Κοινωνία
Κραυγή απόγνωσης για βοήθεια σε παιδί με πολλαπλές αναπηρίες
Την παραχώρηση επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας προς την οικογένεια 11χρονου κοριτσιού με πολλαπλές αναπηρίες, ζητά με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας, η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του Φιλελευθέρου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικογένεια, που σύμφωνα με την ΠΟΤ υποχρεώθηκε τελικά να προχωρήσει σε τραπεζικό δάνειο, είχε υποβάλει από το 2014 αίτημα στο Κράτος μέσω των σχετικών σχεδίων επιχορήγησης για παραχώρηση ποσού 24.000 ευρώ για τις εργασίες αναδιαμόρφωσης των χώρων του σπιτιού, ώστε να εξυπηρετείται το κορίτσι, καθώς και 26.775 για την εγκατάσταση ανελκυστήρα.
Ωστόσο, υστέρα από τρία χρόνια αναμονής, το Κράτος παραχώρησε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις 2.000 ευρώ για τις εργασίες στο σπίτι και 10.000 ευρώ για τον ανελκυστήρα.
Η επιστολή της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, στάλθηκε στην Υπουργό στις 20 του περασμένου Αυγούστου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να υπάρξει οποιαδήποτε ανταπόκριση.
Σύμφωνα με την επιστολή της ΠΟΤ, το κορίτσι, «γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 2006 και έχει όραση 6/400 και στα 2 μάτια.
Παρουσιάζει, επίσης, εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική τετραπληγία, σοβαρή κινητική αναπηρία, σφαιρική ψυχοκινητική διαταραχή, επιληψία και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Χρήζει πλήρους φροντίδας για όλες τις καθημερινές δραστηριότητες και φοράει πανιά. Δεν χρησιμοποιεί τα χέρια της και λαμβάνει πολτοποιημένη τροφή. Έχει μακροχρόνια εγκεφαλική δυσλειτουργία, μόνιμη αναπηρία, εγκεφαλική ατροφία».
Η οικογένεια, υποστηρίζει η Οργάνωση Τυφλών, «καταβάλλει από τον Ιανουάριο του 2014 επίμονες προσπάθειες για τη διαμόρφωση της υφιστάμενης κατοικίας τους, ούτως ώστε να εγκατασταθεί ανελκυστήρας και να διαμορφωθεί χώρος μπανιέρας με την παροχή των ανάλογων δομικών διευκολύνσεων γι’ αναπηρικό τροχοκάθισμα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με αίτηση που υποβλήθηκε από τη μητέρα της, ζητήθηκε «στις 30 Ιανουαρίου του 2014, από το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγηση μέσω δημόσιου προγράμματος στέγασης, το οποίο ήταν τότε σε ισχύ, και συγκεκριμένα του σχεδίου παραχώρησης χορηγίας για τη βελτίωση κατοικίας για στέγαση και φροντίδα φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και αναπήρων προσώπων οι οποίοι είναι λήπτες δημοσίου βοηθήματος».
Η οικογένεια, προστίθεται, ενημερώθηκε ότι «σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, το συγκεκριμένο σχέδιο θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Εργασίας και ότι θα έπρεπε ν’ αποταθούν με επιστολή τους στον υπουργό Εσωτερικών, από τον οποίο να ζητηθεί «υπουργική χάρη».
Ο υπουργός, όμως, τους πληροφόρησε ότι «ο φάκελος της υπόθεσης έχει διαβιβαστεί στον έπαρχο Πάφου για διερεύνηση του υπό αναφορά αιτήματος» και ότι μόλις συμπληρωθεί η διερεύνηση θα επικοινωνήσουν με την οικογένεια.
Τον Οκτώβριο του 2014, λειτουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στο σπίτι και με «επιστολή του στις 30 Δεκεμβρίου του 2014, ο υπουργός Εσωτερικών πληροφόρησε την οικογένεια ότι το αίτημά τους εξετάστηκε, όμως δεν κατέστη δυνατό να ικανοποιηθεί από κονδύλια στο Υπουργείο Εσωτερικών και διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Εργασίας».
Το Υπουργείο Εργασίας, 8 μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2015, κατέθεσε «σε τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας το ποσό των 2.000 ευρώ. Η οικογένεια υπέβαλε ένσταση προς την υπουργό» και με επιστολή του, ο γενικός διευθυντής του Υπ. Εργασίας, με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου του 2015, πληροφόρησε την οικογένεια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αύξησης του ποσού που παραχωρήθηκε, λόγω του αριθμού των αιτήσεων που πρέπει να τύχουν διαχείρισης από το συγκεκριμένο κονδύλι.
Η οικογένεια υπέβαλε στη συνέχεια παράπονο στην επίτροπο Διοικήσεως, ενώ η επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού «ανέφερε ότι για την περίπτωση, αρμόδια αρχή είναι το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων Με Αναπηρία».