Aστυνομικά νέα
Αντιμέτωποι έως και με επτά χρόνια φυλάκισης για στημένα
Κατηγορίες που επισύρουν ως μέγιστη ποινή τα επτά χρόνια φυλάκισης απαγγέλθηκαν χθες εναντίον του πρώην διαιτητή και προέδρου του σωματείου της Αγίας Νάπας, Δημήτρη Μασιά, και του διαιτητή Ανδρέα Κωνσταντίνου. Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής (Κ.Α.) για να παραμείνουν οι δυο τους υπό κράτηση μέχρι τις 17 Μαρτίου που ορίστηκε η έναρξη της δίκης τους, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας. Η Κ.Α. προέβαλε ως βασικό επιχείρημά της το ενδεχόμενο επηρεασμού μαρτύρων, εάν αφήνονταν ελεύθεροι. Λεπτά μετά που αφέθηκε ελεύθερος, ο Μασιάς σχολίασε δηκτικά με την παροιμία «όποιος δεν μπορεί να δέρει τον γάδαρο, δέρνει το σαμάρι». Ενώ απευθύνθηκε με προκλητικό τρόπο προς τα ΜΜΕ λέγοντας πως θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούν με τα οδοφράγματα και τους Τούρκους, όπως και με τον κορωνοϊό, «τα οποία πιστεύει πως είναι πιο σημαντικά.
Το δικαστήριο διέταξε όπως οι δύο κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι υπό όρους αφού πρώτα παραδώσουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τοποθετηθεί το όνομά τους στον κατάλογο των ατόμων των οποίων η έξοδος απαγορεύεται από τη Δημοκρατία, παρουσιάζονται σε αστυνομικό σταθμό τρεις φορές την εβδομάδα από τις 17.00 – 21.00 και υπογράψουν χρηματική εγγύηση ύψους 75 χιλιάδων ευρώ έκαστος με δύο αξιόχρεους εγγυητές, ή με έναν εγγυητή και ακίνητη περιουσία.
Ο Δημήτρης Μασιάς αντιμετωπίζει συνολικά εννέα κατηγορίες και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου τρεις. Συγκεκριμένα, οι Μασιάς και Κωνσταντίνου αντιμετωπίζουν τις τρεις πρώτες κατηγορίες που είναι συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία για καταδολίευση και χειραγώγηση αθλητικού αγώνα.
Οι υπόλοιπες έξι κατηγορίες βαραίνουν μόνο τον Δημήτρη Μασιά και αφορούν σε απόπειρα χειραγώγησης αθλητικού αγώνα, δωροδοκία για αλλοίωση αθλητικού αγώνα και προσφορά χρημάτων σε μέλος ποδοσφαιρικού σωματείου προς επίτευξη ευνοϊκού αποτελέσματος (είχε προσφέρει γι’ αυτό τον σκοπό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ για να διαμοιρασθεί στους παίχτες του Οθέλλου).
Κατά τη χθεσινή διαδικασία ο Γιώργος Σταύρου, εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, ζήτησε από το δικαστήριο όπως τεθούν οι δύο κατηγορούμενοι υπό κράτηση αφού, όπως εξήγησε, υπάρχει περίπτωση διαφυγής τους στο εξωτερικό, υπάρχει ο κίνδυνος επηρεασμού μαρτύρων και της δικαστικής διαδικασίας, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος καταστροφής μαρτυρικού υλικού.
Αγορεύοντας κατά του αιτήματος ο δικηγόρος του Μασιά, Κρις Τριανταφυλλίδης, έφερε «σφοδρότατη ένσταση» για την ενέργεια αυτή και είπε πως εάν ζητείτο η κράτηση όλων των υπόπτων που παρουσιάζονται ενώπιον του δικαστηρίου, θα χρειάζονταν δέκα σωφρονιστικά ιδρύματα. Εξέφρασε ταυτόχρονα την εκτίμηση πως μεν η Κ.Α. «παρουσίασε την υπόθεση της ενώπιον του δικαστηρίου αλλά ό,τι είχε να κάνει για να την υποστηρίξει το έχει κάνει».
Σημείωσε, ακόμη, επικρίνοντας τη στάση της Αστυνομίας έναντι του πελάτη του, «πως σε εννέα μέρες ο Μασιάς μεταφέρθηκε σε οκτώ διαφορετικούς αστυνομικούς σταθμούς» και διερωτήθηκε «εάν αυτή είναι η καλή πίστη με την οποία η Κατηγορούσα Αρχή έρχεται στο δικαστήριο και υποβάλλει αίτημα το οποίο συνεπάγεται να στερηθεί ο κατηγορούμενος την ελευθερία του». Χαρακτήρισε επίσης «παντελώς ανεδαφική» τη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι σε περίπτωση που αφεθεί ελεύθερος, ο πελάτης του θα επηρεάσει μάρτυρες.
Αναφέρθηκε επίσης σε πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, του υπουργού Δικαιοσύνης και του Αρχηγού της Αστυνομίας οι οποίοι κάλεσαν όσους γνωρίζουν και κατέχουν στοιχεία για χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων να τα δώσουν και θα τους παρασχεθεί προστασία και διερωτήθηκε «γιατί δεν πάνε να δώσουν στοιχεία, από τη στιγμή που αυτό λένε ο πρώτος πολίτης του κράτους, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας.
Από την πλευρά του ο δικηγόρος του Ανδρέα Κωνσταντίνου, Άντρος Πελεκάνος, είπε ότι ο πελάτης του αντιμετωπίζει τρεις κατηγορίες και αυτές εδράζονται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.
Πρόσθεσε ότι «είναι ολοφάνερο πως η Αστυνομία και η Κατηγορούσα Αρχή προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν την υπόθεση βασιζόμενες σε περιστατική μαρτυρία και τίποτε άλλο». Και παρέπεμψε σε καταθέσεις τριών μαρτύρων που αφορούν στη συμπεριφορά του διαιτητή στον αγώνα Οθέλλου Αθηένου και Αγίας Νάπας.
Ανέφερε ακόμα ότι «αυτό που συμβαίνει είναι τραγικό γιατί ο πελάτης του συνελήφθη και κρατήθηκε στη βάση μαρτυρίας γνώμης». Παρατήρησε ακόμη πως «ουσιαστικά οι ανακριτές σχολιάζουν τις αποφάσεις του διαιτητή, εάν δηλαδή είναι σωστές ή λανθασμένες, χωρίς να είναι πραγματογνώμονες και καταλήγουν στο έσχατο συμπέρασμα».
Υποστήριξε επίσης πως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες «κάποιοι θεωρούν ότι ήταν σωστά αυτά που έπραξε ο διαιτητής του αγώνα και κάποιοι άλλοι έχουν αμφιβολίες για ορισμένες αποφάσεις του». Εγώ προσωπικά θέλω, συνέχισε, «η διαφθορά στο ποδόσφαιρο να διαφανεί, αλλά δεν πρέπει να βρίσκονται εξιλαστήρια θύματα ή ο τελευταίος τροχός της άμαξας» και πρόσθεσε πως «η Αστυνομία γνωρίζει πού είναι η διαφθορά και εκεί πρέπει να πάει για να την αντιμετωπίσει».
«Τα ΜΜΕ θα ήταν καλύτερα να ασχοληθούν με τα οδοφράγματα και κορωνοϊό»
Μετά που αφέθηκε ελεύθερος ο Δημήτρης Μασιάς σε δηλώσεις του ανέφερε πως «για εμάς τελείωσε ένα Πανεπιστήμιο. Θεωρώ με βαθμό Άριστα. Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένεια και όλους τους φίλους και συγγενείς μου που κατά εκατοντάδες ήταν μαζί μου από την πρώτη στιγμή. Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ επίσης και τους ανακριτές και την Αστυνομία που από την πρώτη στιγμή μας σεβάστηκαν και επέδειξαν απόλυτο επαγγελματισμό».
Απαντώντας σε ερώτηση ο Δ. Μασιάς υποστήριξε πως «θεωρεί πως κάποιοι έχουν ενοχληθεί γιατί να μεγαλώνει η Αγία Νάπα, ο Αχυρώνας και ο Μασιάς. «Εμείς», συνέχισε, «θα συνεχίσουμε το έργο μας από εκεί που ξεκινήσαμε και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην Κυπριακή Δημοκρατία και στη Δικαιοσύνη.
Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι αδίκως πέρασε την περιπέτεια κράτησης των οκτώ ημερών, ο Πρόεδρος της Αγίας Νάπας, απάντησε με την παροιμία «όποιος δεν μπορεί να δέρει τον γάδαρο, δέρνει το σαμάρι». Και κατέληξε με πρόκληση προς τα ΜΜΕ ως εξής: «Αυτό που έχουμε δει την τελευταία εβδομάδα, αυτός ο κανιβαλισμός, νομίζω θα ήταν καλύτερα να ασχοληθείτε με τα οδοφράγματα και τους Τούρκους και τον κορωνοϊό που πιστεύω είναι πιο σημαντικά».
Δύσκολο θέμα οι συνομιλίες από Ισπανία
Ως αρκετά πολύπτυχο και δύσκολο χαρακτήρισε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, το θέμα με τις μαρτυρίες που προέκυψαν στην Ισπανία και αφορούν στημένους αγώνες στην Κύπρο και οι οποίες προήλθαν από την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.
Ο φάκελος με απομαγνητοφωνημένες και μεταφρασμένες τις συνομιλίες δύο Ισπανών ποδοσφαιριστών (ο ένας έπαιξε σε ομάδα της Λάρνακας) βρίσκεται από τις 30 Ιανουαρίου στη Νομική Υπηρεσία, με την Αστυνομία να ζητεί οδηγίες για το κατά πόσον μπορεί ή όχι να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενο αυτό ως βάση για έναρξη ανακρίσεων. Χθες ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε πως ο συγκεκριμένος φάκελος που στάλθηκε στις κυπριακές αστυνομικές Αρχές από την Ισπανία, είχε έρθει στη Νομική Υπηρεσία σε κάποια ημερομηνία μέσα στον Μάρτιο του 2019, ζητώντας κάποιες οδηγίες νομικής φύσεως. «Οι οδηγίες δόθηκαν εντός των επόμενων ημερών και έκτοτε δεν υπήρξε καμιά άλλη συμμετοχή της Νομικής Υπηρεσίας. Ο φάκελος δε, επανήλθε στη Νομική Υπηρεσία πριν μερικές ημέρες, ζητώντας και πάλι οδηγίες ως προς τον χειρισμό κάποιων θεμάτων που έχουν σχέση με την αποδεκτότητα και τη δυνατότητα αξιοποίησης κάποιας μαρτυρίας λόγω του τρόπου που είχε ληφθεί», ανέφερε.
Ο κ. Κληρίδης απέφυγε ν’ απαντήσει επί της ουσίας, αν δηλαδή οι μαρτυρίες που προήλθαν μέσα από παρακολούθηση τηλεφωνικών επικοινωνιών σε άλλη χώρα μπορεί να γίνουν αποδεκτές εδώ, τονίζοντας ότι δεν θα δώσει νομική γνωμάτευση στο πόδι. «Σας λέω ότι είναι αρκετά πολύπτυχο, δύσκολο θέμα το οποίο μελετάται έτσι ώστε να δοθούν οι σωστές οδηγίες». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι στη συνάντηση των ανακριτών από την Ισπανία και Κυπρίων ανακριτών δεν ήταν παρών η Ν. Υπηρεσία. Τέλος, αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν ενημέρωση για την υπόθεση αυτή τον υπουργό Δικαιοσύνης, παραπέμποντας στις δηλώσεις προχθές του Αρχηγού Αστυνομίας που παραδέχθηκε ότι έπρεπε να ήταν ενήμερος.