Εκπαίδευση

Χωρίς γνώσεις πρώτων βοηθειών πολλοί σχολικοί συνοδοί

Στη βάση μιας χρονικά πεπαλαιωμένης απόφασης που λήφθηκε από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, το 2001, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να εδράζεται ο θεσμός των σχολικών συνοδών, με μοναδικό προαπαιτούμενο για να γίνει κανείς σχολικός συνοδός να είναι η κατοχή απολυτηρίου Λυκείου και να μην τίθεται ως προϋπόθεση η γνώση Πρώτων Βοηθειών, οι οποίες ενδεχομένως χρειαστεί σε κάποια στιγμή να προσφέρουν στα παιδιά με αναπηρίες τα οποία συνοδεύουν. 
Από το 2001 μέχρι σήμερα, και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των παιδιών που χρήζουν βοήθειας κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας έχουν αυξηθεί αισθητά, τα κριτήρια παραμένουν ως είχαν, με αποτέλεσμα να γίνονται μεν συνοδοί απόφοιτοι διαφόρων ειδικοτήτων, χωρίς όμως γνώσεις πρώτων βοηθειών, πρακτικά απαραίτητες για τη συνοδεία παιδιών με σοβαρά κινητικά και άλλα προβλήματα, τα οποία χρειάζονται το καθένα ξεχωριστή και διαφορετική φροντίδα.
Την επιτακτική ανάγκη, όπως οι σχολικοί συνοδοί προχωρήσουν σε σεμινάρια εκμάθησης Πρώτων Βοηθειών, εξέφρασε μιλώντας στον REPORTER ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, Ντίνος Έλληνας.
«Ο θεσμός του σχολικού συνοδού-βοηθού για παιδιά με ειδικές ανάγκες έχει εφαρμοστεί από το 2001. Τα προσόντα που προβλέπει η θέση είναι απλώς ένα απολυτήριο Λυκείου, που αντιλαμβάνεστε ότι με την αξιολόγηση του θεσμού μετά από τόσα χρόνια, χρειάζεται να γίνουν αλλαγές και να αναθεωρηθούν οι απαιτήσεις για όσους λαμβάνουν τη θέση του σχολικού συνοδού. Είναι μεγάλη ευθύνη για ένα άτομο το οποίο δεν είναι εξιδεικευμένο, να αναλαμβάνει τόσο σοβαρές ευθύνες και πόσο μάλλον για τους σχολικούς συνοδούς των ειδικών σχολείων», σημείωσε ο κ. Έλληνας.
Ο κ. Έλληνας υπέδειξε ότι ως Σχολικές Εφορίες έχουν εισηγηθεί όπως οι σχολικοί συνοδοί τύχουν ειδικών σεμιναρίων, τα οποία θα ξεκινήσουν από τις 6 Απρίλιου.
«Τα σεμινάρια αυτά θα πρέπει να γίνονται παγκύπρια. Σε όλες τις επαρχίες. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Ο θεσμός πρέπει να αξιολογηθεί. Πρέπει να μπουν νέα κριτήρια και νέες προδιαγραφές με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα, εξήγησε πως από τα σεμινάρια δεν θα επηρεαστούν οι υφιστάμενοι συνοδοί, αλλά οι νέες θέσεις και οι νέες προσλήψεις, ώστε να εξυπηρετούν τα παιδιά. «Έχουμε πληροφορηθεί πως το Τμήμα της Δημοτικής Εκπαίδευσης προχωρεί σε κάποιες αλλαγές που αφορούν τον θεσμό, κάτι για το οποίο έχω ενημερωθεί εγκυκλοπαιδικά. Ζήτησα, ωστόσο, να έχω ενημέρωση ως εργοδότης, μιας και οι Σχολικές Εφορίες είναι οι εργοδότες των σχολικών συνοδών, έτσι οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να συζητηθεί και μαζί μας, αλλά και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς».

«Όλοι έχουμε να πούμε κάτι μετά από τόσα χρόνια, για την αξιολόγηση, την επαναξιολόγηση και την ρύθμιση μιας νέας κατάστασης πραγμάτων που θα εξυπηρετεί πρώτα τα παιδιά και κατ΄επέκτση τους γονείς», υπογράμμισε ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών.

*Τον θεσμό και τα κενά τα οποία προκύπτουν σχολίασε στον REPORTER, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρίστος Χατζηαθανασίου, ο οποίος υπέδειξε πως στην απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο το 2001, γινόταν λόγος για βοηθητικό προσωπικό.
Δηλαδή όπως εξήγησε, οι σχολικοί συνοδοί βοηθούν τα παιδιά με κινητικά προβλήματα στη σίτιση τους, στη μετακίνησή τους, στη χρήση τουαλέτας και σε συγκεκριμένες ανάγκες που απαιτεί η καθημερινότητά τους. Ενώ όσον αφορά τις πρώτες βοήθειας, ο Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης σημείωσε πως έχει καταρτιστεί πρόγραμμα, ώστε οι σχολικοί συνοδοί να τυγχάνουν τέτοιου είδους επιμόρφωση, όπως οι Πρώτες Βοήθειες.
«Συμβαίνει», ανέφερε, «κάποιοι από τους σχολικούς συνοδούς να αξιοποιούνται,-πάντα βέβαια με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών-, και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2013 έχουν επιλεχθεί άτομα με πανεπιστημιακά πτυχία. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί οι προσδοκίες ότι αυτά τα άτομα μπορούν να αξιοποιηθούν, πάντα με την έγκριση των γονιών των παιδιών».
Ερωτηθείς κατά πόσο τα πτυχία είναι σχετικά με τη φροντίδα των παιδιών ο κ. Χατζηαθανασίου είπε πως κάποιοι είναι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νηπιαγωγοί. «Σε περίπτωση που δεν έχουν κάποια ιδιότητα σχετική, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα γιατί δουλειά τους είναι η στήριξη και η βοήθεια των παιδιών και όχι η μαθησιακή βοήθεια», επισήμανε.
«Το Υπουργείο Παιδείας», συνέχισε ο κ. Χατζηαθανασίου, «με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται στο στάδιο για την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ειδική Εκπαίδευση και σχετικών κανονισμών. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με διάφορους φορείς και ενδεχομένως, και το συγκεκριμένο θέμα να είναι αντικείμενο διαβούλευσης. Καταβάλλουμε συνεχώς προσπάθειες και συμβάλουμε στην παροχή συνοδών στα παιδιά. Πάντα είμαστε πρόθυμοι και καταβάλουμε προσπάθειες για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των παιδιών αυτών ισότιμα με τα άλλα παιδιά», είπε ο κ. Χατζηαθανασίου.
reporter

Σχετικά νέα

X
Translate »