Αναπτυξιακά Έργα
Δηλώσεις Βύρα για την απόρριψη του Μνημονίου Συναντίληψης για μετακίνηση των πετρελαιοειδών
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «με την επανεκλογή της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ξεκινήσαμε νέο κύκλο επαφών με τους Υπουργούς και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της μετακίνησης των δεξαμενών πετρελαίου και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας και των Λιβαδιών. Αποτέλεσμα των επαφών μας ήταν το Μνημόνιο Συναντίληψης στο οποίο ανάμεσα στα θετικά του στοιχεία ήταν και η καταγραφή για πρώτη φορά του τι θα έκανε η κάθε εταιρεία, πότε έπρεπε να το κάνουν και πότε θα ελέγχονταν».
Εξήγησε ότι «από το 2001 υπογράφονταν συμφωνίες μεταξύ του Δήμου και των εκάστοτε κυβερνήσεων, ορίζονταν διατάγματα με ημερομηνίες για μετακίνηση των δεξαμενών, αλλά ουσιαστικά δεν γινόταν τίποτε. Με την παραλαβή του Μνημονίου το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας αποφάσισε να προτείνει ορισμένες αλλαγές και προσθήκες ούτως ώστε να είναι πιο αντιπροσωπευτικό, όπως για παράδειγμα τη περίληψη της απολύμανσης του εδάφους».
Πρόσθεσε ότι «αυτό που ζητούσαμε ήταν να περιληφθούν στο Μνημόνιο ορισμένες δικλείδες ώστε να είναι εμφανές πως όποιοι δεν εφαρμόζουν αυτά που έπρεπε να κάνουν εντός χρονοδιαγραμμάτων, να υπόκεινται σε κυρώσεις. Ο Δήμος υπέβαλε τις εισηγήσεις του και έγινε μια διαπραγμάτευση με τον αρμόδιο Υπουργό που είχε ως αποτέλεσμα να μας σταλεί δεύτερο προσχέδιο του Μνημονίου που ήταν αρκετά βελτιωμένο και θα αποτελούσε βάση συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο».
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα, μία μέρα πριν την συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στις 28 Απριλίου, «ειδοποιηθήκαμε από το Υπουργείο Ενέργειας ότι η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας δεν αποδεχόταν το προσχέδιο του Μνημονίου, η φιλοσοφία του θα έπρεπε να αλλάξει τελείως και να περιληφθούν ορισμένοι άλλοι όροι. Ωστόσο όταν παραλάβαμε το προσχέδιο διαπιστώσαμε πως αυτό όχι μόνο δεν εξυπηρετούσε τον σκοπό του, αλλά αντιθέτως περιείχε αρκετούς κινδύνους και δεν το αποδεχθήκαμε».
Αφού ανέφερε ότι ακολούθησαν άλλες διαβουλεύσεις, ο Δήμαρχος Λάρνακας σημείωσε πως «παραλάβαμε και τρίτο προσχέδιο του Μνημονίου σύμφωνα με το οποίο οποιοδήποτε από τα τρία συμβαλλόμενα μέρη, κράτος, εταιρείες και Δήμος με γραπτή επιστολή εντός ενός μηνός, θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν από τη συμφωνία. Θεωρήσαμε ότι δεν είχε καμία σκοπιμότητα ο Δήμος Λάρνακας να υπογράψει το σχετικό μνημόνιο το οποίο τελικά απορρίφθηκε από τη πλειονότητα του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους εμπλεκόμενους Υπουργούς στην οποία θα αναφέρεται πως δεν υπάρχει λόγος να εμπλακούμε σε μια συζήτηση τροποποίησης του Μνημονίου. Για μας η ουσία είναι οι πράξεις και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα με τελικό στόχο την μετακίνηση των εγκαταστάσεων».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «η Λάρνακα θέλει να δει πράξεις, δηλαδή να λειτουργήσουν οι αρμόδιες Επιτροπές που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνεται ο σχετικός έλεγχος και να ασκείται η απαραίτητη πίεση και εποπτεία στις εταιρείες. Στην περίπτωση που δεν γίνεται τίποτε στη πράξη, όπως καταγράφηκε στο Μνημόνιο, διατηρούμε το δικαίωμα μας να αντιδράσουμε δυναμικά, γιατί» όπως εξήγησε «δεν μπορούμε να παρακολουθούμε πλέον ως απλοί θεατές αυτή τη κατάσταση, να συζητάμε τα ίδια χωρίς να οδεύουμε προς την σωστή κατεύθυνση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βύρας είπε πως «για μας σημασία έχει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, έτσι ώστε να επιτευχθεί επιτέλους η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου αφού» όπως εξήγησε «οι Λαρνακείς δεν μπορούν πλέον να ζουν κάτω από τον κίνδυνο που υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορούμε απλά να παρακολουθούμε, χωρίς να διαμαρτυρόμαστε, χωρίς να απαιτούμε την επίτευξη του εδώ και δεκαετίες στόχου, αφού θεωρούμε πως το θέμα της ασφάλειας είναι αδιαπραγμάτευτο».
Είπε επίσης ότι «μετά την έναρξη της κατεδάφισης της δεξαμενής της εταιρείας Πετρολίνα, που έγινε στη παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας την περασμένη εβδομάδα, ζητούμε να πάρει σάρκα και οστά η εξαγγελθείσα πολιτική βούληση».
Ερωτηθείς για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ο Δήμος Λάρνακας, ο Ανδρέας Βύρας απάντησε πως «έχει ήδη οριστεί πανδημοτική συγκέντρωση για τις 22 Μαίου όπου θα ενημερωθούν οι φορείς και οι δημότες της πόλης για την απόφαση μας να μην υπογράψουμε το τρίτο προσχέδιο του Μνημονίου Συναντίληψης. Ταυτόχρονα θα αναμένουμε από την κυβέρνηση την απάντηση της και τα σχέδια της για μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαίου και υγραερίου».
Για μας, συνέχισε «δεν είναι αυτοσκοπός τα μέτρα και οι αντιδράσεις αλλά να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει από την ημέρα που εκλεγήκαμε χειριζόμενοι το θέμα με σοβαρότητα, μακριά από λαϊκισμούς. Εφτασε ο καιρός να δούμε κάποια πράγματα στη Λάρνακα να αλλάζουν και θα στηρίξουμε την κυβέρνηση εάν προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση, εάν όχι τότε στοχεύουμε να επαναφέρουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση».
Αναφορικά με τη μετακίνηση των δεξαμενών φυσικού αερίου, ο Δήμαρχος είπε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ακριβώς οι εγκαταστάσεις υγραερίου. Θεωρούμε αρχή του τέλους να αρχίσουν να κτίζονται οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη περιοχή του Βασιλικού, τόσο της Κοινοπραξίας όσο και της εταιρείας που επέλεξε να είναι μόνη».