Οικονομία

Φουρτούνες στις σχέσεις Λάρνακας-Λεμεσού για ακτοπλοϊκή με Πειραιά

Ακόμα δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγάλαμε… Με αυτή την παροιμία περιγράφει ο λαός τις περιπτώσεις που κάποιοι προαναγγέλλουν σχέδια για το μέλλον, στηριζόμενοι σε αόριστες προσδοκίες.
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, που απασχόλησε και την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταφορών στη Βουλή.
Η δήλωση του προέδρου της Επιτροπής ότι δεν αποκλείεται ανάλογα με τις περιστάσεις η σύνδεση να είναι μεταξύ των λιμανιών Πειραιά-Λάρνακας άναψε φωτιές, με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο(ΕΒΕ) Λεμεσού να αντιδρά και σε ανακοίνωση που εξέδωσε, να χαρακτηρίζει-μεταξύ άλλων- ατυχείς και άτοπες τις δηλώσεις που έγιναν από βουλευτές της Λάρνακας, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, «σύμφωνα με τις οποίες η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας πρέπει να έχει ως αφετηρία τη Λάρνακα, ως εάν το όλο θέμα να έχει απλώς τοπικιστική και όχι εθνική διάσταση».
Μάλιστα, επικροτεί την τοποθέτηση του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, ότι στόχος παραμένει το λιμάνι της Λεμεσού να καταστεί κόμβος και βάση τουριστών.

Την ίδια ώρα, τη δική του θέση για το πού θα πρέπει να καταλήγει η ακτοπλοϊκή σύνδεση από τον Πειραιά εξέφρασε σε ανακοίνωσή του και ο Δήμος Λεμεσού ο οποίος σημειώνει ότι τα φυσιολογικά λιμάνια για τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας είναι η Λεμεσός και ο Πειραιάς αντίστοιχα, «τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια των δύο χωρών με αναπτυγμένες υποδομές και υπηρεσίες».

Η δε Λεμεσός, συνεχίζει, η οποία υπήρξε τη δεκαετία του 1990-2000 το πρώτο λιμάνι κρουαζιερικής κίνησης στη Μεσόγειο, διαθέτει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα.

Συγκεκριμένα, προστίθεται, πέραν των εξαίρετων αιθουσών επιβατών που λειτούργησαν πρόσφατα, υπάρχει άρτια οργανωμένο σύστημα τροφοδοσίας, πετρέλευσης, μονάδων συντήρησης και επισκευών (ναυπηγική μονάδα εντός λιμανιού και μηχανουργεία εκτός λιμανιού), όπως και άλλες διευκολύνσεις για τους επιβάτες.

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι το θέμα του κόστους στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας είναι κρίσιμο, γι’ αυτό η γεωγραφική γειτνίαση της Λεμεσού προς τον Πειραιά αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος (τρεις ώρες μικρότερη πλεύση για κάθε διαδρομή, λιγότερα καύσιμα και λιγότερα έξοδα για τις ναυτιλιακές εταιρείες).

«Το θέμα σύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας είναι ένα σοβαρό ζήτημα και θα πρέπει να αντικρίζεται χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα ή κινήσεις που δεν στηρίζονται σε τεκμηριωμένα δεδομένα», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού.

Μιλώντας στον REPORTER για το ζήτημα που δημιουργήθηκε, ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γιώργος Προκοπίου, χαρακτήρισε ως άστοχη την ανακοίνωση από το ΕΒΕ Λεμεσού, αφού όπως εξήγησε, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να συζητήσουμε ποια λιμάνια θα συνδεθούν, θα πρέπει να ξεπεράσουμε ένα σορό άλλα εμπόδια που θα προκύψουν μέχρι τότε.
Πρόσθεσε πως μέχρι να φθάσουμε σε εκείνο το σημείο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νέα μελέτη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, να παρουσιαστεί στη Βουλή, να αποφασίσει το Υπουργικό αν θα στηρίξει οικονομικά τη σύνδεση και το πιο σημαντικό, να εγκριθεί η κρατική ενίσχυση της εταιρείας που θα αναλάβει την ακτοπλοϊκή σύνδεση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλη αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, θα πάρει αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια, όποτε οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι άκαιρη.
«Αυτό που είπα εγώ στις δηλώσεις μου, όταν ρωτήθηκα από δημοσιογράφους για το ζήτημα, είναι πως μέχρι τότε δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι τα δεδομένα και πως ίσως να μπορεί και το λιμάνι Λάρνακας να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί γιατί δεν διαθέτει επιβατικό σταθμό, αν όμως έρθει ο επενδυτής και δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, τότε τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά».
Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών υπέδειξε πως η τελική απόφαση για το ποια λιμάνια θα συνδεθούν, εάν και εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες, θα την πάρει η εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό.
Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, το Υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για να προχωρήσει η μελέτη βιωσιμότητας και κόστους της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ενώ ήδη βρίσκεται σε επαφές με το Υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας.
Ήδη, σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πειλίδου, οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου της προχωρούν με την ετοιμασία εντολής για τον καταρτισμό της εμπεριστατωμένης μελέτης η οποία θα γίνει με στόχο να εντοπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που πιθανότητα να προκύπτει, ώστε να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαίρεση και το κράτος να μπορεί να ενισχύσει τον επιχειρηματία που θα αναλάβει τη γραμμή.

Σχετικά νέα

X
Translate »