CoronaVirus

Ανάσα €1,5 δισ. για επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτούμενους

Μέσω ενός εγγυοδοτικού μηχανισμού με δύναμη πυρός 1,5 δισ. ευρώ επιδιώκει η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις και ειδικά τις μικρομεσαίες που θα δοκιμαστούν από την έλλειψη ρευστότητας λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου καταστημάτων και της υποχώρησης της κατανάλωσης λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και των σχετικών μέτρων προστασίας.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης βρίσκεται επί ποδός για να μπορέσει να ολοκληρώσει το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας το οποίο δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο για να εγγυούνται νέα δάνεια μέχρι και 1,5 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να μην στραγγίξει η αγορά από ρευστότητα.

Το ποσό δεν προέκυψε τυχαία, αλλά αντιστοιχεί περίπου στα κεφάλαια που απελευθερώνονται στις τράπεζες από τις χαλαρώσεις που ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα πληγούν τα κεφάλαια των τραπεζών σε σημαντικό βαθμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το σχέδιο θα καλύπτει επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας και όχι μόνο από αυτούς που περιλαμβάνονται στα σχετικά διατάγματα που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, ενώ θα καλύπτει και αυτοεργοδοτούμενους. Οι αυτοεργοδοτούμενοι ήταν μία μεγάλη εκκρεμότητα, αφού δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχετικό μέτρο στήριξής τους μέχρι στιγμής. Ωστόσο, το σχέδιο δεν θα καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις ανεξαιρέτως, αλλά μόνο όσες αποδεδειγμένα και με βάση στοιχεία δεν αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα προηγουμένως. Ο λόγος του διαχωρισμού είναι για να μην εκμεταλλευτούν το κυβερνητικό σχέδιο εγγυήσεων και εταιρείες-ζόμπι για να λύσουν προβλήματα που δεν προκλήθηκαν εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τις αναλύσεις, το σχέδιο έρχεται και συμπληρώνει τις αποφάσεις των τραπεζικών Αρχών αλλά και το αρχικό πακέτο της Κυβέρνησης, αφού θα συμβάλει στη στήριξη των επιχειρήσεων όχι απλώς άμεσα αλλά μέχρι η οικονομία να επανέλθει στην πρότερη της κατάσταση, κάτι που αναμένεται πως δεν θα γίνει άμεσα αλλά θα χρειαστούν κάποια χρόνια, εξού και η διάρκεια του αναμένεται να είναι πέραν των έξι μηνών.

Επιδίωξη είναι όπως ο δανεισμός που θα δοθεί μέσω του μηχανισμού να είναι με χαμηλότερο κόστος από τα σημερινά επίπεδα των επιτοκίων ώστε πραγματικά να υποβοηθηθούν οι επιχειρήσεις. Άλλωστε, η κρατική εγγύηση αποσκοπεί και προς αυτή την κατεύθυνση. Μάλιστα, γίνονται σκέψεις όπως κάποιες πτυχές τύχουν νομοθετικές ρύθμισης ώστε να είναι βέβαιο ότι οι τράπεζες θα δεσμευτούν σε κάποια θέματα.

Δεν κτυπά το δημόσιο χρέος αλλά…

Μετά από διαβουλεύσεις και κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κρατικές εγγυήσεις δεν θα έχουν αντίκτυπο στο δημόσιο χρέος, ωστόσο, θα θεωρούνται ως ενδεχόμενες υποχρεώσεις (contingent liabilities) και σε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων του δανειολήπτη προς την τράπεζα, τότε θα ενεργοποιούνται και το αντίστοιχο ποσό θα «κτυπά» στο δημόσιο χρέος αυξάνοντας τα επίπεδά του.

«Καυτό» Σαββατοκύριακο

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε επαφές με τους τραπεζίτες στους οποίους μετέφερε τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία των νομοσχεδίων που αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για τους αυτοεργοδοτούμενους. Στόχος να οδηγηθούν τα νομοσχέδια μέχρι τη Δευτέρα στη Βουλή, έτσι ώστε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη να εγκριθούν.

Παράλληλα, χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων να απευθυνθούν στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας για τις προτάσεις νόμου που προτίθενται να καταθέσουν. Το ΑΚΕΛ, όπως μας αναφέρθηκε, αναμένει το σχέδιο για στήριξη των αυτοεργοδοτούμενων, ενώ θα επιμείνει και στην αναστολή των εκποιήσεων. Αρμόδια πηγή ανέφερε πως πολλές από τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ έχουν περιληφθεί στα νομοσχέδια. Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας βρίσκεται το ΔΗΚΟ με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ η ΕΔΕΚ επιμένει στη αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες να περιληφθούν και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη του ανάφερε πως σε περίπτωση που δεν περιληφθούν οι εταιρείες τότε θα καταθέσει πρόταση νόμου για αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν αποδέχθηκε ούτε την πρόταση που υπέβαλε ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης για αλλαγή του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά ούτε και την κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 για τις μικρές επιχειρήσεις. Η Αλληλεγγύη προτείνει μεταξύ άλλων αναστολή για 3 μήνες των εισφορών στις κοινωνικές ασφαλίσεις αλλά και του ετήσιου τέλους των εταιρειών, κάτι με το οποίο διαφωνούν και πάλι οι υπουργοί. Σήμερα ο πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας θα θέσει στον υπουργό πρόταση, με την οποία θα δίνεται η επιλογή στους φορολογούμενους να καταβάλλουν το ΦΠΑ για σκοπούς ρευστότητας των κρατικών ταμείων.

Σχετικά νέα

X
Translate »