Υγεία
Αγωνία από τους γιατρούς Πρώτης Γραμμής
Κραυγή αγωνίας και δραματική έκκληση στους πολίτες από τους γιατρούς της πρώτης γραμμής. Το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφεται αυξημένος αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 40 -65 ετών, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται να νοσηλευθούν σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας αφού τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι έντονα και σε «προχωρημένη» κατάσταση.
To φαινόμενο αυτό, ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας Χαράλαμπος Χαριλάου, «το βλέπουμε καθημερινά πλέον στα νοσοκομεία μας και είναι ανησυχητικό. Πρέπει οι πολίτες να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να καθυστερούν να αποταθούν στο γιατρό τους, διότι στη συνέχεια η κατάσταση τους χειροτερεύει και χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ίδιους».
Ιδιαίτερα αυξημένη ροή ασθενών οι οποίοι απευθύνονται στα νοσηλευτήρια, αρκετές ημέρες μετά την ανάπτυξη των πρώτων συμπτωμάτων και όταν η κατάσταση τους έχει επιβαρυνθεί, καταγράφεται στο νοσοκομείο Λεμεσού. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο υπεύθυνος γιατρός, του θαλάμου για ασθενείς με κορωνοϊό Ανδρέας Κωστής, «βλέπουμε να εισάγονται στα νοσοκομεία άτομα νεαρής ηλικίας με σοβαρά συμπτώματα. Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή έχουμε ασθενή με σοβαρή πνευμονία ο οποίος είναι 44 ετών». Την Τρίτη «είχαμε πέντε εισαγωγές ατόμων 44-65 ετών που δεν είναι άνθρωποι οι οποίοι θεωρητικά χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας». Ωστόσο, «κάποιοι από αυτούς, βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Ένας ασθενής, αν εισέλθει έγκαιρα, πριν καταλήξει να έχει ψηλές ανάγκες σε οξυγόνο και πριν καταλήξει να είναι πολύ αφυδατωμένος, μέσα σε 4-5 ημέρες έχει σημαντική βελτίωση. Αντίθετα όμως, αν αργήσει να νοσηλευτεί, η εξέλιξη πολλές φορές είναι αναπόφευκτη». Για το λόγο αυτό, «οι πολίτες αμέσως μόλις παρουσιάσουν συμπτώματα πρέπει να επικοινωνούν με τον γιατρό τους. Τις τελευταίες μέρες έχουμε αρκετούς ασθενείς μεταξύ 50-60 ετών οι οποίοι έχουν άσχημη εξέλιξη, χρειάζονται υποστήριξη είτε σε ΜΑΦ είτε σε ΜΕΘ, και αυτό είναι που μας ανησυχεί», ανέφερε.
Ο ρόλος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των προσωπικών γιατρών
Η κατάσταση στα νοσοκομεία άρχισε να καταγράφεται και στα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου γεγονός που προκαλεί ανησυχία και στη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή με τον επικεφαλής της, Καθηγητή Παθολογίας Κωνσταντίνο Τσιούτη, να τονίζει στον «Φ» ότι «ένα άτομο που έχει συμπτώματα νόσου COVID-19, θα πρέπει να παρακολουθείται καθημερινά από τον/την προσωπικό ιατρό του. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα χειροτερέψουν, όπως δύσπνοια, υψηλός πυρετός για αρκετές μέρες, έντονη αδυναμία, πόνος στο στήθος, το άτομο αυτό θα πρέπει να παραπέμπεται άμεσα στο νοσοκομείο για αξιολόγηση». Το ίδιο φυσικά, υπογράμμισε, «ισχύει και για οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει λοίμωξη αναπνευστικού, είτε οφείλεται σε COVID-19 ή όχι, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται περιστατικά γρίπης στην Κύπρο».
Κάλεσαν άρον-άρον ασθενείς για τεστ
Συναγερμός σήμανε χθες στο νοσοκομείο Λευκωσίας, όταν έγινε γνωστό ότι μέλος του προσωπικού του αιματολογικού τμήματος διεγνώσθη με κορωνοϊό. Λόγω και των ιδιαιτεροτήτων των ασθενών που παρακολουθούνται από το συγκεκριμένο τμήμα, κρίθηκε σκόπιμο όπως ενημερωθούν σχετικά πέραν των 70 ασθενών, οι οποίοι είχαν λάβει υπηρεσίες τις προηγούμενες ημέρες. Αναμένεται πλέον ότι με την πάροδο επτά ημερών θα υποβληθούν σε εξέταση για κορωνοϊό. Ο θάλαμος έχει απολυμανθεί και λειτουργεί κανονικά, ενώ δεν επηρεάστηκε κανένα ραντεβού.