Γενικά
Αναβαθμίζονται οι βάσεις «Α. Παπανδρέου» στη Πάφο και «Ε. Φλωράκης» στο Μαρί – Παραλήφθηκαν τα Μ16-Μ5
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σχεδιασμοί για την αναβάθμιση δύο στρατηγικών υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν είναι άλλες από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο και της ναυτικής βάσης στο Μαρί. Στόχος η ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Κύπρου στην περιοχή και η αναβάθμιση της αμυντικής ισχύος της χώρας.
Σε αυτό το πλαίσιο, μιλώντας στον «Π», ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, εξήγησε ότι η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο αποτελεί ένα από τα πιο άμεσα υλοποιήσιμα έργα, καθώς η αναβάθμισή της αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός ενός έτους. Την ίδια ώρα, η σχεδιαζόμενη επέκταση του διαύλου προσγείωσης-απογείωσης και η ανανέωση των κτηριακών υποδομών της αεροπορικής βάσης θα επιτρέψει στην Κύπρο να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και τις στρατηγικές της δυνατότητες, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις. Το έργο αναμένεται να στοιχίσει λίγο πάνω από 10 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί αποτελεί ένα μεγαλύτερο έργο, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό που ενδέχεται να φτάσει τα 250 εκατομμύρια ευρώ. Η μελέτη για την αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του νέου έτους, ενώ για την ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστούν περίπου 4 – 5 χρόνια. Ωστόσο, παρά την εκτεταμένη διάρκεια των εργασιών αναβάθμισης, η βάση θα χρησιμοποιείται και πριν από την πλήρη ολοκλήρωσή της.
Αμερικανικά τυφέκια Μ16-Μ5
Στο μεταξύ, η Κύπρος προχωρά στην ενίσχυση της συνεργασίας της σε στρατιωτικό και αμυντικό επίπεδο με διεθνείς και ευρωπαίους εταίρους, όπως η Γαλλία, η Σερβία και το Ισραήλ, ενώ, μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, επεκτείνει τη συνεργασία της και με τις ΗΠΑ.
Ενδεικτικά, η πρώτη παρτίδα αμερικανικών ατομικών τυφεκίων τύπου Μ16-Μ5 για τις δυνάμεις καταδρομών και τους ΟΥΚ έχει ήδη παραληφθεί από τη Δημοκρατία, ενώ η Κύπρος εξετάζει τις πιθανότητες εξασφάλισης περισσότερων προμηθειών στη βάση του εξοπλιστικού της προγράμματος.
Αντικατάσταση Acheron
Στο πλαίσιο του εξοπλιστικού της προγράμματος, η Κύπρος προχώρησε ήδη στην αντικατάσταση των γαλλικών Acheron με τους νέους, γαλλικής προέλευσης, MILAN. Τα MILAN είναι σύγχρονα αντιαρματικά, τα οποία προσφέρουν βελτιωμένες δυνατότητες, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές ικανότητες της Κύπρου. Η αντικατάσταση των Acheron με τους MILAN εντάσσεται στις προσπάθειες αναβάθμισης του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για κινήσεις οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου και της γεωπολιτικής της θέσης, με την αναβάθμιση των στρατιωτικών υποδομών να κρίνεται ως ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Αντιαεροπορικό σύστημα
Εντός του 2025 αναμένεται και η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αντιαεροπορικού -αντιπυραυλικού συστήματος που προμηθεύτηκε η Κύπρος από το Ισραήλ. Πρόκειται για το σύγχρονο αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό σύστημα BARAK ΜΧ. Ένα αξιόπιστο εξοπλιστικό αντιπυραυλικό σύστημα, ειδικά σχεδιασμένο για αναχαιτίσεις πολλαπλών επιθέσεων, περιλαμβανομένων αεροπλάνων (όχι μόνο drones) και πυραύλων.
Ναυτικές δυνατότητες
Κρίσιμη θεωρείται την ίδια ώρα η αναβάθμιση των ναυτικών δυνάμεων της Κύπρου, καθώς αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι η «Κύπρος δεν αναμένεται να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη, ωστόσο η απόκτηση σκαφών ανοικτής θάλασσας, όπως το σκάφος “Αρχιπλοίαρχος Αντρέας Ιωαννίδης”, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ναυτικής της δύναμης». Η αγορά ενός νέου σκάφους εκτιμάται σε περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ και θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων της χώρας.
Βάση της ΚΔ
Το στίγμα της προσέγγισης της Λευκωσίας έδωσε και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στον «Φ», θέτοντας ως στόχο, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
«Οι ξένοι εκείνο που βλέπουν ως συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η γεωγραφική μας θέση», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι είχε συζητήσεις με Αμερικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Διεμήνυσε ωστόσο ότι, σε κάθε περίπτωση, η βάση θα συνεχίσει να είναι μια βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας.