Γενικά

«Αμαρτωλά» πεζοδρόμια-Εικόνες ντροπής για την κυπριακή κοινωνία

Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν ακόμα και οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους όχι λόγω αμάθειας, αλλά λόγω τριτοκοσμικών καταστάσεων που επικρατούν στην Κύπρο του 2019. Με απλά λόγια όσα ισχύουν για τα πεζοδρόμια, αλλά σχεδόν όλοι αγνοούμε. 

 

Είναι κάποιες συνήθειες για παράδειγμα που όχι απλά δεν κόβονται, αλλά είναι πέρα για πέρα διαχρονικές σε σημείο που παύουν να μας ενοχλούν κιόλας, διότι σταματήσαμε να τις βλέπουμε ως παρανομίες, παρόλο που είναι.

Άλλωστε ποιος ασχολείται με τον ανάπηρο που θέλει να περάσει με το αμαξίδιό του, τη μητέρα που κυλάει το παιδικό καρότσι, ακόμη και τον πεζό. Για ποιον φτιάχτηκαν άραγε τα πεζοδρόμια;

Επειδή όμως βρισκόμαστε στη χώρα των θαυμάτων, εκεί που άλλα λέμε, άλλα κάνουμε και άλλα εννοούμε, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε ό,τι αφορά τα πεζοδρόμια, που κανονικά οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να μεριμνούν για μια σειρά θεμάτων κι’ εμείς οι πολίτες απ’ την άλλη να πράττουμε ό,τι μας αναλογεί.

 

Κυπριακή πραγματικότητα 1

Τοποθετούμε γλάστρες πάνω στα πεζοδρόμια. Και γιατί δηλαδή να ενοχλούμαστε αφού η γιαγιά μας και η μάνα μας έκαναν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

 

Κυπριακή πραγματικότητα 2

Φυτεύουμε δέντρα και άλλα φυτά πάνω στα πεζοδρόμια. Φτάνει μόνο το δικό μας σπίτι να φαίνεται όμορφο και τα υπόλοιπα δεν μας ενδιαφέρουν.

Κυπριακή πραγματικότητα 3

Σταθμεύουμε μοτοσυκλέτες, ποδήλατα, αυτοκίνητα, φορτηγά, νταλίκες, ακόμη και τη βάρκα μας –μέχρι το καλοκαίρι που θα την πάμε πίσω στον Πρώταρα- πάνω στα πεζοδρόμια. Γιατί δηλαδή να μας νοιάζει αν θέλει να περάσει όχι απλά ένας ανάπηρος με τροχοκάθισμα, αλλά ακόμη και ένας πεζός.

Κυπριακή πραγματικότητα 4

Τοποθετούμε τους κάδους απόρριψης μπάζων και λοιπών υλικών, τα γνωστά σε όλους σκιπ, για όσο θα μας πάρει μέχρι να κάνουμε τη δουλειά μας στο σπίτι μας. Ποιον ενδιαφέρει δηλαδή αν το πεζοδρόμιο γίνεται απροσπέλαστο. Αφού μπορεί να εξυπηρετήσουμε και την υπόλοιπη γειτονιά να πετάξει άχρηστα αντικείμενα. Είδε κανείς κάτι;

Κυπριακή πραγματικότητα 5

Ποιος είπε ότι οι τοπικές αρχές ή τα δημόσια έργα, η οποιοσδήποτε εν πάση περιπτώσει είναι υπεύθυνος για την αποπεράτωση ενός πεζοδρομίου, ότι ντε και καλά πρέπει να τοποθετήσει πλάκες σε ολόκληρο το πεζοδρόμιο; Ενίοτε γίνεται και τμηματικά. Του χρόνου βλέπουμε.

Κυπριακή πραγματικότητα 6

Περπατάς κανονικά και καθώς προχωράς αμέριμνος/η μια σπασμένη πλάκα στο πεζοδρόμιο, σε οριζοντιώνει ή στην καλύτερη περίπτωση κρατάς το ένα σου πόδι και προχωράς κούτσα-κούτσα. Και μετά φταίει η κακή σου τύχη, όχι ο αρμόδιος που δεν κάνει καλά τη δουλειά του.

 Κυπριακή πραγματικότητα 7

Φέτος ειδικά που έβρεξε, στην πλειονότητά τους τα πεζοδρόμια είναι διακοσμημένα με θάμνους κα αγριόχορτα. Αν είσαι και τυχερός μπορεί να έχουν και λουλουδάκια πάνω τους τα χόρτα που βλάστησαν στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι σου.

Κυπριακή πραγματικότητα 8

Περπατάς στο πεζοδρόμιο και καθώς βαδίζεις όντας στον κόσμο σου, κάτι κολλάει κάτω από το παπούτσι σου. Είναι τα περιττώματα του προηγούμενου που πέρασε μαζί με το τετράποδό του και έκανε πως δεν είδε τίποτα να μαζέψει. Σπίτι να πλύνεις παπούτσια τώρα. Και διερωτάσαι μετά. Δεν πήγαινα καλύτερα με το αυτοκίνητο.

Κυπριακή πραγματικότητα 9

Ξεπούλημα μεταχειρισμένων ειδών.. αγγλιστί second hand. Γιατί δηλαδή να τρέχω να χαρίσω, να πετάξω, να ψάχνομαι γενικώς για βρω κάποιον να του δώσει ότι μου έχει παλιώσει, το έχω βαρεθεί, ή δεν το χρειάζομαι πια. Το θέμα είναι πολύ απλό. Το τοποθετώ στο πεζοδρόμιο π.χ. ένα ψυγείο, ένα ποδήλατο, ένα παλιό στρώμα, παιδικά παιχνίδια και ότι άλλο φανταστείς. Κάποιος θα περάσει να το μαζέψει, που θα πάει… αλλιώς δεν είναι δικό μου.

Κυπριακή πραγματικότητα 10

Σκεφτείτε τώρα, να είναι βράδυ και να βαδίζεις σε ένα πεζοδρόμιο με ένα απ’ όλα όσα περιγράψαμε πιο πάνω και να μην υπάρχει …φωτισμός. Να εύχεσαι απλά να φτάσεις αρτιμελής στο σπίτι σου και να μην καταλήξεις στα επείγοντα!

 

 

 

Σχετικά νέα

X
Translate »