Κοινωνία
Δια νόμου δότες οργάνων, αυτόματα από τα 18
Πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής, την περασμένη Παρασκευή, καθιστά όλους τους πολίτες της Δημοκρατίας που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους ως δυνητικούς δότες οργάνων. Με αυτό τον τρόπο, όπως εκτιμάται, θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των πτωματικών δοτών όπως και οι μεταμοσχεύσεις στον τόπο μας, σώζοντας τις ζωές ασθενών που βρίσκονται για μήνες στην αναμονή για μεταμόσχευση.
Σήμερα, αυτό που ισχύει με τους δυνητικούς δότες οργάνων είναι ακριβώς το αντίθετο, εξ ου και τα απογοητευτικά αποτελέσματα.
Επί τούτου, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Μητρώο Δυνητικών Δοτών Οργάνων και Ιστών, που δημιουργήθηκε το 2013, είναι καταχωρημένα μόλις 1.500 άτομα, τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία τους να γίνουν δότες οργάνων μετά τον θάνατό τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των μεταθανάτιων δοτών στην Κύπρο δεν υπερβαίνει τους έξι ετησίως.
Στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ περιλαμβάνεται και πρόνοια για όσους επιθυμούν να εξαιρεθούν από το πεδίο εφαρμογής του νόμου.
Ειδικότερα, προτείνεται η συμπλήρωση ενός τυποποιημένου εντύπου που επισυνάπτεται στην πρόταση νόμου, με το οποίο το επηρεαζόμενο πρόσωπο θα δηλώνει ρητά τη διαφωνία του να καταστεί δότης οργάνων σε περίπτωση θανάτου του. Το σχετικό έντυπο θα κατατίθεται στο Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων και θα είναι διαθέσιμο στα δημόσια νοσηλευτήρια, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ.ά.
Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΑΚΕΛ που υπογράφουν την πρόταση νόμου, Ελένη Μαύρου, Γιώργος Τ. Γεωργίου, Αδάμος Αδάμου και Ειρήνη Χαραλαμπίδου «η προτεινόμενη ρύθμιση αποσκοπεί στην εισαγωγή νέας στρατηγικής για αύξηση των δυνητικών δοτών οργάνων σε περιπτώσεις θανάτων, ανάγκη η οποία προκύπτει από τα αποτελέσματα των στατιστικών στοιχείων, με βάση τα οποία στην Κύπρο παρατηρείται σημαντική έλλειψη μεταθανάτιας δωρεάς οργάνων. Ταυτόχρονα, με τις πρόνοιες της πρότασης νόμου αναμένεται να διασφαλιστεί σε αυξημένο βαθμό στοιχειώδης επάρκεια της χώρας σε μεταμοσχεύσεις. Γεγονός που, αφενός, θα καλύψει ασθενείς που ταλαιπωρούνται για χρόνια με συμπληρωματικές θεραπείες και, αφετέρου, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά περιπτώσεις παράνομης εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων για σκοπούς μεταμοσχεύσεων».
Πρόσθετα, με την πρόταση νόμου προτείνεται η διενέργεια ενημερωτικών εκστρατειών σε τακτά διαστήματα από ένα πλέγμα υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών, αρχίζοντας από τα σχολεία.
Στόχος, να αναπτυχθεί η απαιτούμενη αλληλεγγύη προς συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη όργανα για μεταμόσχευση, καθώς και η γνώση που θα τους επιτρέψει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να παραμείνουν δότες ή να απαλλαγούν της υποχρέωσης αυτής που δημιουργείται με την ενηλικίωσή τους.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι το σύστημα δωρεάς οργάνων στην Κύπρο επιτρέπει τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες μόνο στην περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου, προστατεύοντας έτσι τη σωματική ακεραιότητα του δότη από τυχόν λανθασμένη διάγνωση.
Συμφωνεί η κυβέρνηση
Πριν περίπου ένα χρόνο, ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, με δηλώσεις του στον «Φ» δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τον πολύ μικρό αριθμό πτωματικών δοτών που δηλώνονται κάθε χρόνο, εκφράζοντας, παράλληλα, την πρόθεσή του για τροποποίηση της νομοθεσίας με σκοπό την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου το οποίο θα αντιστρέφει, όπως είπε, την υπάρχουσα κατάσταση στο θέμα των μεταμοσχεύσεων.
Αναφερόμενος, ακριβώς, σ’ αυτό που το ΑΚΕΛ εισηγείται με την πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή. Δηλαδή, τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας, ώστε όλοι οι ενήλικοι να καταστούν, αυτόματα, δυνητικοί πτωματικοί δότες εκτός εάν εκφράσουν την αντίθεσή τους.
Πλέον, δεν έχουν λόγο οι συγγενείς
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η διαθεσιμότητα οργάνων για μεταμοσχεύσεις, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε, σε πρόσφατη συνεδρία του, την πρόταση Γιώργου Παμπορίδη, με την οποίαν καταργείται το δικαίωμα των συγγενών να αναιρούν την επιθυμία του νεκρού που εξέφρασε ενόσω βρισκόταν εν ζωή για να καταστεί δότης οργάνων.
Κοντολογίς, η βούληση του αποθανόντα ή της αποθανούσας δεν θα μπορεί να ακυρωθεί μετά θάνατον από κανένα συγγενή.
Πηγή: philenews.com