Breaking News

Οικονομία

Γιώργος Προκοπίου: Άστοχη η ανακοίνωση από το ΕΒΕ Λεμεσού για ακτοπλοϊκή γραμμή

Η δήλωση της Βουλευτού Λάρνακας Αννίτας Δημητρίου ”Εύχομαι να δούμε το πρώτο πλοίο να σαλπάρει από τη Λάρνακα” ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις από τη συμπρωτεύουσα, καθώς απ’ ότι φαίνεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει τίτλο ιδιοκτησίας.

 

Το πρώτο κύμα από τις Λεμεσιανές αντιδράσεις ήρθε μέσω κοινωνικών δικτύων όπου τοπικά μέσα της πόλης πυροδότησαν το κλίμα με παράλληλες τοποθετήσεις μελών του Δημοτικού συμβουλίου του τύπου ”η γραμμή εν δική μας”, ”η κυβέρνηση να κάνει αυτό που πρέπει” κτλ, λες και την τελική απόφαση για το που θα λειτουργήσει η γραμμή θα την πάρει το κράτος η κάθε Λεμεσιανός, Σκαλιώτης κτλ.

Η συνέχεια στις αντιδράσεις δόθηκε και σε επίσημο επίπεδο με το ΕΒΕ Λεμεσού να ρίχνει τα πυρά του στην Αννίτα Δημητρίου για τη δήλωση της, ενώ συνέχει έδωσε με σχετική ανακοίνωση και ο Δήμος Λεμεσού.

 

Σχετικές δηλώσεις τόσο για το θέμα, όσο και για την άστοχη δήλωση του ΕΒΕ Λεμεσού έκανε στον REPORTER ο βουλευτής Λάρνακας του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής Γιώργος Προκοπίου.

Ο κ. Προκοπίου χαρακτήρισε ως άστοχη την ανακοίνωση από το ΕΒΕ Λεμεσού, αφού όπως εξήγησε, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να συζητήσουμε ποια λιμάνια θα συνδεθούν, θα πρέπει να ξεπεράσουμε ένα σορό άλλα εμπόδια που θα προκύψουν μέχρι τότε.
Πρόσθεσε πως μέχρι να φθάσουμε σε εκείνο το σημείο, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η νέα μελέτη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, να παρουσιαστεί στη Βουλή, να αποφασίσει το Υπουργικό αν θα στηρίξει οικονομικά τη σύνδεση και το πιο σημαντικό, να εγκριθεί η κρατική ενίσχυση της εταιρείας που θα αναλάβει την ακτοπλοϊκή σύνδεση από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλη αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Προκοπίου, θα πάρει αρκετούς μήνες, ίσως και χρόνια, όποτε οποιαδήποτε συζήτηση αυτή τη στιγμή είναι άκαιρη.
«Αυτό που είπα εγώ στις δηλώσεις μου, όταν ρωτήθηκα από δημοσιογράφους για το ζήτημα, είναι πως μέχρι τότε δεν μπορώ να ξέρω ποια θα είναι τα δεδομένα και πως ίσως να μπορεί και το λιμάνι Λάρνακας να υποστηρίξει αυτή τη γραμμή. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί γιατί δεν διαθέτει επιβατικό σταθμό, αν όμως έρθει ο επενδυτής και δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, τότε τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά».
Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών υπέδειξε πως η τελική απόφαση για το ποια λιμάνια θα συνδεθούν, εάν και εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες, θα την πάρει η εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό.
Μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, το Υφυπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται στην τελική ευθεία για να προχωρήσει η μελέτη βιωσιμότητας και κόστους της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, ενώ ήδη βρίσκεται σε επαφές με το Υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας.
Ήδη, σύμφωνα με την υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πειλίδου, οι υπηρεσίες του Υφυπουργείου της προχωρούν με την ετοιμασία εντολής για τον καταρτισμό της εμπεριστατωμένης μελέτης η οποία θα γίνει με στόχο να εντοπιστεί το χρηματοδοτικό κενό που πιθανότητα να προκύπτει, ώστε να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαίρεση και το κράτος να μπορεί να ενισχύσει τον επιχειρηματία που θα αναλάβει τη γραμμή.
Ο Δήμος Λάρνακας παρακολουθεί
Η σελίδα μας επικοινώνησε με το Δήμαρχο Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα σε σχέση με το θέμα και τις ανακοινώσεις εκ Λεμεσού και μας ανέφερε ”ότι ως Δήμος Λάρνακας παρακολουθούμε τα όσα γίνονται και θα προβούμε σε σχετική ανακοίνωση”. 
Ο κ. Βύρας ανέφερε επίσης ότι ”μέχρι να φτάσουμε στο σημείο για την επιλογή λιμανιού πιστεύω ότι υπάρχει δρόμος ακόμη. Για την ώρα προέχει η εφαρμογή για το εθνικό συμφέρον και μετά θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες”. 

Σχετικά νέα

X
Translate »