Breaking News

Γενική Επικαιρότητα

Ανοίγει ξανά συζήτηση για τα ωράρια στα σχολεία – Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Παιδείας

Πηγή: offsite.com.cy

Εισήγηση Μυλωνά για εργοθεραπευτές στα σχολεία και μαθήματα ενσυναίσθησης & περιβάλλοντος-Τα SOS θέματα της Επ.Παιδείας

Για τις προτεραιότητες και τα θέματα που επείγουν και θα συζητηθούν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας μίλησε στην OffsiteNews ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνά. 

Ο κ. Μυλωνάς, ανέφερε ότι ουσιαστικά θα ανοίξει ξανα η συζήτηση για τα ωράρια στα σχολεία, τις ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών δηλαδή και τα Ολοήμερα Σχολεία. Μίλησε για το νέο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν αρχικά στην Επιτροπή το θέμα με τα παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων στην Κύπρο και τα ξενόγλωσσα προγράμματα σε προπτυχιακό επίπεδο στα δημόσια κυπριακά Πανεπιστήμια.

>>> Διαβάστε σχετικά: Παν. Κύπρου & ΤΕΠΑΚ: Μετά από 6 χρόνια, πάνε Βουλή για έγκριση τα ξενόγλωσσα προγράμματα

Παράλληλα, αναμονή υπάρχει και για τα νέα αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία από το Υπουργείο Παιδείας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι εισήγηση του Βουλευτή είναι να ενταχθεί μάθημα ενσυναίσθησης και μάθημα για το περιβάλλον.

Άλλο ζήτημα που θέλησε να αναδείξει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, είναι η αναγκαιότητα να προσληφθούν εργοθεραπευτές στα σχολεία, λόγω και του νέου τρόπου ζωής των παιδιών και η δυσκολία ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα με τα παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και η δυσκολία ένταξής τους στα σχολεία λόγω απουσίας γνώσης της ελληνικής γλώσσας και η δυσκολία εκμάθησής της.

Ώρες προσέλευσης – αναχώρησης μαθητών και Ολοήμερα σχολεία

Ένα θέμα που θα θέσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας προς συζήτηση, είναι οι ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών, καθώς κατά τον ίδιο δεν γίνεται «να στέλνουμε τα παιδιά η ώρα 07:30 και να φεύγουν η ώρα 15:30-16:00 από το σχολείο». 

>>> Διαβάστε επίσης – Υπουργείο, γονείς, καθηγητές θέλουν απαγόρευση κινητών – Αντιδρούν οι μαθητές <<<

Όπως πληροφορείται η OffsiteNews, παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, το Υπουργείο Παιδείας συμφωνεί με το θέμα αλλαγής των ωραρίων, σε συνάρτηση με το ζήτημα της λειτουργίας των Ολοήμερων Σχολείων. Το όλο θέμα αξιολογείται ως πολύ σημαντικό από τον κ. Μυλωνά και θα τεθεί προς συζήτηση και στην Επιτροπή Παιδείας τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

>>> Διαβάστε επίσης – Δάσκαλοι στα Ολοήμερα: Θα μπορούν να κάνουν και Αντικαταστάσεις από φέτος <<<

 

 

 

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Αναφορικά με το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η OffsiteNews, η υλικοτεχνική και νομική μελέτη του εν λόγω σχεδίου έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία. Ωστόσο, μετά και από παροτρύνσεις προς την Υπουργό Παιδείας, το όλο θέμα θα μεταφερθεί ξανά στη Νομική Υπηρεσία με την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής να το αναμένει για να τεθεί ξανά προς συζήτηση.

>>> Διαβάστε επίσης – Ευρωπαϊκά Σχολεία – Τι είναι, ο τρόπος λειτουργίας και οι σκέψεις για ίδρυση στη Κύπρο <<<

Πρώτη συνεδρία για παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο

Με τη μορφή του κατεπείγοντος θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής το θέμα με τα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνά, ανέφερε ότι η πρώτη συνεδρία θα αφορά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Πολυτεχνειούπολη, ενώ σημείωσε ότι αιτήσεις υπέβαλαν και άλλα πανεπιστήμια. 

>>> Διαβάστε επίσης – Νέα σχολική χρονιά με 25 σχολεία εργοτάξια <<<

«Εμείς θα το στηρίζαμε και θα το περνούσαμε, εξ άλλου είναι δική μας πρωτοβουλία. Τα ελληνικά πανεπιστήμια ζήτησαν ισονομία. Όπως πάνε τα δικά μας πανεπιστήμια και εγκαθιστούν παραρτήματα στην Ελλάδα, να εφαρμόσουμε το ίδιο και στην Κύπρο. Όταν ήρθαν στη Βουλή τέλη Ιουνίου οι εμπλεκόμενοι φορείς, έλεγαν ότι δεν έγινε διαβούλευση. Όταν είναι έτοιμοι να κάνουμε τη συνεδρία για να το περάσουμε», εξήγησε ο κ. Μυλωνάς

Ξενόγλωσσα Προγράμματα Κυπριακά Δημόσια Πανεπιστήμια

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί στην Επιτροπή Παιδείας με το άνοιγμά της το Φθινόπωρο, είναι τα ξενόγλωσσα προγράμματα σε προπτυχιακό επίπεδο στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου. Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, το θέμα θα προχωρήσει εφόσον στείλει τους νέους κανονισμούς στη Βουλή το Υπουργείο Παιδείας.

Αναλυτικά προγράμματα στα σχολεία

Ένα άλλο ζήτημα, το οποίο αποτελεί και προτεραιότητα της Υπουργού Παιδείας, είναι η επικαιροποίηση των αναλυτικών προγραμμάτων στα σχολεία. Όπως πληροφορούμαστε τα νέα αναλυτικά προγράμματα είναι έτοιμα και θα σταλούν στην Επιτροπή για διαβούλευση. Αυτό αναμένεται να γίνει τέλη Σεπτεμβρίο με αρχές Οκτωβρίου ως εκ τούτου οι όποιες αποφάσεις δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν για τη φετινή χρονιά.

Μάθημα ενσυναίσθησης και περιβάλλον 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επ. Παιδείας εισηγείται να ενταχθούν στα νέα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων μαθήματα όπως για παράδειγμα της ενσυναίσθησης και μάθημα για το περιβάλλον.

Εξηγώντας στην OffsiteNews, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως υπέβαλε πρόταση πριν τρία χρόνια για να γίνεται το μάθημα της ενσυναίσθησης.

>>> Διαβάστε επίσης – Φοιτητές από τρίτες χώρες – Συνεχίζεται η διάκριση μεταξύ Κολεγίων και Πανεπιστημίων <<<

Παράλληλα, δεύτερη εισήγησή του είναι να ενταχθεί και μάθημα για το περιβάλλον, με αφορμή και τη συζήτηση που γίνεται για την κλιματική αλλαγή και τους καύσωνες. Αυτό, μέσω της προσπάθειες τα παιδιά να μάθουν έναν φιλικότερο για το περιβάλλον τρόπο ζωής, ενώ εάν τα παιδιά τους δοθεί η ευκαιρία να φυτέψουν στα σχολεία δέντρα και οπωροκηπευτικά, αυτό θα βοηθήσει τα σχολεία να πρασινίσουν, να δημιουργήσει σκιά και καλύτερες θερμοκρασίες.

Να σημειωθεί ότι πλέον απαγορεύτηκε στις ελεύθερες δραστηριότητες τα παιδιά να φυτεύουν δέντρα και να κάνουν διάφορες δραστηριότητες με σύνδεση το περιβάλλον, ενώ σε προηγούμενα χρόνια αυτό ίσχυε.

 

 

Δεξιότητες Παιδιών

Ένα άλλο ζήτημα που θέλησε να αναδείξει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, είναι αυτό με τις δεξιότητες των παιδιών και τη πρόσληψη εργοθεραπευτών στα σχολεία. Αυτό διότι, σύμφωνα και με τον κ. Μυλωνά, τα παιδιά αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους από τη προδημοτική μέχρι την Γ’ Δημοτικού. «Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, 6-7 στα δέκα παιδιά μας έχουν προβλήματα. Δεν μπορούν να σκαρφαλώσουν, δεν μπορούν να πηδήξουν. Όταν έμαθα αυτό το πρόβλημα, ζήτησα από την Υπουργό να προσληφθούν αρκετοί εργοθεραπευτές, έστω και με αγορά υπηρεσιών να εργοδοτούνται». Αυτός ο τρόπος πρόσληψης έχει ψηφιστεί, σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνά, ο εργοθεραπευτής θα παρατηρεί τα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών, εάν έχουν νευρολογικά θέματα, μέσω των κινήσεων με τα δάκτυλά τους καθώς απαιτείται να δημιουργηθούν νευρώνες στον εγκέφαλο και απαιτούνται επαναληπτικές δράσεις.

«Είχα εισηγηθεί να μπει τουλάχιστον ένας μέντορας. Ας είναι ένας μέντορας γυμναστής για πέντε σχολεία, να τους δίνουν την ύλη και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σημείωσε το γεγονός ότι 7-8 παιδιά επειδή δεν θεραπεύονται και δεν αποκτούν δεξιότητες, έχουν έλλειψη συγκέντρωσης στα μαθήματα, αυξάνεται το φάσμα του αυτισμού και με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και ζητήματα παραβατικότητας στα σχολεία λόγω όλων αυτών των αδυναμιών που υπάρχουν.

Παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία

Με αφορμή και το ζήτημα που αναδείχθηκε για το γεγονός ότι 9 στα 10 παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία θα χρειαστούν μαθήματα ελληνικών, κληθείς να το σχολιάσει, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι δεν γίνεται τα παιδιά αυτά να κάνουν λίγες ώρες την εβδομάδα μαθήματα ελληνικών.

«Όταν δεν μπορείς να καταλάβεις τη γλώσσα στη τάξη, τι θα κάνεις; Τους εισηγήθηκα, έχουμε τα ΚΙΕ, πληρώνουμε άλλους εκπαιδευτικούς για να κάνουν μαθήματα και φροντιστήρια για τους άπορους μαθητές. Όσοι δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά, να υποχρεώνονται να έρχονται στα ΚΙΕ. Αναλόγως επιπέδου γνώσης  της ελληνικής να πηγαίνουν σε ανάλογη τάξη. Το εισηγήθηκα πριν τρία χρόνια, να πηγαίνουν στα σχολεία μας, υποχρεωτικά να μαθαίνουν τη γλώσσα, να δίνουν εξετάσεις γλώσσας, αναλόγως επιπέδου να πηγαίνουν σε συγκεκριμένη τάξη», εξήγησε ο κ. Μυλωνά.

Πρώτα στη Λευκωσία θα στηθούν ειδικές επιτροπές για αντιμετώπιση της βίας 

Να σημειωθεί ότι η αυτονόμηση σχολικών μονάδων και αντιμετώπιση κρουσμάτων βίας, bullying και παραβατικότητας θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή στην επαρχία Λευκωσίας, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο θα εφαρμοστεί και στα σχολεία των υπόλοιπων επαρχιών.

>>> Διαβάστε επίσης – Αυτονομούνται τα σχολεία για αντιμετώπιση bullying-βίας: Στήνονται ειδικές επιτροπές <<<

Όπως ανέφερε ο κ. Μυλωνά, η κοινοβουλευτική επιτροπή παιδείας επιθυμούσε όπως εφαρμοστεί σε όλα τα σχολεία, ωστόσο πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας είναι η πιλοτική εφαρμογή για θεσμοθέτηση δομών για αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού σε επίπεδο σχολικής μονάδας αυτόνομα.

Σχετικά νέα

X
Translate »