Οικονομία
Aννίτα Δημητρίου: Να δούμε το πρώτο πλοίο να σαλπάρει από Λάρνακα για Πειραιά
Μπήκε το νερό στο αυλάκι για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας, για μεταφορά επιβατών.
Η υφυπουργός ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, ότι στις 29 Οκτωβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προωθήσει το έργο, με ταχύτατους ρυθμούς.
Οι όροι για διεξαγωγή μελέτης βρίσκονται στο τελικό στάδιο και η μελέτη θα διενεργηθεί σε διάστημα 10 βδομάδων.
Θα εξεταστούν διάφορα σενάρια:
• η οικονομική βιωσιμότητα της διασύνδεσης
• το κόστος εισιτηρίου σε σχέση με τα αεροπορικά δρομολόγια
• η διασύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά ή λιμάνια άλλων νησιών
• η προοπτική προσέλκυσης τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο
• η δυνατότητα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία
Η Νατάσα Πηλείδου, ανέφερε ότι διεξάγονται διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας καθώς και πλοιοκτήτες και ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Παλαιότερες μελέτες κατέδειξαν ότι θα έπρεπε το δημόσιο να επιχορηγήσει τους πλοιοκτήτες με ένα ποσό γύρω στα 5 εκ. ευρώ. Η υφυπουργός ναυτιλίας, επεσήμανε ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη απόκλιση, γι’ αυτό και απαιτείται εξειδικευμένη μελέτη.
Αυτή η εμπεριστατωμένη μελέτη θα κατατεθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα επιχορήγησης της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης.
Ο υφυπουργός τουρισμού Σάββας Περδίος επεσήμανε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, να υπάρξει στόχευση οι τουρίστες να διαμένουν στην Κύπρο και όχι να σταθμεύουν για μερικές ώρες. Έφερε το παράδειγμα της Σαντορίνης, η οποία δέχεται έξι εκατομμύρια τουρίστες, αλλά οι περισσότερες παραμένουν στο νησί για μερικές ώρες, γεγονός το οποίο προκαλεί δυσφορία.
Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης και Αννίτα Δημητρίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, ανέφερε ότι το 10% του πληθυσμού φοβάται τα αεροπλάνα και έτσι παραμένει εγκλωβισμένος στο νησί. Σημείωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες άτομα, τα οποία μεταβαίνουν στην Ευρώπη, μέσω κατεχομένων, ενώ και τουρίστες οι φτάνουν στο νησί μέσω κατεχομένων, αφού το κόστος είναι πολύ πιο χαμηλό.
Αναφέρθηκαν σε παραδείγματα άλλων χωρών, όπου οι Βρυξέλλες επιχορηγούν τις ατμοπλοϊκές διακινήσεις.
Την ατμοπλοϊκή διασύνδεση ζητούν όλα τα κόμματα και οργανωμένοι φορείς.
Σωματεία μοτοσικλετιστών ανέφεραν ότι υπάρχουν χιλιάδες ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι θέλουν να έλθουν στο νησί, αλλά αδυνατούν λόγω έλλειψης ατμοπλοϊκής σύνδεσης. Οι κύπριοι μοτοσικλετιστές αποθαρρύνουν τους συναδέλφους τους, να ταξιδεύσουν μέσω Τουρκίας και κατεχομένων, υποδεικνύοντας τους, ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη στα κατεχόμενα.
Να σημειωθεί ότι το αίτημα για ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου Ελλάδας, συζητείται από το 2008 (Πηγή: www.riknews.com.cy).
Αννίτα Δημητρίου
Η βουλευτής ΔΗ.ΣΥ Λάρνακας πρέβει σε σχετική δήλωση για το θέμα εκφράζοντας την ικανοποίηση της για την αποδοχής της πρότασης εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία η πόλη μας να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο της ακτοπολοϊκής γραμμής.
Συγκεκριμένα η κ. Δημητρίου ανέφερε:
Ένα διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας γίνεται πραγματικότητα με την αποδοχή της πρότασής μας από το Υπουργικό Συμβούλιο για την θαλάσσια σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ευρώπης.
Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι τα οφέλη που θα προκύψουν απο την υλοποίηση του εθνικού αυτού στόχου είναι πολλαπλάσια από το όποιο κόστος ή συμφέρον.
Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε βήμα βήμα όλες τις ενέργειες μέχρι να δούμε το πρώτο πλοίο να σαλπάρει από το λιμάνι της Λάρνακας !!