Γενικά

Αννίτα: «Έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο»

Τις θέσεις της ηγεσίας για τα ζητήματα του περιορισμού των θητειών πολιτειακών αξιωματούχων, της στήριξης του υποψηφίου που θα επιλέξει ο ΔΗΣΥ για τις προεδρικές εκλογές και των διαγραφών από το κόμμα, ξεκαθάρισε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου στην ομιλία της το Σάββατο στη σύνοδο του Παγκύπριου Καταστατικού Συνεδρίου του κόμματος, στη Λευκωσία. Παράλληλα σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ έχει χρέος να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.

Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το κόμμα για το άνοιγμα στα 50.000 μέλη του ΔΗΣΥ και την κοινωνία. Μεταξύ αυτών, αναφέρθηκε στο άνοιγμα του μητρώου μελών στους 17 χρόνους, τη διεύρυνση του πολιτικού γραφείου, τα ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και την ηλεκτρονική ψηφοφορία και τη διασφάλιση της εναλλαγή προσώπων με την διατήρηση των 3 θητειών. Επίσης μίλησε για την ψηφιοποίηση της επαφής με τους πολίτες, μέσα από ψηφιακή εφαρμογή και τη συγκρότηση και αναβάθμιση των συμβουλευτικών οργάνων και οργανώσεων του κόμματος.

«Η Κύπρος χρειάζεται έναν ισχυρό Δημοκρατικό Συναγερμό. Γι’ αυτό, το διακύβευμα είναι ολοφάνερο: έχουμε χρέος να διατηρήσουμε τον πρωταγωνιστικό μας ρόλο.Όχι γιατί το λέμε εμείς. Αλλά γιατί το απαιτούν οι συνθήκες. Το καταλαβαίνουμε καθημερινά, όχι μόνο από τη στήριξη των πολιτών, αλλά και από την αμηχανία των πολιτικών μας αντιπάλων», είπε.

Η κ. ΔΗμητρίου πρόσθεσε ότι η κοινωνία το ζητά και το φωνάζει και ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι «η ελπίδα, η προοπτική και η ασφάλεια των πολιτών και η φωνή τους μας». «Όταν οι κρίσιμες αποφάσεις απαιτούν θάρρος και όραμα, η απάντηση είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός», ανέφερε.

Οργανωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις ΔΗΣΥ

———————————————

Η κα. Δημητρίου είπε ότι ο ΔΗΣΥ προχωρεί στις αναγκαίες οργανωτικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που θα μας επιτρέψουν στο κόμμα να συγχρονίσει τον βηματισμό του με αυτόν της κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στις καταστατικές εισηγήσεις και τοποθετήθηκε εκ μέρους της ηγεσίας για τα τρία ζητήματα που απασχόλησαν τη δημόσια συζήτηση το προηγούμενο διάστημα.

Πρώτον, σημείωσε ότι στηρίζουν την εκλογή του υποψηφίου του Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, από το σύνολο των 50.000 μελών του ΔΗΣΥ, χωρίς αστερίσκους. Ανέφερε ότι κατανοεί και σέβεται τους προβληματισμούς και ανησυχίες που εκφράστηκαν από τα μέλη του ΔΗΣΥ, μέσα από την αγωνία «να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την ενότητα και τη δυναμική του κόμματος».

«Η ενότητα κατά την άποψη μου και η δυναμική προστατεύεται με την δημοκρατία. Με την ελεύθερη έκφραση. Με την όσο πιο ανοιχτή συμμετοχή. Διότι ο ΔΗΣΥ αυτό πρεσβεύει και δεν φοβάται τη δημοκρατία και την ανοιχτή συζήτηση. Δυναμώνει από αυτό», είπε.

Διερωτήθηκε ωστόσο πώς μπορούν να ζητούν από τους πολίτες να εμπιστευτούν το κόμμα για να κυβερνήσει τη χώρα, αν αυτοί οι ίδιοι δεν εμπιστεύονται τα δικά τους μέλη να επιλέξουν τον υποψήφιο Πρόεδρό τους;

«Η κοινωνία έχει αλλάξει. Οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια, συμμετοχή, εμπιστοσύνη. Δεν μπορούμε να ζητάμε από την κοινωνία να μας ακολουθήσει, αν πρώτα εμείς δεν της δώσουμε λόγο και ρόλο στις αποφάσεις μας», ανέφερε.

Η κα. Δημητρίου αναφέρθηκε και σε άλλες προτάσεις που έχουν στόχο να ανοίξουν τις αποφάσεις και τη λειτουργία του κόμματος προς την κοινωνία.

Αυτές περιλαμβάνουν την εγγραφή μελών από την ηλικία των 17 χρονών, τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο Πολιτικό Γραφείο, τη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων σε καίρια ζητήματα και τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου.

Δεύτερον, είπε ότι η ηγεσία στηρίζει την παραμονή του περιορισμού των θητειών για όλους τους βουλευτές, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης ηγεσίας, στις τρεις θητείες, ως έχει.

«Με ειλικρινή σεβασμό προς όλα τα στελέχη μας, αναγνωρίζω ότι πρόκειται για μια διάταξη, που επηρεάζει ανθρώπους με μακροχρόνια προσφορά στην παράταξη μας. Στελέχη που έδωσαν μάχες για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, που αφιέρωσαν χρόνο, κόπο και γνώση για να τον κρατήσουν δυνατό και αυτό οφείλουμε να τους το πιστώσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση, υιοθετήθηκε το 2018, αλλά δεν εφαρμόστηκε ακόμα. «Δεν ερχόμαστε σήμερα να την επιβάλουμε. Ερχόμαστε για να εισηγηθούμε να την εφαρμόσουμε στην πράξη, όπως είχαμε δεσμευτεί», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα ότι όσοι αποχωρούν από συγκεκριμένα αξιώματα δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν ρόλο ή φωνή, αλλά όπως είπε με δική της εισήγηση και την απαραίτητη ψήφο του συνεδρίου, θα συμμετέχουν από σήμερα, στο Πολιτικό Γραφείο του κόμματος.

Πρόσθεσε ότι η προσφορά προς την κοινωνία δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτειακά αξιώματα, αλλά ένα κόμμα πρέπει να είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί σε διαφορετικά επίπεδα όχι μόνο μέσα στην Βουλή.

«Γι’ αυτό δημιουργήσαμε, στελεχώσαμε, λειτουργούμε και αναβαθμίζουμε εξειδικευμένους θεσμούς όπως το Προεδρικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Κυπριακού, το Συμβούλιο Παρακολούθησης και τις Ομάδες Παραγωγής Πολιτικής. Η παράταξη μας έχει βάθος», είπε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η ανανέωση δεν είναι απειλή, αλλά δύναμη.

Τρίτον η κα. Δημητρίου είπε επίσης ότι οφείλουν να κλείσουν τα ζητήματα που πλήγωσαν την παράταξη και να προχωρήσουν μπροστά, «ενωμένοι και αποφασισμένοι».

«Η συμμετοχή μελών του Δημοκρατικού Συναγερμού σε μια κυβέρνηση που το κόμμα δεν στηρίζει, θολώνει την αντίληψη της πολιτικής μας ταυτότητας στα μάτια του κόσμου και αποδυναμώνει τη σαφήνεια του πολιτικού μας μηνύματος», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η δική της πολιτική ηθική επέβαλε να ενημερωθούν εκ των προτέρων και όχι να μάθουν από δημοσιεύματα για εισήγηση που τους αφορά, η οποία θα τεθεί ενώπιον του Συνεδρίου.

Δηλώνοντας απόλυτο σεβασμό στο αποτέλεσμα που θα προκύψει από τη ψηφοφορία, είπε ότι η ηγεσία τάσσεται υπέρ της πρότασης που βρίσκεται ενώπιόν της, με άμεση ισχύ, και αφορά τους πολιτικούς προϊσταμένους της εκτελεστικής εξουσίας και όχι μέλη που συμμετέχουν σε ημικρατικούς οργανισμούς, στελέχη ή ψηφοφόρους που έκαναν τη δική τους επιλογή κάτι που αποτελεί δικαίωμά τους.

Στήριξη των προσπαθειών στο Κυπριακό

————————-

Αναφορικά με το Κυπριακό η κα. Δημητρίου επεσήμανε ότι βρίσκεται ίσως στην κρισιμότερη καμπή του από το 1974 και η κατάσταση δεν αφήνει περιθώρια αδράνειας ή μικροπολιτικής.

«Το πραγματικό διακύβευμα είναι η διάσωση της προοπτικής της λύσης με τρόπο που να διασφαλίζει το μέλλον της πατρίδας μας. Αλλά και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στις εστίες του», ανέφερε. .

Σημείωσε ότι η Τουρκία εντείνει την προσπάθειά της να μεταθέσει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην ε/κ πλευρά και «το καθήκον της δικής μας πλευράς είναι να αντιπαρατεθούμε με αποφασιστικότητα, με στρατηγική και με λύσεις που επαναφέρουν την ελπίδα».

Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ ανέβαλε την εθνική ευθύνη που αναλογεί στην παράταξή και κατέθεσε γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλυτικά τις θέσεις, εκτιμήσεις και εισηγήσεις μας.

«Σε αντίθεση με κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση, αξιολογήσαμε θετικά την απόφαση του Γενικού Γραμματέα για σύγκλιση μιας άτυπης πολυμερούς διάσκεψης και με τις εγγυήτριες δυνάμεις», σημείωσε.

Εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με βάση το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, αναφέροντας ότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και υπηρετεί τον πρωταρχικό λόγο και σκοπό ίδρυσης του Δημοκρατικού Συναγερμού που είναι η μέγιστη δυνατή συμβολή στην εθνική προσπάθεια για τερματισμό της τουρκικής κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Ωστόσο τόνισε ότι σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει αυτή η στάση ευθύνης να εκληφθεί ως λευκή επιταγή.

Ακρίβεια και αναποτελεσματικότητα του κράτους

———————

Παράλληλα επεσήμανε ότι οι πολίτες ασφυκτιούν από την ακρίβεια που κατατρώει τους κόπους τους, το κόστος των προϊόντων, της ενέργειας, των καυσίμων, των ενοικίων, των τόκων που βαραίνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Σημείωσε ότι αισθάνονται ανασφάλεια, αδιέξοδο και απογοήτευση από την αναποτελεσματικότητα του κράτους, την έλλειψη προοπτικής, την αναβλητικότητα και την απουσία ριζικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων έργων που θα αλλάξουν όσα τους κρατούν πίσω και θα βελτιώσουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια σε αυτές τις πραγματικότητες.

«Η δική μας ευθύνη είναι να είμαστε η συνείδηση κάθε προβληματισμένου πολίτη. Να είμαστε η φωνή της κάθε οικογένειας που πασχίζει να ζήσει με αξιοπρέπεια. Να ακούμε, να κατανοούμε, να δρούμε», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ θα στηρίξει εκείνες τις πολιτικές που εξυπηρετούν το συλλογικό συμφέρον της κοινωνίας και ασκώντας κριτική σε αποφάσεις που το ζημιώνουν θα διεκδικεί, θα πιέζει την κυβέρνηση να λογοδοτεί και θα προτείνει.

Η κα. Δημητρίου ξεκίνησε την ομιλία της εκφράζοντας την οδύνη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια για το τραγικό στη Λεμεσό όπου μια πενταμελής οικογένεια έχασε τη ζωή της σε πυρκαγιά.

Στην δική του ομιλία, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΔΗΣΥ. «Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία, ειδικότερα τώρα, εφόσον η κυπριακή κοινωνία μας ενέταξε στην αντιπολίτευση. Τώρα λοιπόν θα πρέπει να πείσουμε και πάλι την κοινωνία την ίδια πως εμείς και μόνο εμείς έχουμε ως πρώτιστο την υπηρεσία του κυπριακού ελληνισμού και της Κύπρου», είπε, αναφέροντας ότι αυτός είναι ο «πυρήνας των κληριδικών αρχών και αξιών» και η κληρονομιά τους.

Πρόσθεσε ότι ο οργανισμός του Δημοκρατικού Συναγερμού έχει ανάγκη και το τελευταίο του κύτταρο να λειτουργεί σε συνάφεια με το κέντρο. Η παραγωγή της πολιτικής μέσα από τη συμμετοχή, είπε, οδηγεί στην αύξηση της επιρροής των αξιών που μας κάνουν περήφανους να λέμε ότι εκπροσωπούμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

«Αυτό σημαίνει κατά την άποψή μου, όταν λέμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων. Δηλώνει παρών στις ανάγκες της χώρας. Δηλώνουμε παρών στις ανάγκες της Κύπρου μας.  Με ένα κόμμα σύγχρονο, ορθολογιστικό με εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη για να συμβάλει σε αυτή τη πορεία», ανέφερε.

Στο συνέδριο ανακηρύχθηκε στη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, άνευ ανθυποψηφίου ο Γιάννης Καρούσος.

Το παρών στο συνέδριο έδωσαν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, την «διαρκή παρουσία» του οποίου σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της κα. Δημητρίου εισήλθε στην αίθουσα του Συνεδρίου και ο τέως Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους.

Σχετικά νέα

X
Translate »