Αναπτυξιακά Έργα
«Καθαρίζει» το λιμάνι Λάρνακας – Αλλάζει το παραλιακό μέτωπο
Λήγουν στο τέλος του τρέχοντος μήνα οι τέσσερις από τις πέντε άδειες εγκαταστάσεων για τις παράκτιες υπηρεσίες εξυπηρέτησης της βιομηχανίας υδρογονανθράκων εντός του λιμανιού της Λάρνακας, που είχαν δοθεί την περίοδο 2013 – 2014.
Η λήξη των αδειών συμπίπτει με την περίοδο που ξεκίνησε και ο προγραμματισμός μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, των ΕΚΟ, ΕΣΣΟ και ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ, όπως και την αποξήλωση του πρώην διυλιστηρίου, αλλά και τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων υγραερίου από την πόλη. Αυτό σημαίνει ότι προοδευτικά το επόμενο διάστημα και αφού διαφανεί το μέγεθος του επηρεασμού του υπεδάφους στη περιοχή, θα ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή σε όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης από τη μαρίνα Λάρνακας μέχρι και την Ορόκλινη. Συγκεκριμένα, ήδη έληξε την περασμένη Παρασκευή η άδεια που είχε για εγκαταστάσεις στο λιμάνι Λάρνακας η Noble, η οποία τελικά έκρινε πως δεν θα προχωρούσε σε νέα γεώτρηση στο κοίτασμα «Αφροδίτη». Η άδεια είχε εκδοθεί πριν δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2014.
Στις 31 Αυγούστου, με βάση και τα σχετικά συμβόλαια με την Αρχή Λιμένων, λήγουν οι άδειες για τις εγκαταστάσεις της Medserv Cyprus μέσω των οποίων έγιναν οι δύο ερευνητικές γεωτρήσεις της ΕΝΙ χωρίς να δώσουν θετικό αποτέλεσμα. Η Medserv εγκαταστάθηκε στο λιμάνι Λάρνακας εν μέσω έντονων αντιδράσεων των κατοίκων της πόλης τον Σεπτέμβριο του 2013. Επίσης, στις 31 Αυγούστου λήγει η άδεια για εγκαταστάσεις στο λιμάνι Λάρνακας της Gulf Agency που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο του 2014. Την ίδια μέρα λήγει ακόμα μια άδεια για εγκαταστάσεις και δραστηριότητα στο λιμάνι Λάρνακας και πρόκειται για αυτή που δόθηκε στην AFS Cyprus Offshore Services and Sypply Ltd τον Σεπτέμβριο του 2013. Δύο άδειες για εγκαταστάσεις στο λιμάνι Λάρνακας λήγουν αργότερα αυτό το χρόνο.
Συγκεκριμένα η άδεια της MULTIMARINE SERVICES LTD που δόθηκε τον Οκτώβριο του 2013 λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και η άδεια της STL OIL & GAS SERVICES (CYPRUS) LTD που δόθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ουσιαστικά πρόκειται για εταιρείες που έσπευσαν στο λιμάνι Λάρνακας για να αποκτήσουν δυνατότητα να πάρουν δουλειές που σχετίζονται με την υπεράκτια βιομηχανία υδρογονανθράκων. Ωστόσο, ακολούθησαν δύο γεωτρήσεις της ΕΝΙ που δεν έδωσαν αποτέλεσμα. Επίσης ήρθε και η τότε αλλαγή σχεδιασμών της ΤΟΤΑΛ που αποφάσισε να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις επιστρέφοντας στη Δημοκρατία τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 και αναβολή γεώτρησης για το 11. Έτσι οι προσδοκίες για όγκο εργασιών εκατοντάδων εκατομμυρίων για υποστηρικτικές υπηρεσίες, δεν δικαιώθηκαν.
Να σημειωθεί ότι οι άδειες δόθηκαν με τον όρο από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι η διάρκεια τους δεν θα υπερβαίνει το καλοκαίρι του 2016, ενώ ταυτόχρονα ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε οριστικά ότι δεν θα δώσει παρατάσεις σε υφιστάμενες άδειες. Οι κάτοικοι της Λάρνακας θεωρούν ότι η αποξήλωση των εγκαταστάσεων θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί έγκαιρα, δηλαδή πριν τη λήξη της άδειας. Παράλληλα, οι διαδικασίες απομάκρυνσης των εγκαταστάσεων των εταιρειών αυτών, όπως και η προώθηση της διαδικασίας αποξήλωσης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, ευνοούν τη διαδικασία για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας, αφού γίνεται πιο καθαρό το τοπίο και μεταφορικά και κυριολεκτικά για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Πηγή: Philenews.com