Κοινωνία

Στα σκαριά το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία

Υπό προετοιμασία βρίσκεται το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία, που θα καλύπτει την περίοδο 2017-2020, δηλώνει η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ ενόψει της υψηλού επιπέδου συνάντησης που αρχίζει τη Δευτέρα στη Λευκωσία, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη νέα στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τα άτομα με αναπηρίες κατά την περίοδο 2017-2023, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε ελάχιστα τις κοινωνικές παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες, εμπόδισε όμως την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων και δράσεων προς όφελός τους.

Με τις κατάλληλες πολιτικές, οι αντιλήψεις για την αναπηρία αλλάζουν και τα άτομα αυτά θεωρούνται ισότιμα μέλη της κοινωνίας, λέει η Υπουργός και σημειώνει ότι τα θέματα αυτά «βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου και της Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, η νέα Στρατηγική του ΣτΕ για την Αναπηρία αποσκοπεί στη δέσμευση όλων για ενεργό δράση αναφορικά με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής, πολιτιστικής και προσωπικής ζωής.

Το συνέδριο όπου θα παρουσιαστεί η νέα Στρατηγική, στις 27 και 28 Μαρτίου, φιλοξενείται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ. Η Υπουργός προσθέτει ότι η νέα Στρατηγική, με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα: μια πραγματικότητα για όλους», αποσκοπεί να καλλιεργήσει την έννοια των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες ως ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων, λέει ότι δίνει έμφαση σε θέματα ισότητας, αξιοπρέπειας και ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρίες, διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία τους, την ελευθερία επιλογής και την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή.

Επίσης, δίνει προτεραιότητα στην ισότητα ενώπιον του νόμου και την απαλλαγή από την εκμετάλλευση, τη βία και την κακομεταχείριση, ενώ σύμφωνα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, διαπνέεται από τις αρχές του καθολικού σχεδιασμού, της συνεργασίας και του συντονισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ρόλο στη διαμόρφωση της νέας Στρατηγική είχε και η Λευκωσία, λέει η Υπουργός Εργασίας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες συμμετείχε στις συνεδρίες της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την Αναπηρία του ΣτΕ, που διαμόρφωσε τη Στρατηγική, μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ερώτηση αν το προηγούμενο σχέδιο δράσης του ΣτΕ, μεταξύ 2006 και 2015, έφερε απτά αποτελέσματα, η κ. Αιμιλίανίδου λέει ότι έδωσε την ώθηση στα 47 κράτη μέλη του ΣτΕ να προχωρήσουν στα δικά τους σχέδια δράσης, για να υλοποιήσουν πρόσθετα μέτρα για την αναπηρία.

Προσθέτει ότι η Κύπρος κατάρτισε το πρώτο της Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αναπηρία τον Ιούλιο 2013, στα πλαίσια της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες που κύρωσε το 2011 και λαμβάνοντας υπόψη και τα σχέδια δράσης του ΣτΕ αλλά και της ΕΕ. Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2017-2020 βρίσκεται τώρα υπό προετοιμασία, προσθέτει.

«Τα σχέδια δράσης μετατρέπουν τις στρατηγικές και τις διεθνείς συμβάσεις σε πράξη και παρέχουν ένα συγκροτημένο, συστηματικό, δημιουργικό και συμμετοχικό τρόπο του πώς προγραμματίζουμε, συντονίζουμε και υλοποιούμε τις ενέργειες μας, για να πετύχουμε τον επιδιωκόμενο σκοπό μας» συμπληρώνει.

Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσο βλέπει αλλαγή στις αντιλήψεις, η Υπουργός Εργασίας λέει ότι μέσα από τη διαμόρφωση κατάλληλων πολιτικών, προγραμμάτων και δράσεων, τα άτομα με αναπηρίες υποστηρίζονται και ενδυναμώνονται στο να συμμετέχουν ενεργά σε όλους τους τομείς της ζωής ως ισότιμοι πολίτες.

«Η παρουσία των παιδιών και των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση, την εργασία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό και γενικά την κοινωνία και η έμπρακτη συνεισφορά τους και αξιοποίηση των ικανοτήτων τους οδηγεί στην αλλαγή των αντιλήψεων για την αναπηρία», με τα άτομα αυτά να θεωρούνται πλέον ενεργοί πολίτες και ισότιμα μέλη της κοινωνίας, λέει.

Ως προς τις επιπτώσεις της κρίσης, η Υπουργός λέει ότι «παρά τη σοβαρότατη οικονομική κρίση που διαπέρασε η Κύπρος, οι κοινωνικές παροχές προς τα άτομα με αναπηρίες ελάχιστα επηρεάστηκαν».

Παρατηρεί, όμως ότι η οικονομική κρίση εμπόδισε πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπως και την Κύπρο, στο να εφαρμόσουν πρόσθετα μέτρα και δράσεις προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες.

«Η Κύπρος θεωρούμε ότι είναι συνοδοιπόρος με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρακολουθεί τις εξελίξεις και συμμετέχει σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς για τα άτομα με αναπηρίες, μαθαίνει από τις καλές πρακτικές άλλων χωρών αλλά και διαδίδει και η ίδια καλές πρακτικές» λέει, φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας.

Στη βάση του συστήματος αυτού, λειτουργούν τρία Κέντρα Αξιολόγησης, στα οποία ο πολίτης με αναπηρία ενημερώνεται για τα δικαιώματα του σε κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.

Επισημαίνει παράλληλα το διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο τριμελούς Υπουργικής Επιτροπής για να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, όπως είναι η δημιουργία Κέντρου για τον Αυτισμό που θα εξυπηρετεί παιδιά προσχολικής ηλικίας, αλλά και η δημιουργία πρόσθετων σπιτιών για την υποστηριζόμενη διαβίωση ατόμων με σοβαρές και πολλαπλές αναπηρίες.

Η Υπουργός παραθέτει τέλος μια σειρά από δράσεις που προωθούνται από διάφορα Υπουργεία. Μεταξύ αυτών, επισημαίνει τις δράσεις για ένταξη ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση, την παροχή κινήτρων προς εργοδότες και την πρόσληψη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αντικειμενικά κριτήρια, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και την προσβασιμότητα.

Την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας προωθεί η Κύπρος
Τα ταξίδια ανθρώπων με αναπηρίες στο εσωτερικό της ΕΕ θα καταστούν στο μέλλον ευκολότερα, μέσω της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας.
Όπως λέει η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου στο ΚΥΠΕ, η Κύπρος σε συνεργασία με άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες υλοποιεί το συγκεκριμένο έργο, μέσω του οποίου θα παρέχονται για τους κατόχους της κάρτας συγκεκριμένα ωφελήματα στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των συγκοινωνιών σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση της κατάστασης αναπηρίας από τις χώρες της ΕΕ. Το δοκιμαστικό σχέδιο για την εφαρμογή της κάρτας ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2016 στην πρώτη ομάδα κρατών μελών. Εκτός της Κύπρου, συμμετέχουν το Βέλγιο, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ρουμανία. Η κάρτα θα αναγνωρίζεται αμοιβαία από τις χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο σύστημα, σε εθελοντική βάση.

reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »