Οικονομία
Ποιες είναι οι δύο φάσεις εφαρμογής του ΓεΣΥ
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, παρά τις συνεχείς ζυμώσεις, εντάσεις και διαφορές απόψεων που υπάρχουν από τους εμπλεκόμενους.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο, Πρώτο η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Έφη Καμίτση ανέφερε ότι, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.
Αρχικά, κατά την πρώτη φάση, θα εισαχθούν οι υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής περίθαλψης, δηλαδή οι προσωπικοί ιατροί, οι ειδικοί ιατροί, οι εργασιακές εξετάσεις και τα φάρμακα. Αυτές οι υπηρεσίες θα αρχίσουν να παρέχονται από την 1ηΙουνίου του 2019.
Έπειτα, κατά τη δεύτερη φάση εφαρμογής, θα εισαχθούν όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες, με το κύριο κομμάτι να αποτελείται από την ενδονοσοκομειακή φροντίδα. Αυτό θα συμβεί την 1η Ιουνίου του 2020.
Ερωτηθείσα κατά πόσο η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγραμμάτων, η κα Καμίτση απάντησε θετικά, καθώς αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Όσον αφορά στις υπηρεσίες που θα παρέχονται στους ασθενείς στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, απάντησε ότι κατά την πρώτη φάση όλοι οι πολίτες θα γραφτούν σε έναν προσωπικό ιατρό, όπου θα απευθύνονται κάθε φορά που παρουσιάζεται ένα πρόβλημα υγείας. Εκείνοι θα παραπέμπουν τους ασθενείς σε ειδικούς ιατρούς, αναλόγως του προβλήματος.
«Ο προσωπικός ιατρός θα μπορεί να μας γράφει φάρμακα και εργαστηριακές εξετάσεις που χρειάζεται να κάνουμε», τόνισε.
Στη συνέχεια, θα παρέχεται η ενδονοσοκομειακή φροντίδα, υπηρεσίες φυσιοθεραπευτών, λογοπαθολόγων, κλινικών ψυχολόγων και διαιτολόγων, ειδικών νοσηλευτών, οδοντιατρική φροντίδα, πρόληψη, ανακουφιστική φροντίδα και άλλες υπηρεσίες.
Όσον αφορά στην αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και κατά πόσο αυτή θα έχει ολοκληρωθεί προκειμένου να λειτουργήσει το ΓεΣΥ, η κα Καμίτση απάντησε ότι η διοικητική αυτονόμηση έχει ήδη αρχίσει, ωστόσο αυτό είναι κάτι που αφορά στο Υπουργείο Υγείας και όχι στον ΟΑΥ.
«Δεν είναι προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί η αυτονόμηση προκειμένου να εφαρμοστεί στο ΓεΣΥ», είπε.
Το Συνέδριο για την Υγεία
Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το ΓεΣΥ, το πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πρωτοπόρο στον κλάδο επιστημών ζωής και υγείας στην Κύπρο, παρουσιάζει στις 3 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, το ολοήμερο συνέδριο: “The Future of Healthcare in Cyprus”, το οποίο συνδιοργανώνουν o Εκδοτικός Οίκος Δίας, σε συνεργασία με τη Boussias Communications και το Healthcare τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στο Filoxenia Conference Centre (Jean Monet Hall) στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.
Η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, με στόχο την καθολική υγειονομική κάλυψη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, ο ρόλος της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και η συνεργασία και η πολιτική συναίνεση για τα επόμενα βήματα είναι τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο 2ο Συνέδριο Πολιτικών Υγείας. Το συνέδριο φιλοξενεί εξέχοντες διεθνείς ομιλητές, υψηλόβαθμα στελέχη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, ενώ σημαντικός αναμένεται να είναι και φέτος ο διάλογος με όλους τους φορείς υγείας για την πορεία και το μέλλον των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας της χώρας.
Το συνέδριο αναμένεται να ανοίξει με ομιλία του ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις μεταρρυθμίσεις που λαμβάνουν χώρα στο σύστημα υγείας της Κύπρου. Επίσης, στο συνέδριο θα απευθύνει χαιρετισμό ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι:
• Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
• Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο Σύστημα Υγείας της Κύπρου.
• Οι αλλαγές στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των νοσοκομείων.
• Θέματα που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική.
• Χρηματοδότηση και Βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας.
Τα παραπάνω θέματα θα αναπτύξουν σημαντικοί ομιλητές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι:
Nικόλαος Σχίζας, Καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και Σύμβουλος e-health του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νικολάου Αναστασιάδη, Σταύρος Μαλάς, πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Καθηγητής Γενετικής, Ιατρικής Σχολής, University of Nicosia, Χριστίνα Γιαννάκη, Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Θωμάς Αντωνίου, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Νίκος Πολύζος, Διευθύνων Σύμβουλος Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Κύπρου, Γιώργος Πετρίκκος, πρ. Κοσμήτορας και επικεφαλής Advisory Board, Ιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Καθηγητής Ανοσολογίας, Ιατρικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, Ομότιμος Καθηγητής Εσωτερικής Ιατρικής και Λοιμώξεων, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, School of Sciences and Engineering, Department of Life and Health Sciences, University of Nicosia, Παναγιώτης Γιάλουρος, Visiting Associate Professor, Medical School, University of Cyprus, Μάμας Θεοδώρου, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Άρης Σισσούρας, Επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Μάριος Κουλούμας, Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Κυριάκος Μικέλλης, Πρόεδρος Κυπριακής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης (ΚΕΦΕΑ), Διευθυντής Κύπρου, Pfizer, Αυγουστίνος Ποταμίτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΦΕΚ), Μάρκος Αγαθαγγέλου, πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Γιάννης Δημαράκης, Managing Partner, Scotwork.
Παρουσιάζει: Το πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Διοργανωτές: Εκδοτικός οίκος ΔΙΑΣ και η Boussias Communications
Χορηγός: Ζοrbas Catering
Υποστηρικτές: Impophar, Gilead, Qoneq, The Breast Center Of Cyprus.
Conference Experience Sponsor – Conferience
Χορηγός επικοινωνίας: Economy Today
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας