Εκπαίδευση
Νέα πρόταση σήμερα για την Παιδεία
Σε διαρκή κινητικότητα βρίσκονται οι εμπλεκόμενοι στην Παιδεία, αναζητώντας μια λύση που θα μπορέσει να βάλει τέλος στη σφοδρή κρίση που ξέσπασε μετά τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Προς το σκοπό αυτό, το Προεδρικό Μέγαρο επανέφερε χθες τις προτάσεις της 23ης Αυγούστου μαζί με κάποιες επιπρόσθετες πρόνοιες.
Ωστόσο, το τοπίο παραμένει θολό, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα συμφωνήσουν με τη συγκεκριμένη εισήγηση, ενώ υπήρξε και ανακοίνωση τους με την οποία απέρριπταν την πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου και συνεπώς για δεύτερη φορά τις προτάσεις της 23ης Αυγούστου.
Σήμερα, ωστόσο, αναμένεται να υπάρξουν νέες παρασκηνιακές ενέργειες, ενώ το πρωί επαναφέρεται το ζήτημα στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εργασίας και Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόκειται να κατατεθεί και μια νέα πρόταση στη Βουλή, η οποία να παραχωρεί τη μία ώρα του υπεύθυνου τμήματος και να παγοποιεί τις τρεις άλλες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβούλιου. Παράλληλα, θα προτείνει διάλογο για τον εξορθολογισμό εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Στην περίπτωση που γίνει αποδεκτή η εν λόγω πρόταση από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, τότε πρόκειται να μεταφερθεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαπιστωθεί εάν γίνεται αποδεκτή.
Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, αναφερόμενος στο τελευταίο 48ωρο, αλλά και στην πρόταση του Προεδρικού Μεγάρου, σημείωσε στον «Φ» πως «υπάρχει μια κινητικότητα, αλλά το ζητούμενο είναι να αποδώσει καρπούς». Αναφερόμενος στην πρόταση της επαναφοράς της πρότασης της 23ης Αυγούστου, σημείωσε πως «Σε καμία περίπτωση δεν συνδιαμορφώθηκε.
Ουδέποτε δήλωσαν οι παρευρισκόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι είναι σύμφωνοι», ενώ σχολίασε ότι ομόφωνα απορρίφθηκε από τα κεντρικά διοικητικά συμβούλια και των τριών οργανώσεων. Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι προχώρησαν και εξέτασαν τα αντιδραστικά μέτρα που θα ακολουθήσουν, τα οποία θα είναι εξωδιδακτικού χαρακτήρα και –όπου υπάρχει η δυνατότητα– κοινά και από τις τρεις οργανώσεις. Όπως εξήγησε, βρίσκονται σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο Διευθυντών για οριστικοποίηση των πρώτων μέτρων που θα εξαγγελθούν, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα. Είπε ακόμη ότι είναι δεδομένο πως στις 5 Σεπτεμβρίου, προχωρούν σε δημοψήφισμα για απεργιακά μέτρα. «Δυστυχώς, οι κυβερνητικές πολιτικές μάς έχουν οδηγήσει σε αυτό το τραγικό σημείο. Κάτι που το υποδεικνύαμε από τον Ιούλιο, ότι δηλαδή με ετσιθελισμούς και απόλυτες θέσεις δεν βρίσκονται λύσεις». Σχολίασε, τέλος, για ακόμη μια φορά, ότι κάθε προσπάθεια είναι καλοδεχούμενη.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό πως «ΟΕΛΜΕΚ – ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σημειώνουμε εμφαντικά ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες παραμένουμε στοχοπροσηλωμένοι στον στόχο της εξόδου από το αδιέξοδο, ώστε να ξεκινήσει ομαλά η νέα σχολική χρονιά. Οι διεργασίες που έγιναν και γίνονται σε διάφορα επίπεδα ελπίζουμε να επιφέρουν το ποθητό αποτέλεσμα. Η οριακή κρίση, στην οποία έχει οδηγηθεί η Παιδεία του τόπου, μας επιτάσσει να αναζητήσουμε την προσωρινή λύση, έστω και την υστάτη». Στο μήνυμα του κ. Φυλακτού, αναφέρεται ακόμη ότι θα υπάρξει ο χρόνος στη συνέχεια, να συζητήσουν ολιστικά και σε βάθος όλα τα εκπαιδευτικά θέματα για ένα ποιοτικότερο δημόσιο σχολείο. Διαβεβαίωσε πάντως τους συναδέλφους του ότι «θα διαχειριστούμε με σεβασμό και συνέπεια τα ξεκάθαρα μηνύματα που έστειλε και βροντοφώναξε στη μεγαλειώδη και αξιοπρεπέστατη πορεία διαμαρτυρίας».
Απέρριψαν την πρόταση Αβέρωφ
Οι τρεις εκπαιδευτικές οργανώσεις, σε χθεσινή κοινή τους ανακοίνωση πριν από τη νέα πρόταση του Προεδρικού Μεγάρου, ξεκαθάρισαν ότι η πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ουσιαστικά, αιτιολόγησαν, είναι η ίδια με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, που δόθηκε στις 23 Αυγούστου 2018, η οποία απορρίφθηκε ομόφωνα. «Ταυτόχρονα, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας προς τα μέλη των Επιτροπών Παιδείας και Εργασίας, για τη διάθεση που επέδειξαν να συμβάλουν αποτελεσματικά στην εκτόνωση της κρίσης». Δεν παραλείπουν μάλιστα να ευχαριστήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με την πρόταση των οποίων συμπίπτει και η θέση των οργανώσεων. Δηλαδή την «αναστολή των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018 και άμεση έναρξη διαλόγου για αντιμετώπιση της κρίσης στην Παιδεία».
ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
Την απάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένει η κυβέρνηση, μαζί με την καλή θέληση να αποδεχτούν την πρόταση, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτηρίζει ως μία προσπάθεια για ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Πάντως, ερωτηθείς ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος ανακοίνωσε την πρόταση, αν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν λάβει το μήνυμα, απάντησε πως πρόκειται για «μια δημόσια ανακοίνωση και διαμηνύει την πρόταση του Προέδρου».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, με την εν λόγω πρόταση (αν γίνει αποδεκτή) θα τεθούν αυτομάτως σε ισχύ όσα προνοεί η πρόταση της 23ης Αυγούστου, υλοποιώντας και κάποιες αλλαγές στη στελέχωση και όπου αλλού χρειάζεται. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει διάλογος μέχρι και τον Δεκέμβριο, ώστε να εξετάσουν όλα τα θέματα του εξορθολογισμού. Εφόσον καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στον διάλογο, τότε με τη νέα χρονιά (τον Ιανουάριο) θα γίνει αποκατάσταση βάσει των συμφωνηθέντων. Παράλληλα, αν προκύψουν εργασιακά ζητήματα, τα οποία θα χαρακτηριστούν ως τέτοια κατόπιν συμφωνίας των μερών του διαλόγου και με τη συμβολή του υπουργείου Εργασίας, τότε θα οδηγηθούν στη ΜΕΠΕΥ. Τα εκπαιδευτικά θα εξεταστούν κατόπιν και πάλι συμφωνίας των μερών, από μηχανισμούς του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που δεν αποδεχθούν την πρόταση οι εκπαιδευτικοί, τότε θα ανοίξουν τα σχολεία με την κατάσταση ως έχει, αφού δεν υπάρχει άλλη πρόταση.
Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Σε τέσσερα σημεία στηρίζεται η χθεσινή πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία δεν φαίνεται να υπάρχουν θετικές ενδείξεις. Μέσω δηλώσεων στο Τύπο, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρά την αρνητική στάση επί των όσων από κοινού είχαν υιοθετηθεί κατά τη σύσκεψη με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών στις 23 Αυγούστου 2018, με αίσθημα ευθύνης έναντι του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Παιδείας, των εκπαιδευτικών και των δεκάδων χιλιάδων μαθητών, επιθυμεί να γνωστοποιήσει προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών τα ακόλουθα:
1. Ότι επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση, πως όσον αφορά τον διάλογο για τον εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου, τα πάντα θα πρέπει να τεθούν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, μη εξαιρουμένων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου 2018.
2. Ήταν σε αυτό το πλαίσιο, ύστερα από τη διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που από κοινού διαμορφώθηκε η πρόταση της 23ης Αυγούστου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να επαναλάβει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για οριστικό εξορθολογισμό όχι μόνο του διδακτικού χρόνου, αλλά και των όσων έχουν συζητηθεί στη σύσκεψη της 27ης Ιουλίου και καταγραφεί στη σύσκεψη της 23ης Αυγούστου, πάντα με βάση τις εκθέσεις του Γενικού Ελεγκτή, της μελέτης του διεθνούς οίκου εμπειρογνωμόνων, καθώς και εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών Οργανισμών.
Παρά ταύτα, και λαμβάνοντας υπόψη τις διάφορες προτάσεις που υποβλήθηκαν, θα ήταν έτοιμος να επαναφέρει την πρόταση όπως αυτή ύστερα από τον διάλογο συνδιαμορφώθηκε στις 23 Αυγούστου, με τη διευκρίνιση πως εάν μέσα από τον προτεινόμενο εντατικό διάλογο και τις αποφάσεις για το συνολικό εξορθολογισμό του διδακτικού χρόνου προκύψουν στοιχεία που διαφοροποιούν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου, τότε η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις για αποκατάσταση των όσων θα έχουν επηρεαστεί κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος.
3. Περαιτέρω και προς άρση των όποιων παρερμηνειών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισηγείται την παραπομπή και συζήτηση σε τακτό χρονικό διάστημα των όσων άπτονται εργασιακών διαφορών στη ΜΕΠΕΥ, ενώ όσα αφορούν την εκπαιδευτική πολιτική του κράτους θα τύχουν διαπραγμάτευσης εντός του ιδίου τακτού χρονικού διαστήματος με τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος θα πλαισιώνεται από ομάδα εμπειρογνωμόνων.
4. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευελπιστεί πως η σημερινή πρόταση που υποβάλλεται, δίδει την ευχέρεια ενός δημιουργικού διαλόγου επί του συνόλου των ζητημάτων που αφορούν την Παιδεία, με χρονοδιάγραμμα κατάληξης εντός τριμήνου, επ’ ωφελεία της Παιδείας, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και της κοινωνίας ευρύτερα.
Πηγή: philenews