Αναπτυξιακά Έργα
Λάρνακα: Δημοτική αγορά €6 εκατομμυρίων
Αναβάθμιση εμπορικής δραστηριότητας στο κέντρο
Ένα σημαντικό έργο που θα προσφέρει στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας σημαντική ανάπτυξη έλαβε το πράσινο φως από την περιβαλλοντική αρχή για να υλοποιηθεί. Το προτεινόμενο έργο αφορά αίτηση του Δήμου Λάρνακας για την υλοποίηση Δημοτικής Αγοράς και Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης στο κέντρο της Λάρνακας.
Στόχος είναι η αναβάθμιση της εμπορικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο χώρο και η ενίσχυση των παρεχόμενων εμπορικών εξυπηρετήσεων και διευκολύνσεων στους δημότες της Λάρνακας αλλά και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας. Η υλοποίηση της ανάπτυξης αναμένεται ότι θα αναβαθμίσει σημαντικά την περιβάλλουσα εμπορική περιοχή.
Οι κατασκευαστικές εργασίες υλοποίησης της ανάπτυξης προτείνεται να αρχίσουν αρχές του 2017 και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 18 μήνες με το προβλεπόμενο κόστους του έργου να αγγίζει τα €6 εκατομμύρια.
Το τεμάχιο στο οποίο προτείνεται να υλοποιηθεί το έργο βρίσκεται στην ενορία Σκάλας η οποία αποτελεί μέρος του ιστορικού-παραδοσιακού κέντρου της πόλης. Σήμερα χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος στάθμευσης ενώ τμήμα του χρησιμοποιείται ως υπαίθρια λαϊκή αγορά. Το ανατολικό μέρος του τεμαχίου εφάπτεται στηνοΟδό Ερμού η οποία αποτελεί μια από τις κύριες κεντρικές οδούς της πόλης.
Η προτεινόμενη ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κτήρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτηριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα η ανάπτυξη θα αποτελείται από το κτήριο όπου θα στεγάζεται η ανοικτή Δημοτική Αγορά και άλλες εμπλουτιστικές χρήσεις (εστίασης / αναψυχής, πολιτισμού) και το κτήριο που θα παρέχει αποκλειστικά χώρους στάθμευσης. Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα αποτελείται από ανοικτά καταστήματα (κυκλικής μορφής), εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο και μπαρ.
Το κτήριο Δημοτικής Αγοράς θα αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο που θα έχει συνολικό εμβαδό 2.000 τ.μ. θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους.
Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν τέσσερα εστιατόρια, μικρή γκαλερί και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτηρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά όπου θα χωροθετηθούν τρία μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.
Το πολυώροφο κτήριο Χώρων Στάθμευσης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την α΄ φάση θα κατασκευαστεί το ισόγειο, μεσοπάτωμα και ένας όροφος. Κατά τη φάση αυτή θα δημιουργηθούν 73 χώροι στάθμευσης εκ των οποίων οι 8 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ. Κατά τη β΄ φάση θα κατασκευαστούν ακόμα τρεις όροφοι και θα δημιουργηθούν 105 επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης εκ των οποίων οι εννέα θα διαμορφωθούν για ΑμεΑ.
Σύμφωνα με την Προκαταρκτική Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον η κυκλοφορία της περιοχής θα εξεταστεί στα πλαίσια του σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που αναμένεται να ολοκληρωθεί για την πόλη της Λάρνακας κατά την περίοδο 2017-2018. Το σχέδιο αναμένεται μεταξύ άλλων να προτείνει και τα κατάλληλα μέτρα για την ορθή κυκλοφοριακή διαχείριση στο κέντρο της πόλης.
ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ
Θετική είναι η περιβαλλοντική γνωμάτευση για την υλοποίηση δημοτικής
αγοράς και δημοτικού χώρου στάθμευσης στο κέντρο της Λάρνακας. Η Περιβαλλοντική Αρχή, μετά και την εξέταση της Προκαταρκτικής Έκθεσης Εκτίμησης Επιπτώσεων, δεν φέρει ένσταση στην υλοποίηση του έργου με την προϋπόθεση όπως συμπεριληφθούν συγκεκριμένοι όροι στην Πολεοδομική Άδεια, ως μέτρα μετριασμού των επιπτώσεων στο περιβάλλον, από την κατασκευή και λειτουργία του έργου.
Κατά τη διαδικασία εξέτασης της ΠΕΕΠ στις 13 Δεκεμβρίου 2016, τα μέλη της Επιτροπής, καθώς επίσης και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη τα οποία κλήθηκαν να παραστούν, είχαν την ευκαιρία να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον μελετητή και να εκφράσουν τις απόψεις τους για το προτεινόμενο έργο.
Εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια των προτεινόμενων χώρων στάθμευσης σε σχέση με την ανάπτυξη, καθώς και την οχληρία που ενδεχομένως να προκαλείται στους κατοίκους της γύρω περιοχής από τη λειτουργία των υπαίθριων μπαρ. Επίσης ο εκπρόσωπος του Τμήματος Γεωλογικής
Επισκόπησης εισηγήθηκε τη διεξαγωγή γεωλογικής-γεωτεχνικής έρευνας πριν το στάδιο της κατασκευής λόγω της προβληματικής γεωλογίας της περιοχής μελέτης, για σκοπούς καλύτερης θεμελίωσης.
Μέτρα για προστασία του περιβάλλοντος
Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) για την ανάπτυξη εισηγείται όπως εφαρμοστεί η Περιβαλλοντική Αρχή η οποία αδειοδότησε το έργο για τη δημοτική αγορά Λάρνακας. Με την εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης EMAS, δίνεται η δυνατότητα για συνεχείς βελτιώσεις στις περιβαλλοντικές επιδόσεις μιας επιχείρησης, ενισχύοντας ταυτόχρονα και την ανταγωνιστικότητά της.
Το λογότυπο του EMAS έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο μάρκετινγκ και πωλήσεων, προωθώντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές επιδόσεις μιας επιχείρησης.
Κατά τη λειτουργία του έργου ο Δήμος Λάρνακας θα πρέπει να λάβει υπόψη τους όρους που τέθηκαν στην περιβαλλοντική γνωμάτευση που έχουν να κάνουν με τα συστήματα ψύξης και κλιματισμού που θα βρίσκονται στην εγκατάσταση.
Ο δήμος καλείται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή του ψυκτικού μέσου/συστήματος που θα επιλέξει, αφού τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα απαγορεύσεων χρήσης για πλειάδα ψυκτικών μέσων/εξοπλισμού.
Επίσης, απαγορεύεται η διάθεση στο έδαφος ή/και το υπέδαφος ή στα επιφανειακά, υπόγεια ή παράκτια νερά ουσιών που ρυπαίνουν ή τείνουν να ρυπάνουν τα υπόγεια, παράκτια ή και τα επιφανειακά νερά. Όσον αφορά στα βρώσιμα έλαια/τηγανέλαια και λίπη από τη λειτουργία των κουζινών των εστιατορίων, πρέπει να διατίθενται σε αδειοδοτημένους συλλέκτες σύμφωνα με τους περί Αποβλήτων Νόμους.
Παράλληλα, υπάρχει όρος για εφαρμογή προγράμματος ανακύκλωσης αποβλήτων και συσκευασιών (χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, μπαταρίες, ηλεκτρικές συσκευές κ.λπ.).
Επίσης, προτείνεται η βαφή των εσωτερικών χώρων με οικολογικά χρώματα. Κατά τη λειτουργία του έργου, προτείνεται η εφαρμογή των πιο κάτω ως μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας:
● θερμομονωτικά υλικά και οικοδομικά υλικά μειωμένου συντελεστή θερμοπερατότητας για την κατασκευή των κτηρίων,
● διπλά υαλοστάσια,
● φωτισμός με αισθητήρες στους χώρους όπου δεν κρίνεται απαραίτητος ο συνεχής φωτισμός,
● χρήση βελτιωμένης ποιότητας καυσίμων θέρμανσης,
● συστήνεται όπως τα προϊόντα που σχετίζονται με την ενέργεια (λαμπτήρες, ψυγεία, τηλεοράσεις, θερμαντήρες χώρου, θερμαντήρες νερού και άλλος ηλεκτρικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός) είναι υψηλής ενεργειακής τάξης και παράλληλα συνάδουν με τις απαιτήσεις του περί Καθορισμού των Απαιτήσεων Οικολογικού Σχεδιασμού των Συνδεόμενων με την Ενέργεια Προϊόντων Νόμου και των σχετικών μέτρων εφαρμογής.
Συστήνεται η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ηλιακά πλαίσια για παραγωγή ζεστού νερού και φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ηλεκτρισμού).
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Πηγή: philenews.com