Γενικά
Φόρος ακινήτων: Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα κόμματα
Στην Ολομέλεια κρίνεται η τελική φόρμουλα – Η αντιπολίτευση αναζητά συγκλίσεις
Με τουλάχιστον τέσσερεις βασικές προτάσεις και άλλες συμπληρωματικές σκέψεις επί του φόρου ακινήτων, θα τεθεί προς ψήφιση το θέμα στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής πριν τις θερινές διακοπές του σώματος.
Κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις επί του μεγάλου ζητήματος, το οποίο χρηματικά ανέρχεται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια, καθιστώντας το σκηνικό από την τελική φόρμουλα που θα εφαρμοστεί ιδιαίτερα ομιχλώδες.
Η μεγάλη διάσταση απόψεων εντοπίζεται στα ακόλουθα θέματα:
1. Ποιες εκτιμήσεις θα υπολογιστούν, αυτές του 1980 ή του 2013; Φαίνεται να υπάρχει γενική σύγκλιση απόψεων για προσμέτρηση των εκτιμήσεων του 2013.
2. Αξίες που θα τίθενται εντός αφορολόγητου πεδίου. Οι προτάσεις των κομμάτων κυμαίνονται από 100 μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ. Η κυβέρνηση προτείνει ενιαία φορολόγηση, δίχως αφορολόγητο, όπως και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος όμως προτείνει –για φέτος- έκπτωση της τάξης του 75% σε σχέση με πέρσι.
3. Τα επίπεδα κλιμάκων και οι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κλίμακα.
Οι «μικροί» αναζητούν κοινό τόπο
Την ίδια ώρα που το κάθε κόμμα έχει τις δικές του θέσεις, τα κόμματα του ενδιάμεση χώρου ήτοι ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Συμμαχία και Αλληλεγγύη αναζητούν φόρμουλα συνεργασίας, προκειμένου να πείσουν –στη συνέχεια- κάποιο απόν τα μεγάλα κόμματα να στηρίξει την πρότασή τους. Πάντως, το ΑΚΕΛ, το οποίο έχει καταρτίσει την πιο ολοκληρωμένη πρόταση, σε όλα τα επίπεδα (με εκτιμήσεις του 2013, συγκεκριμένα στοιχεία για το αφορολόγητο και τις κλίμακες φορολόγησης) δύσκολα θα μεταπεισθεί να αλλάξει τη γραμμή που εδώ και μέρες τηρεί, ενώ ο ΔΗΣΥ που έτσι κι αλλιώς προτείνει έκπτωση επί του περσινού φόρου κι έπειτα κατάργησή του, πιθανόν να πορευθεί με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Πάντως, τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου δεν έχουν ακόμη καταλήξει στην κοινή τους πρόταση, αφού υπάρχουν αρκετές διαφορές επί των προτάσεών τους, οπότε η σύσκεψη αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί το πρωινό της Πέμπτης (14/7) στη Βουλή, πιθανόν να ξεδιαλύνει κάπως το τοπίο.
Υπάρχουν και γενικές συγκλίσεις
Την ίδια ώρα φαίνεται να καταγράφονται και διάφορες συγκλίσεις, αφού έπειτα από απανωτές προτάσεις από όλες τις πλευρές, έχουν καταγραφεί κοινά σημεία.
Τα σημεία σύγκλισης:
1. Όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι οι εκτιμήσεις του 2013 αποτελούν πιο αντικειμενική πρόταση παρά αυτές του 1980.
2. Μετά την πρόταση του ΔΗΣΥ για κατάργηση του φόρου ακινήτων, την εν λόγω θέση έχει εκφράσει και η ΕΔΕΚ. Παρόλα αυτά η ΕΔΕΚ απαιτεί κατάργηση από φέτος, ενώ ο ΔΗΣΥ από το επόμενο έτος. Υπέρ της κατάργησης –σε κάποια φάση- φαίνεται να τάσσονται και Αλληλεγγύη, ΔΗΚΟ και ΕΛΑΜ.
3. Την ίδια ώρα όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ συγκλίνουν με τη θέση του ΑΚΕΛ για θέσπιση κάποιου αφορολόγητου ορίου, όπως και για κλιμακωτή φορολόγηση ακινήτων με αξία πέραν του αφορολόγητου που θα συμφωνηθεί.
4. Μεγάλη συμφωνία –ακόμη και της κυβέρνησης με όλα τα κόμματα- καταγράφεται και για το δημοτικό τέλος επί των ακινήτων και της είσπραξης, τουλάχιστο φέτος, από τις τοπικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, αρχικά, πρότεινε να εισπραχθεί όλο το ποσό από το ΥΠΟΙΚ κι έπειτα ένα ποσό της τάξης των 15 εκατ. ευρώ να διανεμηθεί στους Δήμους, ωστόσο, για πρακτικούς λόγους η εν λόγω πρόνοια αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο.