Αναπτυξιακά Έργα
Στo Bασιλικό το βιομηχανικό λιμάνι της Κύπρου
Προωθείται η κατασκευή προβλήτας €35 εκατ. στο λιμάνι
Λίγο μετά την έγκριση του επικαιροποιημένου χωροταξικού σχεδίου ανάπτυξης της περιοχής Βασιλικού, το οποίο εκπόνησε και κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού το 2015, η Αρχή Λιμένων Κύπρου κατέθεσε μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για κατασκευή προβλήτας στο Βασιλικό, έργο ασύμβατο με το master plan που έχει υιοθετηθεί. Το προτεινόμενο έργο για αναβάθμιση του λιμένα Βασιλικού γίνεται με σκοπό την εξυπηρέτηση ιδιόμορφων φορτίων που μεταφέρονται χωρίς συσκευασία – δηλαδή «χύμα», όπως τα ξηρά φορτία σιτηρών και μεταλλευμάτων.
Tην είδηση χορηγεί η υπηρεσία Λάρνακα e-Business
Το έργο που προωθείται από το υπουργείο Μεταφορών υπολογίζεται να κοστίσει γύρω στα €35 εκατ. και αναμένεται να γίνει συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.
Η Κύπρος παρουσιάζει αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη. Το λιμάνι στο Βασιλικό είναι ένα βιομηχανικό λιμάνι που η κύρια λειτουργία του είναι να συντηρεί τη μεγάλη τσιμεντοβιομηχανία που είναι κοντά στα βόρεια του λιμένα. Τονίζεται ότι με την εκτροπή της κίνησης των οχληρών φορτίων από τους λιμένες της Λάρνακας και της Λεμεσού, κυρίως από τον πρώτο, αναμένονται θετικές επιπτώσεις στον τουρισμό αφού τμήμα των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων του λιμένα Λάρνακας θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση πλοίων κρουαζιέρας. Επιπλέον, τα τουριστικά θέρετρα της Κύπρου βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το Βασιλικό και η περιοχή είναι ήδη χαρακτηρισμένη βιομηχανική.
Προτείνεται η επέκταση του κρηπιδότοιχου με στόχο να δημιουργηθούν επτά θέσεις παραβολής συνολικά, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα επτά πλοία από 110 έως και 181 μέτρα.
Τα προτεινόμενα έργα αφορούν στην κατασκευή προβλήτα στο ανατολικό μέρος της υφιστάμενης λιμενολεκάνης στο Βασιλικό, στη θέση του υφιστάμενου υπήνεμου μώλου, διαμόρφωση κατάλληλων δαπέδων στο χερσαίο χώρο, βυθοκορήσεις έως βάθος 13 μέτρα και επέκταση του προσήνεμου κυματοθραύστη. Τα έργα αναβάθμισης συμπεριλαμβάνουν την αύξηση της δυναμικότητας του χύμα φορτίου, την άμεση εξυπηρέτηση των χύμα φορτίων εκτός του τσιμέντου, δηλαδή των σιτηρών/ ζωοτροφών, χύμα αδρανών/ ορυκτών γύψου, σκύρων, γαίων και ασφάλτου.
Οι πιο πάνω υπηρεσίες διενεργούνται σήμερα στο λιμάνι Λάρνακας και όπως αναφέρεται από την Αρχή Λιμένων Κύπρου, θα μετακινηθούν άμεσα από το λιμάνι και θα εξυπηρετούνται στο Βασιλικό. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Μεταφορών βρίσκεται σε διαδικασία επιλογής της επένδυσης για την ενιαία ανάπτυξη λιμανιού – μαρίνας.
Με τη μεταφορά όλων των υπηρεσιών στο Βασιλικό, αναμένεται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του λιμένα σε σχέση με άλλους λιμένες της περιοχής, αλλά και την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων πλοίων.
Η Επιτροπή Μελέτης Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αναμένεται τον προσεχή Μάρτιο να εξετάσει τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, αλλά και τη συμβατότητα του έργου με το master plan της περιοχής.
Στη μελέτη που κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος, γίνεται αναφορά για στρατηγικούς στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ότι ο λιμένας Βασιλικού θα επεκταθεί για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη διακίνηση ξηρών χύμα φορτίων από το λιμάνι Λάρνακας στο Βασιλικό.
Προτείνεται η αποξήλωση υφιστάμενου υπήνεμου μώλου/ κυματοθραύστη, η κατασκευή νέας προβλήτας μήκους περίπου 230 μέτρων και πλάτους 120 μέτρων με τρεις θέσεις παραβολής. Για τη λειτουργία της προβλήτας θα γίνουν βυθοκορήσεις/ εκβαθύνσεις, αλλά και επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 180 μέτρα ώστε να λειτουργεί η εξωτερική θέση παραβολής για μεγαλύτερη διάρκεια.
Το έργο θα εκτελεστεί με τη μέθοδο «μελέτη – κατασκευή». Στους διαγωνιζόμενους θα δοθούν οι λειτουργικές απαιτήσεις του έργου και ο ανάδοχος θα επιλέξει τον τύπο κατασκευής και τη μεθοδολογία εκτέλεσης. Η τελική μορφή του έργου είναι προκαθορισμένη (διαστάσεις και στάθμη προβλήτας, μήκος επέκτασης κυματοθραύστη, τελικά βάθη, φορτία σχεδιασμού).
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Το Βασιλικό είναι το βασικό βιομηχανικό λιμάνι της Κύπρου. Η κυριότητα του λιμανιού ανήκει στην Αρχή Λιμένων Κύπρου η οποία με ειδική συμφωνία εκμίσθωσε το υφιστάμενο λιμάνι στη Τσιμεντοποιία Βασιλικού. Η συμφωνία μίσθωσης καλύπτει διάρκεια 50 χρόνων, από 1/1/1984 – 31/12/2033 και αφορά όλα τα είδη για τις ανάγκες της τσιμεντοποιίας, καθώς και ιδιωτικά φορτία άλλων εταιρειών αδειούχων από την Αρχή Λιμένων. Τα είδη φορτίων που διακινούνται από το λιμάνι Βασιλικού είναι: ζωοτροφές, σιτηρά, κάρβουνο, περλίτης, τσιμέντο, χώμα, σκύρα, παλιοσίδηρα.
Επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον
Όσον αφορά στο έδαφος, κατά την κατασκευή του έργου η διαμόρφωση του χώρου του λιμένα και η κατασκευή των έργων υποδομής θα επηρεάσει τη μορφολογία της περιοχής στο χερσαίο και στο θαλάσσιο χώρο. Οι επιπτώσεις αφορούν κυρίως τις εκσκαφές για τη διαμόρφωση του θαλάσσιου πυθμένα, την κατασκευή του προβλήτα, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κ.λπ.
Ενδεχόμενο τοπικής κλίμακας ρύπανσης του εδάφους του χώρου του εργοταξίου και του χώρου εκτέλεσης των έργων δύναται να υπάρξει, από τα πετρελαιοειδή των μηχανημάτων, τα νερά έκπλυσής τους, τα στερεά απόβλητα κ.ά. που όμως με τη λήψη κατάλληλων μέτρων μπορεί να αντιμετωπιστεί. Κατά τη λειτουργία δεν αναμένονται επιπτώσεις στο έδαφος δεδομένου του ορθού σχεδιασμού και λειτουργίας του έργου (συντήρηση τεχνικών έργων). Επίσης, δυνητικό κίνδυνο ρύπανσης του εδάφους αποτελεί η ακατάλληλη διαχείριση των πάσης φύσεως υγρών και στερεών αποβλήτων που θα παράγονται από τις υπό μελέτη εγκαταστάσεις του λιμένα.
Ως άμεση επίπτωση κατά τη φάση λειτουργίας του έργου καταγράφεται η απασχόληση των μόνιμα εργαζομένων σ’ αυτό, ενώ θετικές αναμένονται και οι έμμεσες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.
Με τα προβλεπόμενα έργα αναμένεται να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών εξυπηρέτησης χύμα φορτίων και να δημιουργηθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αυξανόμενης βιομηχανικής – εμπορικής κίνησης.
Γράφει: Άγγελος Νικολάου
Πηγή: philenews.com