Εκπαίδευση

«Σφίγγουν τα λουριά» για τους μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης

Αυστηρό πλαίσιο κανονισμών λειτουργίας των σχολείων συζητούν οι εκπαιδευτικοί εταίροι 

Οι αδικαιολόγητες απουσίες καταργούνται και οι δικαιολογημένες περιορίζονται. Αν ο μαθητής καθυστερήσει δέκα λεπτά στο μάθημα, θα χρεώνεται με απουσία, ενώ η συστηματική αργοπορία θ’ αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογήσουν μικρό αριθμό απουσιών των παιδιών τους και κατά συνέπεια, όσοι λείπουν θα πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό του γιατρού. Στο δε Γυμνάσιο εισάγεται αριθμητική βαθμολογία στην κλίμακα 5-100.

Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που μελετά η επιτροπή τροποποίησης των κανονισμών λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με έγγραφο που ετοίμασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών (ΣΕΔΜΕΚ) και μέλος της επιτροπής, Γιώργος Ιωσηφίδης.

Ο ίδιος κωδικοποίησε και απέστειλε, σε όλα τα σχολεία, τα σημαντικότερα σημεία που έχουν ήδη συζητηθεί στην επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε ομοφωνία στις πιο κάτω προτεινόμενες αλλαγές:

 Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των απουσιών σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.
Δεν θα υπάρχουν επιπτώσεις στη φοίτηση των μαθητών μέχρι και το όριο των 120 απουσιών. Μαθητές που σημειώνουν 121 μέχρι 134 απουσίες θα παραμένουν ανεξεταστέοι, ενώ όσοι έχουν περισσότερες από 134 θα μένουν στάσιμοι.
Μαθητής με απουσίες πέραν των 275 (ανεξάρτητα ιατρικών ή ψυχολογικών προβλημάτων) θα παραμένει στάσιμος.
Απουσίες που δεν δικαιολογούνται ή που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τους γονείς, π.χ. ενδιάμεσες απουσίες περιόδων διδασκαλίας, θα θεωρούνται πειθαρχικό παράπτωμα και θα επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές.
Οι γονείς θα μπορούν να δικαιολογήσουν απουσίες των παιδιών τους μέχρι πέντε εργάσιμες ημέρες για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Απριλίου στο Λύκειο και για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Μαΐου στο Γυμνάσιο. Όμως, για τους μαθητές Λυκείου μπορούν να δικαιολογήσουν μόνο μέχρι δύο εργάσιμες ημέρα κατά τον μήνα Μάιο και αντίστοιχα για τους μαθητές του Γυμνασίου μέχρι δύο εργάσιμες μέρες τον Ιούνιο.
Μαθητές που παραπέμπονται σε ανεξετάσεις λόγω ελλιπούς φοίτησης, θα πρέπει να έχουν βαθμολογία τουλάχιστον έξι σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα για να έχουν πιθανότητες επιτυχίας.
Εισάγεται η αριθμητική βαθμολογία και στο Γυμνάσιο, στην κλίμακα 5-100 και όχι από το 1-20.
Οι εσωτερικοί κανονισμοί των σχολείων θα καταρτίζονται από οκταμελή επιτροπή στην οποία θα μετέχουν δύο εκπρόσωποι της διεύθυνσης, δύο εκπρόσωποι του καθηγητικού συλλόγου, δύο εκπρόσωποι των μαθητών και δύο εκπρόσωποι του Συνδέσμου Γονέων.
Τους εσωτερικούς κανονισμούς θα μελετά και θα επικυρώνει σε ειδική συνεδρίαση ο καθηγητικός σύλλογος, στον οποίο μπορούν να παρευρίσκονται οι εκπρόσωποι των μαθητών και των γονιών αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η επιτροπή δέχεται κατ’ αρχάς την εισήγηση για εισαγωγή εξετάσεων στο τέλος κάθε τετραμήνου, αλλά θα αναμένει να της δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.
Καθυστέρηση μαθητή σε μάθημα πέραν των δέκα λεπτών θα καταχωρείται ως απουσία.
Οι συστηματικές καθυστερήσεις θ’ αποτελούν πειθαρχικό παράπτωμα και θα τιμωρούνται.
Δικαιολογητικά ψυχολόγων θα γίνονται αποδεκτά πριν από την ειδική συνεδρίαση του καθηγητικού συλλόγου για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης και εφόσον ο μαθητής παρακολουθείτο συστηματικά.
Οι αποφάσεις των καθηγητικών συλλόγων σε θέματα φοίτησης και προαγωγής μαθητών θα είναι τελεσίδικες (εάν δεν πάσχουν οι διαδικασίες και υπάρχει η δέουσα τεκμηρίωση).
Σημειώνεται ότι ο κ. Ιωσηφίδης απέστειλε το τρισέλιδο έγγραφο στις διευθύνσεις όλων των σχολείων, ζητώντας τα σχόλια και τις εισηγήσεις των συναδέλφων του.
Ο υπουργός να καθορίζει τη στολή
Στην επιστολή του προς τους διευθυντές των σχολείων, ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρει τα εξής για τη μαθητική στολή: Το θέμα της στολής και της ευπρεπούς εμφάνισης δεν είναι αρμοδιότητα της σχολικής μονάδας. Αυτά καθορίζονται με βάση ειδική εγκύκλιο του υπουργού που θα αποστέλλεται στα σχολεία από τον Μάη και θα γνωστοποιείται στους γονείς και τους μαθητές κατά τη διάρκεια των εγγραφών.
Για το θέμα της στολής δεν πάρθηκε ακόμα τελική απόφαση, γιατί απουσίαζαν από την τελευταία συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των μαθητών (ήταν σε εξέλιξη οι εκλογές της ΠΣΕΜ). Πάντως, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΔΜΕΚ, η γενική άποψη είναι ότι εάν θέλουμε να υπάρχει στολή, αυτή θα πρέπει να είναι σαφώς καθορισμένη, διαφορετικά θα καταργηθεί.

Προσθέτει ότι αναμένεται να ξεκαθαρίσει και η θέση των γονιών, ενώ παράλληλα τονίζει πως με την επάνοδο των εκπροσώπων των μαθητών θα οριστικοποιηθεί και η επίμαχη διάταξη για τις εκδηλώσεις που μπορεί να καλεί τους μαθητές η ΠΣΕΜ, δίχως να χρεώνονται με απουσίες.

Αναπληρώσεις και απεργίες καθηγητών
Κατά τον πρόεδρο των διευθυντών, δεν έγινε ακόμα η μελέτη των κανονισμών αναφορικά με τα καθήκοντα και τις ευθύνες των εκπαιδευτικών. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι «θα ζητήσω αύξηση του αριθμού των αναπληρώσεων των καθηγητών σε περίπτωση που δεν βρεθεί άλλη εφικτή λύση με τις απουσίες των καθηγητών».

Επίσης, θα ζητήσει «απαλλαγή των διευθυντών από την ευθύνη της ασφάλειας των μαθητών, όταν οι εκπαιδευτικοί κατέρχονται σε απεργιακά ή άλλα μέτρα».

«Πονοκέφαλος» για την ΟΕΛΜΕΚ
Τη δυσφορία της ΟΕΛΜΕΚ προκάλεσε η επιστολή του προέδρου των διευθυντών και ειδικά οι αναφορές για τις αναπληρώσεις και τις απεργίες.

Δεν είναι τυχαίο που η οργάνωση απέστειλε εγκύκλιο στα μέλη της, διευκρινίζοντας τα εξής: «Η ΟΕΛΜΕΚ εκπροσωπείται στην επιτροπή που επεξεργάζεται προτάσεις για τροποποίηση των κανονισμών λειτουργιάς των σχολείων από τον πρόεδρο και τη γενική γραμματέα. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διευθυντών συμμετέχει στην εν λόγω επιτροπή ως μέλος της ΟΕΛΜΕΚ».

Υποδεικνύει πως «η εν λόγω επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να λάβει τελικές αποφάσεις για τροποποίηση των κανονισμών. Οι όροι εντολής της περιορίζονται στην κατάθεση σκέψεων και εισηγήσεων προς τον υπουργό Παιδείας, ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων».

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, η ΟΕΛΜΕΚ θα τοποθετηθεί πάνω στην επίσημη πρόταση του Υπουργείου όταν αυτή παραδοθεί, μετά από συζήτηση στα συλλογικά της όργανα.

Με βάση τα πιο πάνω, υποστηρίζει πως «δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα της επιτροπής του προέδρου του Συνδέσμου Διευθυντών προς τις διευθύνσεις των σχολείων, η οποία προκάλεσε σύγχυση και αχρείαστη αναστάτωση στους συναδέλφους».

Γράφει: Χριστίνα Κυριακίδου
Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά νέα

X
Translate »