Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Ενώπιον της Βουλής οι κάμερες στα αυτοκίνητα – Συμφωνούν αλλά με επιφυλάξεις

Στο μικροσκόπιο της Βουλής η εισαγωγή ρυθμίσεων για άμεση απομάκρυνση των οχημάτων που εμπλέκονται σε μικροσυγκρούσεις με μόνο υλικές ζημίες και είναι σε κατάσταση να κινηθούν.

Οι αρμόδιοι συμφώνησαν πως η πρόταση του βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου είναι προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ Νομική Υπηρεσία, το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Δεδομένων και οι ασφαλιστικές εταιρείες εξέφρασαν επιφυλάξεις και προβληματισμούς.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε και η πρόταση από τον βουλευτή Σταύρο Παπαδούρη που οδηγήθηκε αυτεπάγγελτα στην Επιτροπή, για εγκατάσταση καμερών σε οχήματα που θα καταγράφουν εικόνα κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Ο εκπρόσωπος του Τμήμα Οδικών Μεταφορών ανέφερε ότι είμαστε υπέρ της πρότασης, είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για το διάταγμα, για να βοηθήσουμε και τον κόσμο και τι ασφαλιστικές.

Για την τοποθέτηση dash cameras, ανέφερε ότι είναι υπέρ της πρόταση, καθώς θα βοηθήσει και στην καταγραφή των γεγονότων αλλά και στην πρόληψη των τροχαίων, γιατί θα φοβάται κάποιος να κάνει παραβίαση. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκ μέρους της Αστυνομίας, ο Χάρης Ευρυπίδου ανέφερε ότι «έχουμε δει την πρόταση συμφωνούμε με τον σκοπό που έχει τοποθετηθεί. Σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά στα σημεία που γίνονται σίγουρα θα βοηθήσει. Πρέπει να έρχονται οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι για να επιλαμβάνονται της κατάστασης. Πρέπει να ξεκαθαριστεί τις σημαίνει μικροατύχημα και συγκεκριμένα σε ποιες περιπτώσεις μπορεί ένα όχημα να μετακινηθεί, και σε ποιες φάσεις δεν θα χρειάζεται η Αστυνομία να πάει στο σημείο».

Όσον αφορά τις dash cameras, ανέφερε ότι είναι υπέρ της πρόταση, καθώς θα βοηθήσει και στην καταγραφή των γεγονότων αλλά και στην πρόληψη των τροχαίων, γιατί θα φοβάται κάποιος να κάνει παραβίαση. Σημείωσε ότι κάμερες χρησιμοποιούνται ήδη από πολίτες αλλά χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση.

Η Νομική Υπηρεσία έθεσε προβληματισμούς ως προς το τι περιλαμβάνεται στη διαδικασία, καθώς ενδεχομένως να υπάρχουν πολλές πηγές νόμου και δημιουργείται ένα θέμα ως προς την εφαρμογή. Για τις κάμερες στα ταμπλό των αυτοκινήτων, σημείωσε ότι τίθενται ζητήματα λόγω του κενού που υπάρχει στη νομοθεσία. «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. Αν καταγράφει η κάμερα όλους τους περαστικούς μπορεί να είναι δυσανάλογη επέμβαση. Όταν συναχθεί η νομοθεσία να το δούμε», πρόσθεσε.

Με τη σειρά της, η εκπρόσωπος του γραφείου της Επιτρόπου Δεδομένων, έθεσε κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με την προστασία δεδομένων, καθώς θα ανταλλάσσονται στοιχεία και οι εμπλεκόμενοι θα μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες από το όχημα. «Δεν ξέρουμε αυτά τα δεδομένα που θα καταλήξουν. Σε άλλες χώρες δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Δεν υπάρχει ρύθμιση σε όλες τις χώρες», τόνισε.

Επεσήμανε ότι, μόνο που γίνεται συλλογή δεδομένων γίνεται και επεξεργασία αυτόματα. «Υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα δεδομένα γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε εδώ στη συζήτηση».

Ο Σύνδεσμος των ασφαλιστικών εταιρειών ανέφερε ότι έχουν επιφυλάξεις με τη φιλοσοφία της πρότασης του κ. Δημητρίου και αμφιβάλλει αν θα λύσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού.

Στη συνέχειας προχώρησε σε τρεις προτάσεις που έχουν να κάνουν με την έλλειψη αναφοράς σε ουσιώδη δεδομένα που θα ρυθμίζουν τον  χώρο και τον χρόνο του τροχαίου.

Για τη μετακίνηση των οχημάτων μετά το τροχαίο σε λωρίδα ασφάλειας, ανέφερε ότι συνήθως τα σημεία που δημιουργούνται τα ατυχήματα είναι σε κυκλικό κόμβο. «Πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι σε ποια σημεία απαγορεύεται να σταθμεύσουν μετά το τροχαίο», σημείωσε.

Όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, τόνισε ότι ο πολίτης θα εχει επιφύλαξη στο να δώσει τα στοιχεία μου σε έναν άγνωστο στο δρόμο.

Για την εφαρμογή των dashcameras, θεωρεί ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί το πώς τα δεδομένα θα φτάνουν στις ασφαλιστικές.

Το ταμείο ασφαλιστών συμμερίστηκε τους προβληματισμούς. «Υπάρχει και το πρόβλημα των ανασφάλιστων καθώς θα πρέπει ακινητοποιηθεί το όχημα και να έρθει η Αστυνομία. Αν υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας δεν θα έχουμε θέμα», τόνισε.

Οι εκτιμητές αυτοκινήτων ο λόγος χρήσης τη κάμερας είναι για να αποδείξει ο οδηγός το αυταπόδεικτο. «Οι ασφαλιστικές αμφισβητούν τους οδηγούς  γιατί πολλές φορές δεν λένε την αλήθεια».

Για το θέμα το προσωπικών δεδομένων το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση για να γίνεται η καταγραφή των ζημιών μέσω βιντεοκλήσης. Ο Δημήτρης Δημητρίου συμφώνησε επισημαίνοντας πως πλέον όλος ο κόσμος έχει smartphone.

Σχετικά νέα

X
Translate »