Αναπτυξιακά Έργα
Ανδρέας Βύρας: Έρχονται δέκα νέα έργα στη Λάρνακα
Ούτε ένα ούτε δύο, αλλά δέκα νέα έργα προγραμματίζονται στη Λάρνακα τα αμέσως επόμενα χρόνια. Αυτή την αποκάλυψη έκανε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» στο μέσο, σχεδόν, της θητείας του στη δημαρχία.
Ο δήμαρχος αποκάλυψε ότι πέραν από τα έξι έργα που ήδη έχουν ωριμάσει, τέσσερα εκ των οποίων υλοποιούνται, ήδη έχουν ενεργοποιηθεί οι διαδικασίες ωρίμανσης δέκα νέων έργων. Βασικός στόχος, τόνισε, είναι με το άνοιγμα του νέου κύκλου χρηματοδότησης από τα ευρωπαϊκά ταμεία σε ένα-δύο χρόνια, ο Δήμος Λάρνακας να είναι έτοιμος για άμεση άντληση κονδυλίων. Στη συνέντευξη, ο Ανδρέας Βύρας αποκαλύπτει και ορισμένα από τα έργα αυτά, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος και για αίσια κατάληξη της διαδικασίας ανάθεσης της ενοποιημένης ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας. Όπως αναφέρει, σε περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία με τον προσφοροδότη, θα μιλάμε για επένδυση πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Αισιόδοξος είναι ο δήμαρχος και για την πορεία της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών.
• «Δεν υπάρχει τίποτε που δεν γίνεται. Και μιλάμε για έργα που δεν περιλαμβάνουν πλέον μόνο το κέντρο. Η πολιτική μας πλέον είναι ότι η ανάπτυξη θα απλωθεί σε ολόκληρη την πόλη».
Συνέντευξη στον Τάσο Περδίο
Βρισκόμαστε σχεδόν στα μισά της θητείας σας. Εκτιμάτε ότι είστε εντός των στόχων που είχατε εξαγγείλει;
Νομίζω σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές μας υποσχέσεις τις κάνουμε πράξεις σε όλα τα επίπεδα. Και στο επίπεδο των έργων, των μεγάλων θεμάτων της πόλης όπου θέλαμε ένα διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Η μεγαλύτερή μας υπόσχεση ήταν ότι δεν θα ορίζονται πλέον ημερομηνίες και θα ασχολούμαστε μόνο όταν παρέλθουν οι ημερομηνίες και δεν υλοποιούνται, αλλά θα ασκούμε συνεχή έλεγχο και πίεση που βλέπουμε ότι αποφέρουν καρπούς. Ασχολούμαστε επίσης με θέματα καθημερινότητας όπως οι δρόμοι, τα πάρκα, οι χώροι πρασίνου. Θεωρώ ότι είμαστε εντός των στόχων μας και όσων υποσχεθήκαμε στον κόσμο.
Ίσως το πιο χειροπιαστό είναι τα έξι έργα των ευρωπαϊκών ταμείων τα οποία ωρίμασαν σε χρόνο ρεκόρ.
Ήδη το ένα τελειώνει και τα τρία έχουν ξεκινήσει. Ξεκινούμε πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα το επόμενο και στο τέμενος Ζουχουρί έχουμε θέσει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Έχουμε μπει στο στάδιο των αδειών, οικοδομής και πολεοδομικής, με στόχο αρχές του 2020 να ξεκινήσουν τα έργα. Ήδη τις επόμενες μέρες παραλαμβάνουμε τον Δημοτικό Κήπο. Τα υπόλοιπα εκτιμώ ότι τους επόμενους 18-20 μήνες θα είναι στη διάθεση των Λαρνακέων. Έχουμε επίσης ξεκινήσει προγραμματισμό ωρίμανσης νέων έργων.
Ποια είναι αυτά τα νέα έργα και σε τι μπορεί ρεαλιστικά να προσδοκά ο Σκαλιώτης;
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Λάρνακας ήταν ότι δεν υπήρχαν ώριμα έργα για να παίρνουμε χρηματοδοτήσεις. Αυτό προσπαθούμε να αλλάξουμε και είναι βασικός στόχος το 2019. Έχουμε ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ωρίμανσης δέκα νέων έργων ώστε σε 1-2 χρόνια, όταν ανοίξει ο νέος κύκλος χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία, να έχουμε ώριμα έργα ώστε να εξασφαλίσουμε άμεσα όση πιο πολλή χρηματοδότηση μπορούμε. Είναι εφικτό να ωριμάσουμε τα έργα. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν γίνεται. Και μιλάμε για έργα που δεν περιλαμβάνουν πλέον μόνο το κέντρο. Η πολιτική μας πλέον είναι ότι η ανάπτυξη θα απλωθεί σε ολόκληρη την πόλη. Κάποια από τα έργα που θα ωριμάσουμε είναι ένα μεγάλο πάρκο με χώρο εκδηλώσεων σε συνοικισμό, η αναβάθμιση της Χρυσοπολίτισσας και η σύνδεση των αρχαιολογικών χώρων, η αναβάθμιση του Παττίχειου Πάρκου, η σύνδεση της Αλυκής με το Αλιευτικό Καταφύγιο, η ανάπλαση της πλατείας Αλκής και Ακρόπολης, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων.
Στο μεγάλο θέμα των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών θεωρείτε ότι μπορούμε ρεαλιστικά να περιμένουμε υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων του Μνημονίου Συν αντίληψης;
Συνεχίζεται η διαδικασία. Εκτιμώ ότι είναι ρεαλιστικό να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Ήδη για τα υγρά καύσιμα η Πετρολίνα ολοκληρώνει τις εγκαταστάσεις της και η ΕΚΟ ξεκίνησε τις δικές της στο Βασιλικό. Επίσης οι δύο εταιρείες οι οποίες δεν θα κάνουν δικές τους εγκαταστάσεις, έχουν καταλήξει σε συμφωνίες με εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ήδη εγκαταστάσεις στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν δεν είναι στο τέλος του Δεκέμβρη του 2019, όπως προβλέπεται, κάπου εκεί υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων.
Σε ό,τι αφορά στο υγραέριο, υπάρχει πίεση. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι έχουν υποβάλει περιβαλλοντικές μελέτες και η κοινοπραξία των τριών εταιρειών και η ΕΚΟ. Η κοινοπραξία ήδη έχει παραγγείλει και κάποιες εγκαταστάσεις από το εξωτερικό, ενώ εντός των ημερών θα υποβληθεί και η αίτηση για άδεια οικοδομής.
Έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει επιστροφή της ΕΚΟ στην κοινοπραξία; Αυτό θα προκαλούσε περισσότερη καθυστέρηση.
Ναι, έχει ξεκαθαρίσει. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στο θέμα του αγκυροβολίου, αλλά γενικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είμαστε τουλάχιστον πολύ κοντά στα χρονοδιαγράμματα και επιτέλους να μην είναι μόνο υποσχέσεις. Εμείς ως δήμος ελέγχουμε καθημερινά. Έχουμε λειτουργό, ο οποίος έχει σχεδόν αποκλειστικό καθήκον να παρακολουθεί αυτές τις διαδικασίες.
Στο μεγάλο κεφάλαιο λιμάνι – μαρίνα ο κόσμος φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα κλείσουν αισίως. Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της προσφοράς από το υπουργείο;
Υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 14 Μαρτίου για ολοκλήρωση της αξιολόγησης της προσφοράς από το υπουργείο. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι είναι θετικές οι ενδείξεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εάν υπάρξει συμφωνία, σε έξι μήνες αναλαμβάνουν οι επενδυτές.
Τι μπορούν να περιμένουν οι Λαρνακείς; Για τι μέγεθος επένδυσης μιλάμε;
Θα είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Κύπρο. Το ποσό θα ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Το θέμα του ξενοδοχείου στις Φοινικούδες πού βρίσκεται; Πρόσφατα εγκρίθηκε το πλαίσιο αδειοδότησης πύργων. Σε ποιο στάδιο είναι το θέμα αυτό;
Το ξενοδοχείο στις Φοινικούδες είναι στο τελικό στάδιο έκδοσης της πολεοδομικής άδειας. Αναμένουμε τις απόψεις του Τμήματος Περιβάλλοντος και κάποιες διευκρινίσεις για τα κίνητρα για τους χώρους στάθμευσης.
Όσον αφορά στο πλαίσιο αδειοδότησης υψηλών κτιρίων έχουμε πλήρη συμφωνία η οποία έχει σταλεί για τελική έγκριση στο αρμόδιο υπουργείο. Είναι τυπική διαδικασία η πολιτική έγκριση του πλαισίου.
Υπάρχει ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις στη Λάρνακα;
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε γύρω στις 20 αιτήσεις για κτίρια από 15 μέχρι 30 ορόφους.
Γενικά βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Λάρνακα. Πού το αποδίδετε;
Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον και μας χαροποιεί. Έχουμε ενδιαφέρον από τον Λίβανο, την Ιορδανία και πολλές άλλες χώρες. Αυτό δείχνει ότι η Λάρνακα όχι μόνο δεν υστερεί σε σύγκριση με τις άλλες πόλεις, αλλά είναι η πόλη της προοπτικής.
Τι σας λένε όσοι ενδιαφέρονται; Γιατί έχουν στραφεί προς τη Λάρνακα;
Επειδή αναγνωρίζουν ότι τα πλεονεκτήματα της Λάρνακας δίνουν μεγάλες προοπτικές στις επενδύσεις. Είναι μια πόλη με αεροδρόμιο, με λιμάνι και μαρίνα, πρόκειται να έχει μια νέα περιοχή για αξιοποίηση στο παραλιακό μέτωπο μετά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Είναι μια πόλη φιλική προς την οικογένεια, με καλές υποδομές, μισή ώρα από την πρωτεύουσα, σαράντα λεπτά από τη Λεμεσό, μισή ώρα από την ελεύθερη Αμμόχωστο, με πλούσια ιστορία, με το πιο μεγάλο παραλιακό μέτωπο. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη.
Για την αποκατάσταση των δρόμων υπάρχει νεότερο για ενδεχόμενη επιπλέον οικονομική στήριξη από το κράτος;
Έγιναν διαβήματα προς το κράτος, αλλά φαίνεται ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις να μας δώσει επιπλέον χρήματα. Εμείς συνεχίζουμε να προσπαθούμε να πείσουμε την κυβέρνηση ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την καθημερινότητα των Λαρνακέων. Από την άλλη όμως, κάθε χρόνο θα προβλέπεται ένα σεβαστό ποσό στον προϋπολογισμό του δήμου για αποκατάσταση δρόμων. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιδιορθωθούν όλοι οι δρόμοι.
Πρόσφατα είχαμε εξελίξεις στα θέματα του Αποχετευτικού. Τι γίνεται με την περιοχή Μητρόπολης και το συμβόλαιο που ακυρώθηκε;
Είμαστε σχεδόν έτοιμοι για τη νέα διαδικασία προσφορών, η οποία θα χωριστεί πλέον σε δύο μέρη. Πρώτα θα γίνεται ο αύλακας, ώστε το Τμήμα Αρχαιοτήτων να ελευθερώσει το χώρο από όπου θα περάσει το αποχετευτικό. Έτσι θα γλιτώσουμε πολλές καθυστερήσεις των εργολάβων. Στο δεύτερο στάδιο θα εκτελούνται οι αποχετευτικές εργασίες.
Θα βγουν επιτέλους οι κάτοικοι της περιοχής από το λαβύρινθο;
Το υποσχόμαστε. Πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους ανθρώπους και να μην πουλάμε παραμύθια. Με τον συγκεκριμένο τρόπο δουλειάς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, το οποίο επιμένει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος και δυστυχώς δεν καταφέραμε να τους αλλάξουμε άποψη, θα χρειαστούν άλλα 2-3 χρόνια.
Υπάρχει νεότερο για το Διαχειριστικό Σχέδιο της Αλυκής και για το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο;
Περιμένουμε υλοποίηση της υπόσχεσης του υπουργού που δεν έχει υλοποιηθεί. Πέραν από το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, που είναι ώριμο έργο και έτοιμο αλλά βρίσκεται στα συρτάρια, εμείς περιμένουμε μια συνολική ανάπτυξη των Αλυκών και αυτή την υπόσχεση πήραμε από τον υπουργό. Η Αλυκή μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά σε όλη την Κύπρο. Είναι ένας χώρος που πρέπει να μπορεί να χαρεί ο κόσμος με κατάλληλες υποδομές, ώστε από τη μια να είμαστε εντός των περιβαλλοντικών παραμέτρων και συμφωνιών και από την άλλη να μπορεί ο κόσμος να χαίρεται αυτή την ομορφιά με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Θέλουμε να συνδεθεί ολόκληρη η Αλυκή με πεζόδρομο, να γίνουν παρατηρητήρια, να μπορεί ο κόσμος να χαρεί το περιβάλλον. Η Αλυκή μπορεί να γίνει μια τουριστική ατραξιόν παγκόσμιας κλάσης και αυτό θέλουμε.