Εκπαίδευση
Ζητούν αναστολή εφαρμογής Εξετάσεων Τετραμήνων οι οργανωμένοι γονείς
`Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, πολλές από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ήταν και θέσεις της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας και εκφράζονται ευχαριστίες στον Υπουργό που τις αποδέχτηκε. Παράλληλα αναφέρεται πως με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των παιδιών μας, το ΔΣ της Συνομοσπονδίας αποφάσισε όπως ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής των Εξετάσεων Τετραμήνων για τουλάχιστον έναν χρόνο, με την προϋπόθεση όπως συνεχιστεί ο διάλογος για επίλυση ή νομοθετική ρύθμιση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν.
“Θεωρούμε ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση με την αναστολή της εφαρμογής των Εξετάσεων Τετραμήνων, αλλά ουσιαστικά θα βοηθήσει ώστε ο θεσμός αυτός, εάν και εφόσον εφαρμοστεί, να ισχύσει με σωστά κριτήρια και να μην θυματοποιηθούν οι μαθητές”, σημειώνεται.
Προστίθεται πως η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Σ.Γ. Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης θα επιδιώξει, στο άμεσο μέλλον, διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΥΠΠ, Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, Διευθυντές, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και Μαθητές), ώστε να βρεθεί κοινή σύγκλιση απόψεων για τις Εξετάσεις Τετραμήνων.
Η Συνομοσπονδία αναφέρει πως εκτιμά ως θετικά την επέκταση της χρονικής περιόδου διεξαγωγής των εξετάσεων και παράλληλα, συνέχισης των μαθημάτων κατά την περίοδο αυτή.
Επίσης την προσαρμογή της ύλης στον πραγματικό διδακτικό χρόνο, όπως έχει υπολογιστεί στις 25 εβδομάδες, από την Α’ Γυμνασίου μέχρι και την Γ’ Λυκείου, την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης του μαθητή και την ποσόστωση στις διάφορες μορφές αξιολόγησης του προφορικού βαθμού, πράγμα που θα κάνει τον μαθητή να αισθάνεται ότι θα βαθμολογείται αξιοκρατικά.
Ακόμη την εγκατάλειψη των μεγάλων διαγωνισμάτων και η αντικατάστασή τους με ένα 20λεπτο προειδοποιημένο διαγώνισμα, καθώς και η ρύθμιση των περιόδων που θα πραγματοποιούνται αυτά, το ότι κατά την περίοδο της Γραπτής Εξέτασης οι μαθητές δεν θα επιβαρύνονται με κατ’ οίκον εργασία, την ενίσχυση των μαθητών, αναλόγως των μαθησιακών αναγκών του καθενός και τη στήριξη που θα παρέχει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και οι Διευθύνσεις στους εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή των άλλων μορφών αξιολόγησης.
Θέτει, παράλληλα, ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί όπως μεταξύ άλλων την αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, την απομάκρυνση εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και καθιστούν προβληματική την άσκηση των καθηκόντων τους και την ουσιαστική και καθολική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης και η πλήρης κατανόησή τους από όλους τους διδάσκοντες.