Going out
«Μητέρα Μνήμη»: Μια έκθεση για τον αγώνα αντιμετώπισης του Alzheimer του Νικόλα Κυριαζή
Στο Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή, ο εικαστικός Νικόλας Παναγή θα παρουσιάσει το έργο του «Μητέρα Μνήμη» και θα αναλύσει τη σχέση μεταξύ τέχνης και μνήμης. Θα παρουσιαστεί διάλεξη από τον ίδιο τον καλλιτέχνη, με προβολή και συζήτηση σε θέματα μνήμης. Η διάλεξη θα συνοδεύεται με έργα του εικαστικού με τον ίδιο τίτλο. Η εκδήλωση θα είναι τη Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, ώρα 19.30 στο χώρο του Ιατρικού Μουσείου Κυριαζή.
Το έργο «Μητέρα Μνήμη» πηγάζει μέσα από τα βιώματα του καλλιτέχνη Νικόλα Παναγή , που για πολλά χρόνια βίωσε στον άμεσα οικογενειακό του κύκλο τον αγώνα αντιμετώπισης της νόσου Alzheimer από την οποία έπασχε η μητέρα του.
Με μία ποικίλο-εικαστική γλώσσα, ο καλλιτέχνης αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση και στον προβληματισμό γύρω από τη νόσο και τα βιώματα των ατόμων που πάσχουν, καθώς και των περιθαλπόντων.
Όπως ο καλλιτέχνης σχολιάζει:
«Η βαθμιαία απώλεια μνήμης και ο αποσυντονισμός της κίνησης και της ομιλίας οδηγούν σταδιακά σε ένα σιωπηλό διάλογο, ένα διάλογο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κατανόησης, φροντίδας και αγάπης». (Επισυνάπτεται αναλυτικά το σκεπτικό του καλλιτέχνη, πίσω από το έργο «Μητέρα Μνήμη»).
Ο Νικόλας Παναγή γεννήθηκε στην Λευκωσία το 1961. Μελέτησε ζωγραφική με υποτροφία της κυβέρνησης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Πράγα. Από τότε έχει ιδρύσει την δική του σχολή τέχνης και διατηρεί το προσωπικό του ατελιέ στην Λευκωσία Εντός των Τειχών. Παράλληλα εκθέτει συχνά στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Μεταξύ άλλων έχει επιλεγεί να αντιπροσωπεύσει την Κύπρο στην Μπιενάλε 2005 στην Φλωρεντία της Ιταλίας, στην 2η Διεθνή Μπιενάλε 2005 στο Πεκίνο, στην UNESCO στο Παρίσι το 2007 και στην 11η Διεθνή Μπιενάλε Καϊρου το 2008 . Έχει λάβει το δεύτερο βραβείο στη εικαστική εκδήλωση «ARTAIR 2005» στη Γενεύη της Ελβετίας.
Τη δουλειά του χαρακτηρίζει έντονος συναισθηματισμός εμπνευσμένος από κοινωνικά ζητήματα, «ένας διάλογος, μια γέφυρα».
Το Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή στεγάζεται σ΄ ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 1927 στο κέντρο της Λάρνακας και παρουσιάζει την ιστορία της υγείας και της ιατρικής στην Κύπρο και τις ισχυρές διασυνδέσεις της κατά την αρχαιότητα, το Μεσαίωνα και την Περίοδο της Τουρκοκρατίας. Μια από τις δραστηριότητες του Ιατρικού Μουσείου αφορά την εξερεύνηση της σχέσης μεταξύ ιατρικής και τέχνης, με διοργάνωση εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων.