Γενικά

Αλλάζει ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών γιατρών

Πηγή: philenews.com

Αμοιβή στη βάση απόδοσης και ποιοτικών κριτηρίων έρχεται για τους προσωπικούς γιατρούς και οι αλλαγές τόσο στον τρόπο αμοιβής τους όσο και στα συμβόλαια τους με τον ΟΑΥ επιβάλλεται να αποφασιστούν τους αμέσως επόμενους μήνες, αφού οι συμβάσεις που τώρα βρίσκονται σε ισχύ λήγουν τον Μάιο του 2022. 

Οι διεργασίες στον ΟΑΥ βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, με τον διάλογο μεταξύ του Οργανισμού και των εκπροσώπων των προσωπικών γιατρών του Γενικού Συστήματος Υγείας να έχει ήδη αρχίσει, τη στιγμή που ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ετοιμάζεται να προκηρύξει προσφορά για αγορά υπηρεσιών από ξένους εμπειρογνώμονες οι οποίοι θα κληθούν να δώσουν τις εισηγήσεις τους και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μοντέλων αποζημίωσης βάσει απόδοσης/ποιότητας για την πρωτοβάθμια.

Τελικός στόχος του ΟΑΥ, ο καθορισμός της αμοιβής των προσωπικών γιατρών, κατά 70% στη βάση του αριθμού των δικαιούχων που έχουν εγγεγραμμένους στον κατάλογο τους με τον υπολογισμό να γίνεται κατά κεφαλήν και κατά 30% στην βάση ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης. Αυτό άλλωστε προνοούσε και ο αρχικός σχεδιασμός του Γενικού Συστήματος Υγείας, ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των γιατρών, πριν την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ τον Ιούνιο του 2019.

ΔΙΑΒΑΣTΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γίνεται του…ΓεΣΥ με Χάρη Vs Παμπορίδη – Ιωάννου!

Αυτή τη στιγμή ωστόσο, και με δεδομένο το γεγονός ότι οι προσωπικοί γιατροί του Συστήματος έχουν ήδη δεχθεί μείωση (10%) στις απολαβές τους, εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκε το ταμείο του ΓεΣΥ λόγω των κυβερνητικών αποφάσεων για την πανδημία, η αλλαγή δεν θα είναι «απότομη» και τα ποσοστά που θα καθοριστούν τελικά, ενδεχομένως να διαφέρουν (του 70%-30%) σε αρχικό στάδιο, ή ακόμα ενδεχομένως και να καθοριστεί κλιμακωτή προσαρμογή τους σε βάθος χρόνου. Φυσικά από πλευράς των προσωπικών γιατρών έχει ήδη τεθεί αίτημα για επιστροφή του 10% που τους έχει αποκοπεί, ωστόσο το θέμα βρίσκεται ακόμα προς συζήτηση. Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του ΟΑΥ οι οποίοι ενδεχομένως στην πορεία να διαφοροποιηθούν:

►  70% της αμοιβής θα παραχωρείται ως κατά κεφαλήν αμοιβή.

►  20% θα αποτελεί αμοιβή για άλλες ιατρικές πράξεις.

►  10% θα παραχωρείται στη βάση δεικτών ποιότητας και απόδοσης.

(Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα συμβόλαια με τους προσωπικούς γιατρούς, καθορίζουν τη μέση κατά κεφαλήν αποζημίωση στα 100 και 130 ευρώ για ενήλικες και παιδιά αντίστοιχα).

Σε ό,τι αφορά το 30% σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και βάσει αυτών που προνοούνται ήδη από τους σχετικούς Κανονισμούς του Γενικού Συστήματος Υγείας και δεν έχουν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις και δείκτες απόδοσης:

Συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις:

► Διαχείριση χρόνιων ασθενειών.

► Προώθηση συγκεκριμένων προληπτικών και ανιχνευτικών προγραμμάτων.

► Επιπρόσθετες παρεχόμενες υπηρεσίες (π.χ. κατοίκον επισκέψεις).

Δείκτες απόδοσης:

► Καταχώρηση πληροφοριών και στοιχείων στο σύστημα διαχείρισης δεδομένων.

► Αριθμός παραπομπών.

► Συνταγογράφηση φαρμάκων.

► Αξία εργαστηριακών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Για τoυς δείκτες απόδοσης, ο ΟΑΥ εδώ και καιρό παρακολουθεί και ενημερώνει τους γιατρούς, οι οποίοι λαμβάνουν κάθε μήνα κατάσταση χρήσης υπηρεσιών με τα παραπεμπτικά που εκδίδουν προς ειδικούς ιατρούς, τα παραπεμπτικά και την αξία των εργαστηριακών εξετάσεων και τον αριθμό και την αξία των συνταγών για φάρμακα και την σύγκριση της δικής τους δραστηριότητας με την δραστηριότητα των συναδέλφων τους στο Σύστημα. Βάσει αυτής της πρακτικής, οι γιατροί κάθε μήνα γνωρίζουν ότι εάν βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία, τότε βρίσκονται εντός του μέσου όρου της κατηγορίας παροχέων όπου ανήκουν, και αυτοί που ενημερώνονται ότι κατατάσσονται στην «κόκκινη» κατηγορία, βρίσκονται σε «επικίνδυνα» επίπεδα.

Η πρακτική αυτή μάλιστα, η οποία ήδη εφαρμόζεται φαίνεται ότι έχει φέρει και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αφού παλαιότερα 7 στους 10 δικαιούχους που επισκέπτονταν προσωπικό γιατρό εξασφάλιζαν παραπεμπτικό για ειδικούς γιατρούς, ενώ τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η αναλογία αυτή έχει αλλάξει και πλέον μόνο οι 4 στους 10 ασθενείς παραπέμπονται σε γιατρούς ειδικοτήτων.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει θέσει την πρόθεση του όπως προχωρήσει στην εφαρμογή αποζημίωσης βάσει δεικτών απόδοσης σε πιλοτική βάση  στους εκπροσώπους των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ και αναμένεται όπως αρχίσει σχετική διαβούλευση.

Σε ό,τι αφορά την αγορά υπηρεσιών από εμπειρογνώμονες, όπως πληροφορούμαστε αυτό αποτελεί και πρόνοια του σχεδίου ανάκαμψης και στόχος είναι να καθοριστούν κριτήρια απόδοσης και ποιότητας τα οποία δεν θα αφορούν μόνο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και τις υπηρεσίες της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Για αυτό και η ολοκλήρωση του έργου των εμπειρογνωμόνων δεν συνδέεται με τον χρόνο έναρξης των νέων δεδομένων στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών και δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την όποια καθυστέρηση στην εφαρμογή των νέων κανόνων στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ.

 

 

Δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση 

Ο τρόπος αμοιβής των προσωπικών γιατρών έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες αρκετές φορές στον δημόσιο διάλογο εξαιτίας της θέσης που εκφράστηκε από πλευράς ΔΗΣΥ στη Βουλή για τροποποίηση του, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Χάρη Γεωργιάδη να έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι εάν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη συγκεκριμένη αλλαγή τότε αυτή πρέπει να γίνει.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», για την εφαρμογή του σχεδίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας αλλά γενικά για την τροποποίηση του τρόπου με τον οποίο αμείβονται οι προσωπικοί γιατροί δεν προνοούνται, και δεν χρειάζονται, αλλαγές στο Νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Βεβαίως, της εφαρμογής του όποιου σχεδιασμού θα προηγηθεί συμφωνία με τους γιατρούς του Συστήματος, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία και ο διάλογος θα διεξαχθεί και στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ανανέωση των συμβάσεων των γιατρών σε μερικούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση όλες οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2022, ώστε να υπάρξει χρόνος προετοιμασίας μέχρι την υπογραφή των νέων συμβολαίων των προσωπικών γιατρών του Συστήματος την ερχόμενη άνοιξη.

Προς το παρόν, τουλάχιστον δημόσια, δεν έχουν εκφραστεί σοβαρές διαφωνίες μεταξύ προσωπικών γιατρών και ΟΑΥ. Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι ο διάλογος δεν έχει ακόμα μπει στα βαθιά της οικονομικής διαπραγμάτευσης.

Σχετικά νέα

X
Translate »