Εκπαίδευση
Παιδεία: Tρείς προτάσεις στο τραπέζι
Ολοένα και αυξάνονται οι προτάσεις για εξεύρεση λύσης στην κρίση της Παιδείας, αφού μετά τη ΣΕΚ και το ΔΗΚΟ, χθες κατέθεσαν εισηγήσεις και οι γονείς. Ειδικότερα, η εισήγηση των γονέων, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» τυγχάνει της αποδοχής του Προέδρου Αναστασιάδη, προβλέπει την υιοθέτηση της πρότασης της 6ης Σεπτεμβρίου, ενισχύοντας όμως την υπευθυνότητα τμήματος για τους καθηγητές της Α’ τάξης Λυκείου και παράλληλα παραπέμποντας το ζήτημα της πίστωσης και της γενικότερης διαφωνίας των εκπαιδευτικών και της Κυβέρνησης στη θεσμοθετημένη επίλυση διαφορών της ΜΕΠΕΥ.
Ως αποτέλεσμα, κρίσιμη αναμένεται ότι θα είναι η σημερινή ημέρα για την Παιδεία, καθώς θα συνέλθουν τα κεντρικά διοικητικά συμβούλια των ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το πρωί οι ηγεσίες των τριών οργανώσεων θα έχουν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, ενώ το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συζήτηση και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο θα μιλήσουν για την ευρύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «H κρίση είτε θα ομαλοποιηθεί, είτε θα ενταθεί περισσότερο»
Όπως σχολίασε στον «Φ» ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Γιάννος Σωκράτους, σήμερα θα γίνει σοβαρή αξιολόγηση της κατάστασης από τις οργανώσεις, ώστε να αποφασίσουν πώς θα πρέπει να συνεχίσουν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, δήλωσε στον «Φ» ότι «η επιθυμία μας είναι να βρεθεί μία λύση στο αδιέξοδο και γι’ αυτό τον λόγο αναβάλαμε για δεύτερη φορά τη λήψη απόφασης, ώστε να δώσουμε χώρο και στις πρωτοβουλίες και στην Κυβέρνηση να συμπεριφερθεί ανάλογα με την κρισιμότητα των στιγμών».
Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι μετά και την πρόταση που κατέθεσε η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης εκπαίδευσης, «έχουν ολοκληρωθεί οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναμένονταν τα τελευταία εικοσιτετράωρα». Αναφέρει ακόμη ότι σήμερα θα συνέλθουν για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. «Αποφάσεις τις οποίες θα επιδιώξουμε να θέσουμε ενώπιον της διυπουργικής επιτροπής. Έχουμε φτάσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, εξ υπαιτιότητας της κωλυσιεργίας που έγινε όλο αυτό το διάστημα από το υπουργείο Παιδείας και η έξοδος από το αδιέξοδο προκειμένου να αρχίσει ο ουσιαστικός διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το δημόσιο σχολείο επιβάλλεται να αρχίσει». Προσθέτει, επιπλέον, ότι «η εντεινόμενη κρίση που προκάλεσε το υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση είτε θα ομαλοποιηθεί σήμερα, είτε θα ενταθεί ακόμη περισσότερο».
Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της περασμένης Τρίτης η ΣΕΚ πρότεινε στις εκπαιδευτικές οργανώσεις μία φόρμουλα για άρση του αδιέξοδου από την Παιδεία.
Με βάση την εν λόγω φόρμουλα, το σημείο της πίστωσης των απαλλαγών το οποίο αποτελεί τη διαφωνία μεταξύ των εκπαιδευτικών και της Κυβέρνησης θα αφηνόταν στην επιδιαιτησία που προβλέπουν οι θεσμοθετημένες διαδικασίες της ΜΕΠΕΥ. Γύρω από τη συγκεκριμένη πρόταση συσπειρώθηκαν παράλληλα και οι ΔΕΟΚ, ΠΟΕ και ΠΑΣΥΔΥ. Επιπλέον, ακολούθησε η πρωτοβουλία ΔΗΚΟ, η οποία και εισηγείται να τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου και παράλληλα να δοθεί πίστωση για κάθε απαλλαγή που αποκόπηκε, με σκοπό εντός τριετίας να επιστρέψει ο συγκεκριμένος χρόνος στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς. Η εν λόγω πρόταση φαίνεται να είναι αποδεκτή τόσο από την ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, όσο και από την ΟΕΛΜΕΚ, η οποία εξέφρασε τους περισσότερους ενδοιασμούς στη φόρμουλα της ΣΕΚ.
Η πρόταση των γονέων
Πρόταση για την άρση του αδιεξόδου στην Παιδεία απέστειλε χθες και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Κυριάκος Νικηφόρου, στη διυπουργική επιτροπή και στις εκπαιδευτικές οργανώσεις. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η εν λόγω πρόταση, το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πρέπει να κάνουν αποδεκτή την πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου με τις εξής διαφοροποιήσεις:
▸ Σε ό,τι αφορά την υπευθυνότητα τμήματος, εισηγούνται να εξαιρεθούν από τη μείωση των απαλλαγών διδακτικού χρόνου –από τις δύο ώρες στη μία– μαζί με τους καθηγητές της Α’ τάξης Γυμνασίου και της Γ΄ τάξης Λυκείου και οι καθηγητές της Α’ τάξης Λυκείου. Όπως αιτιολογούν, αποτελεί «παιδαγωγικό μέτρο για την ομαλή μετάβαση από το Γυμνάσιο στο Λύκειο».
▸ Επιπλέον, εισηγούνται να τροποποιηθεί η παράγραφος 4 από την πρόταση της 6ης Σεπτεμβρίου, η οποία αφορά στην πίστωση των απαλλαγών στους επηρεαζόμενους εκπαιδευτικούς και για την οποία ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, προτείνουν να αναφέρει ότι «συμφωνείται η συνέχιση του διαλόγου στη ΜΕΠΕΥ σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς και με χρονοδιάγραμμα όπως έχει τεθεί. Και ότι και οι δυο πλευρές επαναβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό τους στον κοινωνικό διάλογο και την αποφασιστικότητά τους για έναν καλόπιστο διάλογο για όλα τα θέματα (εργασιακά – εκπαιδευτικά) που αφορούν στη δημόσια Παιδεία σύμφωνα με τις θεσμοθετημένες διαδικασίες».
Καταλήγοντας, ο κ. Νικηφόρου σημειώνει ότι είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να επιστρέψουν τα σχολεία στην ομαλή λειτουργία, ειδικά εφόσον τρέχουν και άλλες προσπάθειες μεταρρύθμισης, όπως οι εξετάσεις ανά τετράμηνο και ο διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων. «Ευελπιστώ ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν καλή θέληση, ούτως ώστε να ξεπεραστεί ανώδυνα η παρούσα κρίση».