Κοινωνία
Όλα όσα συζητήθηκαν στο δεύτερο μέρος του “Larnaca 2040, Volume II: Βιώσιμος αστικός σχεδιασμός”
Της Νάσιας Γεωργίου
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης το δεύτερο μέρος της σειράς εκδηλώσεων-συζητήσεων «Larnaca 2040» με τίτλο: Larnaca 2040, Volume II: Βιώσιμος αστικός σχεδιασμός».
Το Larnaca Café Scientifique και το OXygono, διοργάνωσαν μια εξαιρετική διοργάνωση. Η εν λόγω σειρά αφορά στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός μακροπρόθεσμου οράματος για την πόλη της Λάρνακας το οποίο υποστηρίχθηκε από αρκετούς πολίτες και διεξάχθηκε στη βάση των κανόνων διεξαγωγής συζητήσεων του OXygono.
Η διοργάνωση είχε κοινό όραμα να κάνει περισσότερο ενεργούς τους πολίτες μεταλαμπαδεύοντας τις αρχές για καλύτερη ποιότητα ζωής τους. Στην διάσκεψη παρευρέθηκαν η Δρ Λώρα Νικολάου, (Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος, Ακαδημαϊκός), ο Δρ Βύρωνας Ιωάννου, (Ακαδημαϊκός) και ο Δρ. Παύλος Φιλίππου (Αρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου). Ο κάθε ομιλητής είχε 3 λεπτά στην διάθεση του να απαντήσει στις ερωτήσεις του συντονιστή της συζήτησης Δρ Ιωσήφ Χατζηκυριάκου (Διευθυντής Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας). Στόχος ήταν η παρουσίαση και συζήτηση τεσσάρων θεματικών που αφορούν τη μελλοντική σχεδίαση της πόλης, αλλά και ο κάθε πολίτης να μπορέσει να εκφράσει ερωτήσεις και να θέσει κάποια πρόταση για τα θέματα της πόλης.
Θεματικές Ενότητες:
Παραλιακό μέτωπο
Για το πρώτο θέμα συζητήθηκε το πανέμορφο και ξεχωριστό παραλιακό μέτωπο που έχει η Λάρνακα, το οποίο στο μέλλον θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει ένα ενιαίο μέτωπο πέραν από το αεροδρόμιο Λάρνακας αλλά και από το Λιμάνι το οποίο αποτελεί το εμπόδιο για αυτή την ενοποίηση. Ακόμη επειδή η Λάρνακα βρίσκεται κοντά στο παραλιακό μέτωπο, αναφέρθηκε πως θα ήταν ιδανικό να δημιουργηθεί πιο καλή πρόσβαση όπου θα μπορούν οι πολίτες από το κέντρο να βρεθούν εύκολα στην θάλασσα.
Ψηλά κτίρια και αστικό κέντρο
Για το δεύτερο θέμα αναφέρθηκε ότι η πόλη μας σε σχέση με των πληθυσμό δεν έχει ανάγκη υπερβολικά ψηλά κτίρια. Ένα ψηλό κτίριο προσφέρει περισσότερο χώρο και δίνει μια νότα μοντερνισμού και ναι αποτελεί ένα εντυπωσιακό δημιούργημα. Όμως ένα ψηλό κτίριο δεν σε βοηθάει να αξιοποιήσεις τη θέα, ενώ προκαλεί σκιάσεις. Τα ερωτήματα ήταν πολλά.
Θέλουμε ψηλά κτίρια; Έχουμε ανάγκη από ψηλά κτίρια; Και το πιο βασικό που θέλουμε να δημιουργηθούν στην πόλη αυτά τα ψηλά κτίρια; Ενώ τονίστηκε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε την επιλογή να διατηρήσουμε τη πόλη ως έχει και να δημιουργήσουμε business road οπού εκεί θα υπάρχουν τα ψηλά κτίρια και μόνο. Αναφέρθηκε επίσης ότι είναι καλό είναι οι επιχειρηματίες που φέρνουν επενδυτές στην Κύπρο να τους ωθούν στο να επενδύσουν χρήματα στην καινοτομία, την τεχνολογία, την έρευνα κ.α.
Περιβάλλον και Φύση
Στο τρίτο θέμα συζητήθηκαν οι βιότοποι και τα κομμάτια φύσης που υπάρχουν στην πόλη, και κατά πόσο μπορούμε να τα διατηρήσουμε και αν είναι ανάγκη να τα επισκεπτόμαστε. Για παράδειγμα έγινε αναφορά σtην Αλυκή η οποία αποτελεί ένα φυσικό βιότοπο ο οποίος πρέπει και για την προστασία του να τον απολαμβάνουμε με μία απόσταση. Συζητήθηκε ότι μπορούμε να έρθουμε εμείς γύρω από φυσικά μέρη δημιουργώντας μέρη ώστε να απολαμβάνουμε αυτούς τους βιότοπους χωρίς να τους καταστρέφουμε. Ακόμη τονίστηκε ότι πρέπει να στραφούμε στην γειτονία μας και να δημιουργήσουμε σιγά σιγά περισσότερα πάρκα αλλά και πιο πράσινους δρόμους, κάτι που θα χρειαστεί άμεση συμμετοχή των πολιτών.
Ρόλος των Πολιτών στο Αστικό κέντρο
Το τέταρτο θέμα εστίασε στο ότι η πόλη αφορά περισσότερο από όλα τους κατοίκους της. Αυτή ζουν τα προβλήματα της και αυτή την γνωρίζουν καλύτερα. Όμως μπορεί ο κάθε πολίτης να έχει σωστή, σοβαρή και εποικοδομητική βούληση όσο άφορα μεγάλα θέματα της πόλης; Έγινε αναφορά επίσης στο γεγονός ότι σαν κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι, δεν έχουμε εμπειρίες, αλλά ούτε και χρόνο για να πραγματοποιούμε συνεχόμενες διασκέψεις για να πάρουμε μικρές αποφάσεις κάθε φορά. Είναι κάτι δύσκολο σχεδόν ακατόρθωτο που χρειάζεται χρήματα και υπομονή. Ταυτόχρονα συζητήθηκε πως οι πολίτες πρέπει να ενημερώνονται για κάποια μεγάλα θέματα να εκφράζουν την άποψη τους και για να βοηθήσουν τη κοινότητα να πάει ένα βήμα μπροστά. Ταυτόχρονα αναφέρθηκε ότι η Λάρνακα είναι ολόκληρη φτιαγμένη πάνω στην παλιά πόλη και πρέπει να ενσωματώσει ή να προστατέψει των αρχαιολογικό της πλούτο, αλλά και να τον εκμεταλλευτεί για να ομορφίσει την πόλη και να της δημιουργήσει ένα χαρακτήρα.