Γενικά
Αιχμηρή τοποθέτηση Γιακουμή κατα Υπουργείου Παιδείας
Αυτούσια ανακοίνωση
Η απαξίωση του θεσμού της οικογένειας και οι αναφορές σε θρησκευτική μειονότητα στα έντυπα του Υπουργείου Παιδείας.
Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2» στο έντυπο του Υπουργείου Παιδείας για την ηλεκτρονική εγγραφή των μαθητών, καθώς και οι αναφορές σε «θρησκευτική μειονότητα», έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην κυπριακή κοινωνία. Πρόκειται για χειρισμούς που αγνοούν τις κοινωνικές ευαισθησίες, υπονομεύοντας τόσο τον θεσμό της οικογένειας όσο και την εθνική μας ταυτότητα.
Η χρήση των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2» αποτελεί ασέβεια προς τον ρόλο της μητέρας και του πατέρα, που είναι θεμελιώδης στην οικογενειακή δομή. Η κυπριακή κοινωνία, που βασίζεται σε παραδοσιακές αξίες, δεν μπορεί να αποδέχεται τέτοιου είδους αποδόμηση του οικογενειακού θεσμού. Παράλληλα, η αναφορά σε «θρησκευτική μειονότητα» αντί «εθνικότητας» αποτελεί λανθασμένη και αδόκιμη διατύπωση, η οποία ενδέχεται να θίγει την ιστορική και πολιτιστική υπόσταση της ελληνοκυπριακής κοινότητας.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να αναγνωρίσει ότι τέτοιες αναφορές προκαλούν κοινωνική αναταραχή και πλήττουν την κοινωνική συνοχή. Ειδικά σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα και σεβασμός στις κοινές μας αξίες, οι όποιες μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να αποξενώνουν ή να διχάζουν την κοινωνία.
Ως Βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας και πατέρας εκφράζω την πλήρη αντίθεσή μου τόσο στην εισαγωγή των όρων «Γονέας 1» και «Γονέας 2» όσο και στην αναφορά σε «θρησκευτική μειονότητα» στα έντυπα εγγραφών.
Καλώ το Υπουργείο Παιδείας:
1. Να αποκαταστήσει άμεσα τη χρήση των όρων «πατέρας» και «μητέρα» στα έντυπα εγγραφών.
2. Να διορθώσει την αναφορά σε “θρησκευτική μειονότητα” και να επαναφέρει την ορθή διατύπωση που σέβεται την εθνική μας ταυτότητα.
3. Να εξασφαλίσει ότι οι όποιες μελλοντικές αλλαγές θα γίνονται μέσω διαβούλευσης με τους γονείς, τις εκπαιδευτικές κοινότητες και τις οργανώσεις τους, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια λάθη.
Η προστασία του θεσμού της οικογένειας και η διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας δεν είναι διαπραγματεύσιμες. Οφείλουμε να ενσωματώνουμε σύγχρονες πρακτικές που να σέβονται τη διαφορετικότητα, χωρίς όμως να παραβλέπουμε την ιστορική, πολιτιστική και κοινωνική μας κληρονομιά.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Γιακουμή
Βουλευτής Κυπριακής Δημοκρατίας