Κοινωνία

Ανήλικοι παραβάτες: Νομοσχέδιο ενώπιον της Βουλής για φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη [ΒΙΝΤΕΟ]

Πηγή: ant1.com.cy

Ελλειμματικές οι υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας για αναμόρφωση παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα ή εγκληματική συμπεριφορά. «Το νομοσχέδιο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό» εύχεται η Επίτροπος του παιδιού.

Συγκλονισμένο το παγκύπριο παρακολουθεί για άλλη μια φορά τις ελλειμματικές υποδομές του για φροντίδα, αποθεραπεία και αναμόρφωση παιδιών με ψυχιατρικά προβλήματα ή και εγκληματική συμπεριφορά.

Για το εν λόγω ζήτημα μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Όπως εξήγησε υπάρχει ενώπιον της Βουλής ένα νομοσχέδιο για τη φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη.
«Το νομοσχέδιο συζητήθηκε κατά άρθρον την περασμένη Τετάρτη. Ελπίζω ότι θα πάει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το συντόμοτερο δυνατό», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει όλες τις περιπτώσεις παραβατικότητας παιδιών με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να μην φτάσουν στην διάπραξη ενός τραγικού εγκλήματος αλλά και σε περίπτωση που φτάσουν να υπάρχει η δυνατότητα μεταχείρισης τους ως παιδιά, σε ένα σύστημα που είναι ρυθμισμένο και δομημένο για αυτά.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, τα παιδιά αντιμετωπίζονταν από το κοινό σύστημα ποινικής δίωξης, το σύστημα δηλαδή που εφαρμόζεται για τους ενήλικες.

Όπως πρόσθεσε στη συνέχεια η κυρία Μιχαηλίδου, το εν λόγω νομοσχέδιο διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η μια αφορά τα παιδιά που δεν έχουν ποινική ευθύνη, δηλαδή αυτά που είναι κάτω των 14 ετών και παρουσιάζουν παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά και που έρχονται αντιμέτωπα με τον νόμο.

«Εδώ υπάρχει ένα ολόκληρο σχέδιο, υπάρχουν ολόκληροι μηχανισμού και για πρώτη φορά συμβαίνει οι υπηρεσίες του Κράτους και τα συναρμόδια υπουργεία να συντονίζονται ώστε να δίνεται η κατάλληλη βοήθεια σε αυτά τα παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες, το πρόβλημα που παρουσιάζουν και την παραβατική συμπεριφορά την οποία διέπραξαν», όπως σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου.

Έπειτα, εξήγησε ότι γίνονται συντονισμένες ενέργειες ώστε το Οικογενειακό Συμβούλιο του Παιδιού να αναζητήσει το πιο πρόσφορο μέσο με πολυθεματικές και συνέργειες των αρμόδιων υπουργών και λειτουργών, ώστε το παιδί να τύχει της προστασίας και της θεραπείας που χρειάζεται να του παρασχεθεί.

Τώρα όσον αφορά τη δεύτερη κατηγορία, αυτή αφορά άτομα ηλικίας από 18 μέχρι 21 ετών, που έχουν διαπράξει το αδίκημα κατά χρόνο που ήσαν μεταξύ 14 και 18 ετών.

«Εδώ το δικαστήριο έχει πολλές αρμοδιότητες αλλά πριν φτάσει εκεί, που αυτό είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ενδέχεται να προχωρήσουμε στο στάδιο της αποδικαστικοποίησης, όπου υπάρχει ένα ολόκληρο πρόγραμμα που φτιάχνεται ακριβώς για τα παιδιά και ανάλογα με το είδος της παραβατικότητας», όπως εξήγησε η κυρία Μιχαηλίδου.

Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι υπάρχει πρόνοια που λέει ότι τα παιδιά θα κρατούνται σε ξεχωριστούς χώρους, μια υποχρέωση η οποία αναστέλλεται για έναν χρόνο μέχρι ωσότου τεθεί σε εφαρμογή το νομοσχέδιο και δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δομές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τα λεγόμενα της κυρίας Μιχαηλίδου, θα υπάρχει εποπτεία αυτού του Κοινοτικού Προγράμματος με το Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει Επιτροπή, η οποία θα παρακολουθεί την πρόοδο των παιδιών που εντάχθηκαν σε αυτό.

«Η πολυθεματική στήριξη αυτών των παιδιών είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στη παρούσα φάση», υπογράμμισε η κυρία Μιχαηλίδου ενώ κλείνοντας εξέφρασε την επιθυμία της το εν λόγω νομοσχέδιο να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατό ώστε να «παύσουμε να συζητάμε κάθε τόσο για τέτοιου είδους προβλήματα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά νέα

X
Translate »