Breaking News

Εκπαίδευση

Πρώτοι οι αορίστου χρόνου στους διορισμούς στα σχολεία

Με τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου θα μοιραστούν τις θέσεις διορισμού οι εκπαιδευτικοί του καταλόγου διορισίμων και του καταλόγου διοριστέων, σύμφωνα με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Παρά το γεγονός ότι αναμένονται διευκρινίσεις από τη Νομική Υπηρεσία, εντούτοις πρώτοι θα καλύψουν τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς οι εκπαιδευτικοί που συμπλήρωσαν 30 μήνες υπηρεσίας και ό,τι μένει θα το μοιραστούν διά δύο οι εκπαιδευτικοί των δύο καταλόγων.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή διαμορφώθηκε ο νέος πίνακας, στον οποίο κατάφεραν να μπουν 1.869 υποψήφιοι διορίσιμοι από τους 5.020 που συμμετείχαν στις εξετάσεις για κατάταξη στον εν λόγω κατάλογο. Το ποσοστό επιτυχίας, που έφτασε μόλις στο 37%, έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον εκπαιδευτικό κόσμο.

Για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου σε σχέση με το νέο σύστημα διορισμού καθώς και για ζητήματα μεταθέσεων την ερχόμενη σχολική χρονιά, συζήτησε χθες η ΟΕΛΜΕΚ με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. «Είναι φανερό ότι η νομοθεσία για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου θα εφαρμοστεί. Άρα προτεραιότητα έχουν όσοι υπηρέτησαν για 30 μήνες. Θα διοριστούν πρώτα εκείνοι και έπειτα όσες θέσεις μείνουν θα τις μοιραστούν κατά 50% ο πίνακας διοριστέων και ο πίνακας διορισίμων», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους.

Επιπλέον σημείωσε πως πρόκειται να γίνει πρόγραμμα προϋπηρεσιακής σε πάρα πολλές ειδικότητες και για εκείνους που βρίσκονται πλέον στον πίνακα διορισίμων, το οποίο ενδεχομένως να είναι ταχύρρυθμο και θα ξεκινήσει με τη νέα σχολική χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eξετάσεις διορισίμων: Μόνο 1 στους 3 πέρασε παντού τη βάση

Υπενθυμίζεται πως έως το 2027 οι διορισμοί θα γίνονται κατά 50% από την επετηρίδα και κατά 50% από τον νέο κατάλογο, όπου και θα πάψει η παράλληλη εφαρμογή και εκπαιδευτικοί θα προσλαμβάνονται μόνο μέσω εξετάσεων. Οι εξετάσεις θα διεξάγονται κάθε δύο έτη και το αποτέλεσμα που θα επιτύχει ο εκάστοτε υποψήφιος θα έχει διάρκεια μία δεκαετία.

Ως προς τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι: «Χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι εκείνοι που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αποτυχία προέρχονται από ειδικότητες με πάρα πολλά εξεταστέα γνωστικά αντικείμενα, όπως οι φιλόλογοι (Γλώσσα / Λογοτεχνία, Λατινικά, Αρχαία και Ιστορία) και οι οικονομολόγοι (Εμπορικά, Λογιστική Οργάνωση και Διοίκηση, Οικονομικά / Πολιτική Οικονομία)». Επιπλέον, ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι ακόμη και στο πανεπιστήμιο, στη διάρκεια των σπουδών τους οι φιλόλογοι επί παραδείγματι έχουν εξειδίκευση και ειδικότητα.

Ως παράγοντες της αποτυχίας, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε τη θεματοθέτηση, τη δομή των εξεταστικών δοκιμίων, θέματα διαδικασιών. «Καθυστέρησαν να δώσουν το εκπαιδευτικό υλικό, δοκίμια λύσεις. Ήταν ακόμη το θέμα της διαρροής», σχολίασε και τόνισε: «Είναι τραγικό το ότι έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα και ακόμη δεν έχουμε το πόρισμα. Μετά από έξι μήνες».

Σε ποιους λόγους οφείλεται η παταγώδης αποτυχία των Φιλολόγων

Μόλις το 7% των φιλολόγων κατάφερε να γράψει τη βάση σε κάθε ένα από τα γνωστικά μαθήματα και να μπει στον κατάλογο διορισίμων. Από τους συνολικά 920 φιλόλογους, τελικά μόλις 782 πήγαν και μόλις 55 πέτυχαν. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ), Δημήτρης Ταλιαδώρος, στο δοκίμιο Γνώση της Ελληνικής Γλώσσας (υποχρεωτικό για όλους τους υποψηφίους) πέτυχαν 761, δηλαδή το 97,31%. Στο δοκίμιο δεξιοτήτων (υποχρεωτικό για όλους τους υποψηφίους), πέτυχαν 780, δηλαδή το 97,82%. Ωστόσο, στα μαθήματα ειδικότητας η επιτυχία δεν είναι τόσο μεγάλη. Στη Γλώσσα – Λογοτεχνία πέτυχαν 337 (43,09%), στα Λατινικά 123 (15,72%), στα Αρχαία 229 (29,28%) και στην Ιστορία 288 (36,82%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος των φιλολόγων μίλησε στον «Φ» για οργανωτικά προβλήματα στη διαδικασία της εξέτασης, τα οποία φαίνεται να επηρέασαν και την απόδοση των υποψηφίων. «Οι φιλόλογοι έδιναν δύο γραπτά ταυτόχρονα και έπρεπε μέσα σε 3 ώρες να τα λύσουν.

Είχαν Γλώσσα – Λογοτεχνία με Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά με Ιστορία». Όπως σχολίασε ο κ. Ταλιαδώρος, ο συγκεκριμένος τρόπο εξέτασης εκτίναξε το άγχος των εξεταζόμενων, οι οποίοι είχαν μπροστά τους για να διαχειριστούν πολλά θέματα από διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.

Σημείωσε, μάλιστα, πως ορθό θα ήταν να γίνει διαφορετική εξέταση για την κάθε ημέρα ή στην έσχατη να δίνονταν χωριστά τα εξεταστικά δοκίμια με διάλειμμα ανάμεσά τους. Ως οργανωτικό πρόβλημα χαρακτήρισε ακόμη και το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί μέχρι και σήμερα οι λύσεις των ερωτήσεων.

Επιπλέον, ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί μια λίστα δεδομένων των υποψηφίων, με τη μορφή μελέτης, στην οποία χωρίς να αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου –για λόγους προσωπικών δεδομένων– να αναγράφεται, μεταξύ άλλων, το πανεπιστήμιο αποφοίτησης, τυχόν προϋπηρεσία, ηλικία, έτος αποφοίτησης κ.ο.κ. «Ξέρω εκ πείρας ότι το επίπεδο των Αρχαίων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι τραγικό. Επίσης, έχουμε ρίξει το επίπεδο με τις κατατάξεις. Μπαίνουν φοιτητές με βαθμό κάτω από τη βάση».

Ως συνέπεια, ο κ. Ταλιαδώρος προτείνει για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, πέρα από τη μελέτη, να αλλάξει το σύστημα αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. «Υπάρχει από το 1976, πέρασαν 40 χρόνια. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα, που να στηρίζεται σε αντικειμενικά και κρίσιμα κριτήρια». Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αφυπηρετήσεις, οι οποίες αποτρέπονται και έτσι δεν επιτρέπουν τον διορισμό νέων εκπαιδευτικών. «Πληρώνεις πρόστιμο αν φύγεις νωρίτερα».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να αναφερθεί στην πειθαρχική έρευνα που ακολούθησε τη διαρροή των θεμάτων. «Διορθώθηκαν τα γραπτά, βγήκαν τα αποτελέσματα, αναρτήθηκε ο πίνακας διορισίμων και το πόρισμα μιας έρευνας που έγινε τον Νοέμβριο ακόμα εκκρεμεί».

Όλεθρος στα Λατινικά

Σχετικά με τον όλεθρο στο μάθημα των Λατινικών, τοποθετήθηκε τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΚΦ όσο και ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ταλιαδώρος σημείωσε πως η ευθύνη βρίσκεται στο ενιαίο λύκειο που ίσχυε μέχρι και πέρσι, όπου οι μαθητές περνούσαν στη Φιλοσοφική Σχολή χωρίς να έχουν επιλέξει το συγκεκριμένο μάθημα. Σημείωσε, μάλιστα, πως ούτε ως φοιτητές εντός του Πανεπιστημίου επέλεγαν στο πρόγραμμα σπουδών τους, το μάθημα των Λατινικών ή ειδικότητες που είχαν Λατινικά, διότι δεν είχαν διδαχθεί ποτέ. Ανάλογη ήταν και η αιτιολόγηση του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ. «Η Φιλοσοφική Σχολή έχει τρεις κατευθύνσεις. Τη μεσαιωνική – νεοελληνική φιλολογία, τη γλωσσολογία και τις κλασικές σπουδές. Φαίνεται πως όσοι πήραν κλασικές σπουδές, που έχουν Αρχαία και Λατινικά, ευνοήθηκαν στις εξετάσεις. Έχει να κάνει με την ειδικότητα που εκπαιδεύτηκαν».

Σχετικά νέα

X
Translate »