Γενικά

Το Μακένζι άνοιξε την όρεξη – Κινήσεις για ανάκτηση ακινήτων

Άνοιξε την όρεξη τόσο σε Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες στην ευρύτερη περιοχή Μακένζι όσο και σε Εληνοκύπριους δικηγόρους η ανάκτηση του «Κτήματος Μακένζι» από τον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη της γης στην οποίαν είχε κτιστεί το υπό αναφορά εστιατόριο-αίθουσα δεξιώσεων και ήδη, όπως πληροφορείται ο «Φ», προετοιμάζονται νέες διεκδικήσεις γης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κάποιοι βρίσκονται στο προκαταρκτικό στάδιο εξέτασης αντίστοιχων υποθέσεων. Στο μεταξύ, όσον αφορά στις κατεδαφίσεις του εστιατορίου «Κτήμα Μακένζι» βρίσκονται στο τελικό στάδιο και εντός των προσεχών δέκα ημερών ο χώρος αναμένεται να επιστραφεί στον Τουρκοκύπριο ιδιοκτήτη της γης, ο οποίος τη διεκδίκησε δικαστικώς και πέτυχε την ανάκτησή της.
Ο τελευταίος διαχειριστής του τεμαχίου, ο οποίος τυγχάνει Ελληνοκύπριος, ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», τεμάχιο γης ή άλλο κτήριο με σκοπό να δραστηριοποιηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες η Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών δεν βλέπει αρνητικά αυτή την προοπτική. Μάλιστα, αναζητείται χώρος στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ελληνοκύπριος διαχειριστής είχε προσφύγει ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου με σκοπό να αποτρέψει έξωσή του και κατ’ επέκταση κατεδάφιση του εστιατορίου. Ωστόσο, το Δικαστήριο διαπίστωσε απουσία έννομου συμφέροντος εκ μέρους της διαχειρίστριας εταιρείας.
Η υπόθεση είχε προσλάβει διαστάσεις λόγω του γεγονότος ότι δεν υλοποιήθηκε διάταγμα δικαστηρίου με το οποίο διατασσόταν η κατεδάφιση του εστιατορίου και μάλιστα εκλήθη και ο υπουργός Εσωτερικών, ως κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, να δώσει εξηγήσεις για παρακοή του διατάγματος.
Το Κτήμα Μακένζι περιήλθε υπό τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών στις 17 Ιανουαρίου 2019. Στις 21 Ιανουαρίου 2019 το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποίαν «η περιουσία παρανόμως περιήλθε στον έλεγχο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, άρα παρανόμως έχει ανεγερθεί η αίθουσα δεξιώσεων και η Κυπριακή Δημοκρατία εκλήθη να παραδώσει την κατοχή του μισού μεριδίου της γης στον νόμιμο ιδιοκτήτη της».
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο από τον νόμιμο κληρονόμο του ιδιοκτήτη του μισού της γης όπου ήταν κτισμένο το Κτήμα Μακένζι. Ιδιοκτήτης της γης ήταν ο Τουρκοκύπριος Φικρέτ Αλί Ρίζα και νόμιμος κληρονόμος του ο γιος του, Ρέιμοντ Ρίζα, ο οποίος κινήθηκε νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ζητώντας κατοχή της περιουσίας του, αλλά και αποζημιώσεις.
Το Δικαστήριο έκανε αποδεκτό το βασικό επιχείρημα του ενάγοντα, σύμφωνα με το οποίο η περιουσία του δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουρκοκυπριακή με την έννοια της σχετικής νομοθεσίας, επειδή ούτε ο ίδιος ούτε ο πατέρας του είναι Κύπριοι πολίτες, αλλά Βρετανοί υπήκοοι.
Ο πατέρας του γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1926 και μετανάστευσε στην Αγγλία το 1951 όπου πέθανε το 2000.  Ο γιος του γεννήθηκε στην Αγγλία το 1955, οπότε ούτε ο πατέρας ούτε ο γιος είναι Κύπριοι πολίτες, αφού ο μεν πατέρας έφυγε από την Κύπρο πριν την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο γιος γεννήθηκε εκτός Κύπρου πριν την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.
Ο Ρίζα αναγνωρίστηκε ως ο μόνος που δικαιούται σε κατοχή του 1/2 μεριδίου της γης, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία και ο Κηδεμόνας διατάσσονται όπως εκκενώσουν και παραδώσουν στον ιδιοκτήτη κενής και ελεύθερης κατοχής του μεριδίου.  Το υπόλοιπο μισό της γης ανήκει στον αδελφό του πατέρα του ενάγοντα, ο οποίος επίσης έχει πεθάνει.
Εξάλλου, το Κράτος διατάχθηκε από το Δικαστήριο να απομακρύνει τις οποιεσδήποτε κατασκευές από την περιουσία, δηλαδή το Κτήμα Μακένζι, το οποίο ανεγέρθηκε από ιδιώτες μετά από ενοικίαση της γης από τον Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Σχετικά νέα

X
Translate »