρι την εύρεση ενός μόνιμου νεφρολόγου στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

Ο κ. Χαριλάου διαβεβαίωσε επίσης ότι οι νεφροπαθείς της Αμμοχώστου δεν θα στερηθούν τις υπηρεσίες τους και ότι δεν θεωρούνται «ασθενείς β’ κατηγορίας». Ο στόχος του ΟΚΥπΥ είναι να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, το οποίο θα συνεχίσει να στηρίζει τη Λάρνακα, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, όταν η Αμμόχωστος είχε μόνο έναν νεφρολόγο.

Υπενθυμίζεται ότι αντίδραση υπήρξε τις προηγούμενες μέρες από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου- Δερύνειας, Γιώργο Νικολέττο ο οποίος απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας ζητώντας άμεσα από την Κυβέρνηση να παρέμβει όσον αφορά το θέμα της στελέχωσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου με νεφρολόγο. Όπως ανέφερε η νεφρολογική μονάδα λειτουργεί ουσιαστικά με έναν νεφρολόγο, καθώς ο δεύτερος νεφρολόγος καλύπτει άλλη επαρχία (3 ημέρες της εβδομάδας). Οι συνέπειες αυτών των ενεργειών θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, προσθέτει.

Επιπρόσθετα, ο Δήμος Παραλιμνίου – Δερύνειας, αναφέρει ότι μετά λύπης διαπιστώνει ότι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για τη μονάδα αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου, οι ασθενείς νιώθουν ότι η ζωή τους έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ζητεί την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας ώστε να εξευρεθούν μόνιμες και δεσμευτικές λύσεις προς όφελος όλων των ασθενών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Σχετικά νέα

X
Translate »