Αναπτυξιακά Έργα
Υπουργός Μεταφορών προς Λαρνακείς: Αποφασίστε τι θέλετε
Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, παρουσίασε τόσο τις προβλέψεις των συμβολαίων για το λιμάνι Λεμεσού, ενώ υπεραμύνθηκε των περιορισμών που τέθηκαν για το λιμάνι Λάρνακας, που προορίζεται για κυρίως τουριστικό χαρακτήρα, ενιαίο με τη μαρίνα της πόλης, όπου θα γίνονται μόνο «συμβατές» φορτοεκφορτώσεις εμπορικών φορτίων και κατόπιν περιβαλλοντικής μελέτης.
Η χθεσινή συζήτηση άρχισε με παρατηρήσεις για σειρά επιστολών με επισημάνσεις και επιφυλάξεις του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και του Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που ήταν παρών, εξήγησε ότι διαδικαστικά είχε υποβάλει σειρά παρατηρήσεων μέσω δύο επιστολών, οι οποίες λήφθηκαν όλες υπόψη από το Υπουργείο και υιοθετήθηκαν στην τελική σύμβαση ανάθεσης. «Δεν έχω ένσταση τώρα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι υπήρχαν και θέματα από πλευράς νομικής υπηρεσίας και Εφόρου Κρατικών Ενισχύσεων.
Σε σχέση με το ανώτατο όριο εργασιών φορτίων που τέθηκε, ο Γενικός Ελεγκτής διάβασε στους βουλευτές αποσπάσματα από την προσυμφωνία του 2012 με τη «Ζήνων» που είχε ανάλογους περιορισμούς και δεσμεύσεις.
Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων από την πλευρά του εξήγησε ότι εκκρεμούν θέματα κρατικών ενισχύσεων, που αφορούν όμως στα σχέδια προσωπικού της Αρχής Λιμένων και ενδεχόμενες κρατικές ενισχύσεις αν προσωπικό της Αρχής αποσπαστεί στο κράτος. Επίσης, είχε ζητήσει ενημέρωση για το αν υπάρχουν στις συμφωνίες με τους επενδυτές στο λιμάνι Λεμεσού ρήτρες ανάλογες αυτών των Αεροδρομίων, οι οποίες, για παράδειγμα, μειώνουν την εισφορά τους στο κράτος ανάλογα με την αύξηση της κίνησης στο παράνομο Αεροδρόμιο Τύμπου. Ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων ζήτησε από το Υπουργείο και την Αρχή Λιμένων να αποστείλουν τη συμφωνία για ενημέρωση και ενδεχόμενες παρατηρήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που με καθυστέρηση τον ενημέρωσαν ότι θα πράξουν.
Ο Μάριος Δημητριάδης από την πλευρά του παρουσίασε στους βουλευτές επί μακρόν λεπτομερώς τις προβλέψεις των συμφωνιών. Αρχικά στάθηκε στις προσφορές για το λιμάνι Λεμεσού, εξηγώντας ότι υπήρξε ισχυρός ανταγωνισμός και επιλέγηκαν πολύ μεγάλοι διεθνείς πάροχοι, που έχουν σκοπό να επενδύσουν και να επεκτείνουν τις εργασίες τους στην Κύπρο.
Σε σχέση με τους περιορισμούς που τέθηκαν για τα μέγιστα φορτία στο λιμάνι Λάρνακας, είπε πως ανάλογοι περιορισμοί τέθηκαν και στα αεροδρόμια, μάλιστα αποκλειστικοί, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει άλλος, πλην της Hermes, Αεροδρόμιο στην Κύπρο. Σημείωσε ότι πέραν των ανώτατων επιτρεπόμενων φορτίων για τη Λάρνακα, που θα αυξάνονται ανάλογα με το ΑΕΠ, δεν τέθηκαν άλλοι περιορισμοί – για παράδειγμα δεν τέθηκαν περιορισμοί για το λιμάνι Αμμοχώστου μετά τη λύση, που έχει μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτό της Λάρνακας.
Ο υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές ότι οι μέγιστοι όγκοι που τέθηκαν δεν είναι περιοριστικοί αφού, αν εξαιρεθεί η εξαγωγή γύψου, επιτρέπει εξαγωγές και εισαγωγές για εξυπηρέτηση της περιοχής.
Για μέρος των φορτίων –κυρίως γύψου και οχληρών– προχωρά ο σχεδιασμός για μετακίνησή τους στο Βασιλικό. Ο ένας εξαγωγέας φαίνεται να μην έχει ένσταση, ενώ ο άλλος, που παράγει στην Αραδίπου, έχει. Ο δημαρχεύων Λάρνακας εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση, ενώ ο επικεφαλής του ΕΒΕ εξήγησε ότι στη συμφωνία με τη «Ζήνων» υπήρχαν ποιοτικοί περιορισμοί, ενώ τώρα έγιναν ποσοτικοί σε σχέση με τα φορτία από το λιμάνι Λάρνακας.
Οι βουλευτές από την πλευρά τους υπέβαλαν πέραν των 40 ερωτήσεων, που θα απαντηθούν από το Υπουργείο ενώ θα υπάρξει και επόμενη συνεδρία για το θέμα.
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης